Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πήγε «διακοπές» η Τουρκική επιθετικότητα;

Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Και εκεί που αρχίζαμε να «πιστεύουμε» με τόσα και τόσα που ακούγαμε τις προηγούμενες εβδομάδες από κάποια ΜΜΕ και «ειδικούς» αναλυτές ότι το θερμό επεισόδιο, που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε σοβαρότερες καταστάσεις είτε στο Αιγαίο είτε στη Κύπρο, είναι επικείμενο, να που… «χαλαρώσαμε»! Τι έγινε λοιπόν; Πήγε διακοπές η τουρκική επιθετικότητα; Ή μήπως τελικά πήγαν διακοπές… όσοι καλλιεργούσαν πολεμική ατμόσφαιρα συμπεριλαμβανομένων και κάποιων υψηλά ισταμένων και κάποιων άλλων με «υψηλό δημοσιογραφικό κύρος»;

Το αδιαμφισβήτητο βέβαια γεγονός, μας αρέσει – δεν μας αρέσει, είναι ότι η Άγκυρα εδώ και καιρό, όπως συχνά επισημαίνουμε με την σχετική αρθρογραφία μας στο liberal, έχει δημιουργήσει και διατηρεί κλίμα έντασης με Ελλάδα. Αυτό γίνεται τόσο σε επίπεδο ρητορικής και δημόσιας διπλωματίας όσο και με περιορισμένες σε τόπο και χρόνο στρατιωτικές ενέργειες (μαζικές παραβιάσεις ΕΕΧ και παραβάσεις ΚΕΚ, υπερπτήσεις, «βιομηχανία» NAVTEX, αμφισβήτηση ορίων Έρευνας και Διάσωσης κλπ.) και σημειωτέο ότι όλες αυτές οι ενέργειες συνεχίζονται αδιάκοπα και αυτή την περίοδο. Απώτερος διαχρονικός στόχος της Άγκυρας είναι η ανατροπή του ισχύοντος status quo είτε αυτή είναι κεμαλική είτε νέο-οθωμανική! Εύλογη αναμφίβολα είναι λοιπόν η ανησυχία όλων μας για το που μπορεί να φθάσει η Τουρκία στην προώθηση του αναθεωρητισμού σε βάρος της Χώρας μας. Όπως εύλογος είναι και ο προβληματισμός μας για το μέχρι που μπορεί και οπωσδήποτε πρέπει να φθάσει η Ελλάδα προκειμένου να εξασφαλίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφικής ακεραιότητας της; Ποιες δυνατότητες και μέσα έχει και πως πρέπει να τα χρησιμοποιήσει και τι γίνεται μετά;

Η εύλογη όμως ανησυχία της κοινής γνώμης είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την ηθελημένη ή όχι δημιουργία «πολεμικής ατμόσφαιρας» από μικρό ευτυχώς τμήμα ΜΜΕ. Αφ’ ενός μεν, αυτή η… «πολεμική ατμόσφαιρα» βασίζεται σε υπερβολές που αφορούν στην Τουρκία, στην «θεοποίηση» του τι λέει και κάνει ο Πρόεδρος της και κάποιοι Τούρκοι Αξιωματούχοι αλλά και στις στρατιωτικές της δυνατότητες. Αφ’ ετέρου όμως στην από εδώ μεριά έχουμε επιδοθεί σε μία υπερπαραγωγή φωτογραφικών και κινηματογραφικών στιγμιότυπων από δραστηριότητες των Ελληνικών Δυνάμεων που αφορούν από… απλές επισκέψεις της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας σε διάφορες Μονάδες (έχει μάλιστα πλέον δημιουργηθεί νοοτροπία) μέχρι και κάλυψη ασκήσεων και επιδείξεων. Παρεμπιπτόντως αυτά δεν συνιστούν αποτροπή όπως ακόμα περισσότερο και η ρητορική του Υπουργού Εθνικής Άμυνας που θυμίζει τις περισσότερες φορές ατάκες παλαιού ελληνικού κινηματογράφου.

