Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τραγική η κατάσταση στο ΕΣΥ – Ο καρκίνος θερίζει στις «ουρές»

13.000 ασθενείς τον χρόνο αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία και «πεθαίνουν με φριχτή ποιότητα ζωής», σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ

Εγκλωβισμένοι» στις λίστες αναμονής των κρατικών νοσοκομείων, που φτάνουν ακόμη και τους τέσσερις μήνες, βρίσκονται στην Ελλάδα χιλιάδες καρκινοπαθείς, οι οποίοι «πληρώνουν» τις σοβαρές ελλείψεις σε ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα. Αυτό προκύπτει από έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που υποστηρίζει ότι κάθε χρόνο 13.000 ογκολογικοί ασθενείς αποκλείονται από την ακτινοθεραπεία και «πεθαίνουν με φριχτή ποιότητα ζωής».

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, στην Ελλάδα αντιστοιχούν τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα σε 1.000.000 κατοίκους, τη στιγμή που στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης η αναλογία είναι έξι ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1.000.000 κατοίκους. Παράλληλα, υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνολόγων, ακτινοθεραπευτών και ακτινοφυσικών. Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η μία στις τρεις οργανικές θέσεις είναι κενή.

«Ακόμη και σήμερα λειτουργούν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα 45 ετών, τα οποία είναι για απόσυρση. Την ίδια στιγμή, τα ιδιωτικά νοσοκομεία, που διαθέτουν γραμμικούς επιταχυντές, κάνουν χρυσές δουλειές, αφού οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 4.000 ευρώ» αναφέρει η ομοσπονδία.

Αδρανής η δωρεά

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι το Ιδρυμα «Νιάρχος» έχει εγκρίνει δωρεά δέκα σύγχρονων γραμμικών επιταχυντών, που προσφέρουν εξελιγμένη θεραπεία στους ασθενείς, αλλά πολλοί από αυτούς δεν έχουν εγκατασταθεί στα δημόσια νοσοκομεία, διότι δεν είναι έτοιμοι οι χώροι υποδοχής των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και δεν υπάρχει η κατάλληλη στελέχωση.

Για παράδειγμα, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» λειτουργεί μηχάνημα κοβαλτίου ηλικίας 45 ετών, το οποίο εδώ και τρία χρόνια θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί από σύγχρονο γραμμικό επιταχυντή, που όμως παραμένει παροπλισμένος.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας παρελήφθη τον περασμένο Μάιο γραμμικός επιταχυντής, που επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία στις 31 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα, με αποτέλεσμα η λίστα αναμονής να φτάνει τους τρεις μήνες. Τέλος, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης τα δύο ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα υπολειτουργούν (λόγω έλλειψης προσωπικού), με αποτέλεσμα περισσότεροι από 100 καρκινοπαθείς να περιμένουν μήνες στην «ουρά» για θεραπεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 52-53

Δείτε τι θα συμβεί στα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 52-53 Επεισόδιο 52 Οι κοινωνικοί λειτουργοί κάνουν αιφνιδιαστικό έλεγχο στο σπίτι του Νικόλα...