Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Κομισιόν προκήρυξε το πιλοτικό έργο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας

Προκηρύχθηκε το πιλοτικό έργο «Καταπολεμώντας την Ενεργειακή Φτώχεια στη Μάκρο – Περιφέρεια Ιονίου – Αδριατικής» που σχεδίασε και πρότεινε η ευρωβουλευτής του Ε.Λ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαρία Σπυράκη.

Σημειώνεται, πως η συγκεκριμένη κατηγορία πιλοτικών έργων χρηματοδοτείται απ’ ευθείας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό μετά από εξέταση προτάσεων που έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν οι ευρωβουλευτές.

Το έργο, προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ, έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα υπόδειγμα βέλτιστων πρακτικών στις ανακαινίσεις κτιρίων καθώς και να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Μάκρο – Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.

Διευκρινίζεται, ότι στο πλαίσιο του έργου, θα αξιολογηθούν οι διαθέσιμες επιλογές σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς και ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών, προκειμένου να προωθηθούν προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας μεγάλης κλίμακας που θα υλοποιηθούν σε Περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά σε θέματα τόσο ενεργειακής απόδοσης, όσο και αξιοποίησης κοινοτικών πόρων, το έργο στοχεύει καταρχήν στην καταγραφή του ενεργειακού αποτυπώματος των νησιών της Μάκρο – Περιφέρειας Αδριατικής – Ιονίου.

Στη συνέχεια θα προταθούν συγκεκριμένες διαδικασίες χρηματοδότησης δράσεων και προγραμμάτων καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας με έμφαση στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΣΠΑ), αλλά και την αξιοποίηση καινοτόμων μορφών χρηματοδότησης που υλοποιούνται από επενδυτικές πλατφόρμες με τη συμμετοχή Εθνικών Αναπτυξιακών Τραπεζών.

Η κα Σπυράκη, λαμβάνοντας την ανακοίνωση της Κομισιόν, σχολίασε:

«Μπορούμε να κάνουμε πολιτική στην πράξη, χρησιμοποιώντας όλους τους διαθέσιμους πόρους. Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας επείγει. Το πιλοτικό έργο που πρότεινα και χρηματοδοτεί η Κομισιόν μπορεί να συμβάλει στην καταγραφή και στην υπόδειξη λύσεων για τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων συμπολιτών μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 (VIDEO)

Δείτε σε video το νέο επεισόδιο της σειράς Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 128 Ο Λοΐζος τρομοκρατημένος από την επίθεση εναντίον του αποφασίζει να ζήσει ελεύθερος αγκαλιάζοντας απόλυτα την...