Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας θα λειτουργήσει το φθινόπωρο

Η γ.γ. του υπουργείου Ευρυδίκη Κουρνέτα μιλά για το σχέδιο παραγωγής καταρτισμένων στελεχών στη «βαριά βιομηχανία» της οικονομίας μας

Μια νέα σελίδα στο πεδίο της τουριστικής εκπαίδευσης ανοίγει με την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού για την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας, που αποτελεί την αρχή μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του εθνικού τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και του πολιτιστικού πλούτου της χώρας. «Με την απόφαση αυτή, νέοι και νέες αποκτούν τη δυνατότητα να εργαστούν στον ελληνικό τουρισμό, που αποτελεί κινητήρια δύναμη στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη» λέει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η γενική γραμματέας Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα, η οποία αποκαλύπτει τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου και τονίζει ότι το 2017 η Ελλάδα θα καταρρίψει όλα τα ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού, με διψήφια αύξηση στις διεθνείς αυξήσεις και εντυπωσιακές επιδόσεις σε πληρότητες και έσοδα.

Το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε την επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών της Αθήνας. Τι σηματοδοτεί αυτή η απόφαση;

Στην Ελλάδα, κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό, έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε το υψηλότερο επίπεδο τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων στον κλάδο. Οι πολιτικές του παρελθόντος είχαν οδηγήσει σε απαξίωση και εγκατάλειψη της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης. Με ευθύνη των τότε κυβερνήσεων, έκλεισαν οι Σχολές Ξεναγών το 2010, καταργήθηκε ο ΟΤΕΚ το 2013, έκλεισαν οι επαγγελματικές σχολές και υποβαθμίστηκε ο ρόλος των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης και των δημόσιων ΙΕΚ Τουρισμού. Η κυβέρνησή μας έδωσε ένα τέλος σε αυτήν την περίοδο απαξίωσης και έθεσε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης. Σε υλοποίηση της δέσμευσης της υπουργού Τουρισμού Ελενας Κουντουρά, η Σχολή Ξεναγών της Αθήνας ανοίγει ξανά έπειτα από επτά χρόνια. Με μεγάλη προσπάθεια εξασφαλίσαμε τους απαιτούμενους πόρους και τις υποδομές, ώστε να ξεκινήσει η σχολή από το φθινόπωρο. Είμαστε υπερήφανοι που ανοίγουμε έναν νέο δημιουργικό κύκλο στον χώρο της επαγγελματικής Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ώστε να εξασφαλίσουμε την υψηλή κατάρτιση των ξεναγών και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους επισκέπτες μας. Η Ελλάδα είναι ένα ανοιχτό μουσείο και χρειαζόμαστε τους επαγγελματίες ξεναγούς για να προβάλλουν σωστά τον αρχαιολογικό και μουσειακό πλούτο της χώρας μας.

Ποια θα είναι η διάρκεια φοίτησης και ποιοι έχουν δικαίωμα να εγγραφούν;

Η σχολή είναι διετούς διάρκειας. Δεκτοί γίνονται, με επιλογή κατόπιν μοριοδότησης, Ελληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και υπήκοοι κρατών εκτός της Ε.Ε., εφόσον διαμένουν νομίμως στην Ελλάδα και γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ικανοποιηθεί η ανάγκη για ξεναγήσεις στις λεγόμενες «σπάνιες γλώσσες», για τις οποίες η αγορά παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση. Το 70% των θέσεων θα καλυφθούν από αποφοίτους γενικού ή επαγγελματικού λυκείου και το 30% από πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με απόφαση της υπουργού Τουρισμού, που θα εκδοθεί το αμέσως ερχόμενο διάστημα, θα καθοριστούν η ακριβής ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων και οι ειδικότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία της σχολής. Το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για τους νέους και τις νέες που επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να εργαστούν στο επάγγελμα του ξεναγού και στον ελληνικό τουρισμό, που αποτελεί κινητήρια δύναμη στην εθνική προσπάθεια για την ανάπτυξη. Στηρίζει την ελληνική οικονομία και συμβάλλει σε περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ και σε περίπου 1.000.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ποιες άλλες αλλαγές προωθεί το υπουργείο στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης;

