Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Απάντηση «χαστούκι» για διόπτρες των ΕΑΣ

Καταρρίπτει τις «αποκαλύψεις» η εταιρία ΘΕΩΝ Αισθητήρες

Ενα προς ένα καταρρίπτει τα στοιχεία του… ρεπορτάζ των «Νέων» περί «ρεμούλας στα εξοπλιστικά» και συγκεκριμένα για διόπτρες νυκτός η εταιρία ΘΕΩΝ Αισθητήρες ΑΕΒΕ. «Δεν υπάρχει καμία αύξηση του κόστους της προμήθειας τα τελευταία δέκα (10) χρόνια όσον αφορά την εταιρία μας αλλά και για τα ΕΑΣ» αναφέρει, σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας Βασίλειος Σαββαΐδης, ο οποίος κάνει λόγο για «μια προμήθεια που έχει εγκριθεί από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και που αφορά πρωταρχικά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και δευτερευόντως την εταιρία μας».

Οπως τονίζει, «οι διόπτρες νυχτερινής όρασης (ΔΝΟ-ΟΝΥΠΑΣ) τρίτης γενιάς σε καμία περίπτωση δεν είναι “περασμένης τεχνολογίας”, αλλά σήμερα λειτουργούν συμπληρωματικά αυτών που διαθέτουν θερμικό αισθητήρα και αλληλοσυμπληρώνονται επιχειρησιακά… Για δε το συγκεκριμένο αντιαρματικό κανένας προηγμένος στρατός δεν χρησιμοποιεί κυρίως θερμικές διόπτρες οι οποίες βέβαια είναι και κατά μέσο όρο 40% ακριβότερες». Επίσης, επισημαίνει ότι «το 40% έως και το 60% της αξίας μιας ΔΝΟ-ΟΝΥΠΑΣ αφορά το επίπεδο επιδόσεων του αισθητήρα και των συναφών συστημάτων. Συνεπώς καμία απολύτως σύγκριση τιμών δεν μπορεί να γίνει, καθότι όπως θα πρέπει να γνωρίζετε, οι μη νατοϊκοί στρατοί (όπως αυτούς που αναφέρατε ως εξαγωγές της ΘΕΩΝ) λόγω εξαγωγικών περιορισμών κυρίως, χρησιμοποιούν αισθητήρες χαμηλότερων προδιαγραφών, άρα και κόστους»!

Ο κ. Σαββαΐδης χαρακτηρίζει τη σύγκριση που κάνει η εφημερίδα των τεσσάρων δειγμάτων, που εστάλησαν στην Ινδία και αφορούσαν διαφορετικό επί της ουσίας υλικό, «πλήρως εσφαλμένη», ενώ εγκαλεί τον συντάκτη του δημοσιεύματος για «πλήρη σύγχυση των ποσοτήτων, των τιμών που αφορούν τη ΘΕΩΝ ως υποκατασκευαστή και της τελικής τιμής και επισημαίνει: «Απουσιάζουν οι μεταλλικές ειδικές βάσεις επί του αντιαρματικού και βέβαια ο ΦΠΑ».

Στο συνολικό κόστος προμήθειας, σημειώνει, «ενσωματώνεται και το κόστος ανταλλακτικών όλων των κλιμακίων καθώς και τα ειδικά εργαλεία-συσκευές που είναι αναγκαία για τη συντήρηση των οργάνων και αυτό ανεβάζοντας δήθεν την τελική τιμή ενώ προϋπήρχαν εδώ και χρόνια». Η συνεργασία με τα ΕΑΣ, υπογραμμίζει, «για αυτό το συγκεκριμένο αμυντικό σύστημα είναι σε ισχύ και εξέλιξη τα τελευταία οκτώ χρόνια και λόγω εκτεταμένων δοκιμών πεδίου», ενώ εκφράζει την ευχή «και κάποιοι άλλοι “εθνικοί προμηθευτές” να είχαν μετουσιώσει τις πολλαπλώς μεγαλύτερες προμήθειες και υποκατασκευαστικές εργασίες που έχουν αναλάβει σε εξαγωγικές επιτυχίες. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε σε εξαγωγές μέσω ή λόγω αντισταθμιστικών ωφελημάτων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Κωστής και Στάσα χωρίζουν

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στη συνέχεια της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Το αιματηρό περιστατικό που σημειώθηκε στο νεκροταφείο του Τυρνάβου στη σειρά του...