Γιατί όμως και σε αυτό το θέμα να ακολουθούμε την κίνηση του εκκρεμούς και οι κύριες τάσεις να είναι από την μία μεριά η υπερβολική ανησυχία και από την άλλη η κίβδηλη μακαριότητα; Παρά την μέχρι τώρα απόλυτη κυριαρχία Ερντογάν, η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που οφείλονται σε πολυσύνθετους παράγοντες (δεν είναι του παρόντος να τους αναλύσουμε) ενώ δεν «της βγαίνει» το στρατηγικό πόκερ που έπαιξε στη Συρία αντιμετωπίζοντας σοβαρά αδιέξοδα! Ίσως κάποιοι κύκλοι στην Άγκυρα να θέλουν την στρατηγική «ήττα» στη Συρία να την εξισορροπήσουν με μία «επιτυχία» στο Αιγαίο ή στην Κύπρο. Οι ΤΕΔ παρά τα πλήγματα που υπέστησαν λόγω του αποτυχημένου πραξικοπήματος εκτιμάται ότι δύνανται να αναλάβουν συγκεκριμένες στρατιωτικές δράσεις εναντίον της Ελλάδος.

Πέρα όμως από τις δυνατότητες των ΤΕΔ για αυτές τις συγκεκριμένες στρατιωτικές δράσεις πιστεύουμε ότι η Τουρκία αν και ανορθολογική δύναμη, δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει μία γενικευμένη πολεμική σύγκρουση με την χώρα μας. Δεν την συμφέρει για πολλούς λόγους ενώ η ιστορία μας λέει ότι θα προχωρούσε σε κάτι τέτοιο μόνο αν ήταν εξασφαλισμένη 100% η επιτυχία της. Με την διαρκή απειλή χρήσεως στρατιωτικής βίας θα συνεχίσει να πιέζει την Χώρα μας για να έχει πάντα επίκαιρες τις μονομερείς απαιτήσεις της, να καλλιεργεί τα φοβικά μας σύνδρομα και να μην προχωρά σε ενέργειες που περιορίζουν τα …τουρκικά συμφέροντα στο Αιγαίο όπως π.χ. η άσκηση του δικαιώματος της επέκτασης των ΕΧΥ σε 12 νμ! Στα πλαίσια όμως αυτής της στρατηγικής, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί μία κρίση χαμηλής ή ακόμα και υψηλής εντάσεως που θα μπορούσε να καταλήξει ακόμα και σε θερμό επεισόδιο και περίπλοκες καταστάσεις με σκοπό την δημιουργία νέων τετελεσμένων και υποστήριξη της αναθεωρητικής της πολιτικής.

Το ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι αλλά πρωταρχικά αποφασισμένοι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και τελικά γιατί όχι επ’ ωφελεία μας αυτά τα ενδεχόμενα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργείται αδικαιολόγητο αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας προκειμένου να σφυρηλατηθεί δήθεν το φρόνημα! Μπορεί να μην δημιουργούνται σχετικές ειδήσεις τον Αύγουστο αλλά οι Τούρκοι συνεχίζουν «τον χαβά τους». Έχουν όμως απέναντι τους τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας οι οποίες κατοχυρώσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και οι οποίες ποτέ «δεν πάνε για διακοπές». Με την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε ότι οι ΕΔ είναι εθνικές και δεν ανήκουν σε κανένα Υπουργό που είναι προσωρινός όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ατυχώς και με περίσσια αμετροέπεια πολιτική φιγούρα τους παρελθόντος που έχει ήδη «μπει στο χρονοντούλαπο» της Ιστορίας όπως θα έλεγε και ο κάποτε Αρχηγός του!

Σε άρθρο που δημοσιεύσαμε πρόσφατα με τον Στέλιο Φενέκο είχαμε επισημάνει ότι τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα δεν εξασφαλίζονται με μεγαλοστομίες, παληκαρισμούς, μικροπολιτικές, εξυπνακισμούς και επικοινωνιακούς βρυχηθμούς! Ούτε το ηθικό σφυρηλατείται με απλοϊκές ατάκες και ευκαιριακούς ιστορικούς αναχρονισμούς. Η τουρκική επιθετικότητα η οποία είναι πάντα εδώ και φυσικά δεν πάει διακοπές αντιμετωπίζεται με συνεπή υψηλή στρατηγική, ψυχραιμία και τόλμη και οπωσδήποτε με «αθόρυβη», μεθοδική και διαρκή προετοιμασία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