Η επαναλειτουργία της Σχολής Ξεναγών είναι μόνο η αρχή. Ετοιμάζουμε μία συνολική μεταρρύθμιση στη δημόσια τουριστική εκπαίδευση, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ, την ενδυνάμωση των δημόσιων ΙΕΚ Τουρισμού και τον εκσυγχρονισμό με βάση τα διεθνή πρότυπα, μέσα από την εισαγωγή πρακτικών ψηφιακής εκπαίδευσης και διά βίου μάθησης. Ετοιμάζουμε, μεταξύ άλλων, ψηφιακή ύλη σπουδών, ψηφιακές βιβλιοθήκες και ηλεκτρονική πύλη τουριστικής εκπαίδευσης. Μεγάλο μέρος των αποφοίτων των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού στελεχώνουν επάξια πολλά μικρά και μεγαλύτερα ελληνικά ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις. Και αυτή είναι μια διάκριση ποιότητας που μας έχει δώσει τη δύναμη να προχωρήσουμε πιο εντατικά την προσπάθεια και να ολοκληρώσουμε πολύ σύντομα, μέσα από ένα νέο νομοθέτημα, όλες τις αναγκαίες αλλαγές που απαιτούνται. Η υψηλού επιπέδου τουριστική κατάρτιση είναι ουσιαστικό εργαλείο στην εφαρμογή της αναπτυξιακής τουριστικής πολιτικής μας για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων αλλά και την τόνωση της τουριστικής οικονομίας και αγοράς.

Μιλώντας γενικότερα για το νομοθετικό έργο του υπουργείου, ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει;

Ολοκληρώσαμε και παραδώσαμε ένα εμβληματικό έργο, της Κωδικοποίησης της Τουριστικής Νομοθεσίας 100 και πλέον ετών, που αποτέλεσε διακύβευμα πολλών ετών και διαφορετικών πολιτικών ηγεσιών. Την τελευταία διετία προχωρήσαμε σε εκτεταμένο νομοθετικό έργο για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των τουριστικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου, να απαλλάξουμε την τουριστική αγορά από παθογένειες και χρονίζοντα προβλήματα, να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες λειτουργίας και να δημιουργήσουμε ένα πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό πλαίσιο που ενθαρρύνει τη νέα επαγγελματική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, διασφαλίσαμε τη νόμιμη λειτουργία μεγάλου αριθμού καταλυμάτων, κάμπινγκ, ξενοδοχείων και τουριστικών επιχειρήσεων. Ενδεικτικά, με νομοθετική ρύθμιση για τον αποχαρακτηρισμό των εκρεόντων ιαματικών υδάτων από λύματα ανοίξαμε τον δρόμο για την αδειοδότηση ιαματικών εγκαταστάσεων.
Ταυτόχρονα προχωρήσαμε στην ταχύτατη αναγνώριση 100 και πλέον ιαματικών πηγών (που είτε έχουν αναγνωριστεί είτε βρίσκονται σε στάδιο αναγνώρισης) και εκδίδουμε σύντομα τις κανονιστικές πράξεις για τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας κέντρων ιαματικού τουρισμού και θαλασσοθεραπείας. Με σχέδιο νόμου που πλέον ολοκληρώνουμε, επιδιώκουμε να καλύψουμε το σύνολο των νομοθετικών κενών στην τουριστική νομοθεσία, ώστε να βελτιώσουμε το πλαίσιο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και να καταστήσουμε το εθνικό τουριστικό προϊόν μας πιο ανταγωνιστικό.

«Σημαντική αγορά για εμάς η Ρωσία»

Το φθινόπωρο αρχίζει το Ετος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας. Ποιοι στόχοι έχουν τεθεί και ποιες δραστηριότητες αναμένονται;

Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται ιστορικά με μακροχρόνιους και ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας. Μας ενώνουν πολλά, η Ιστορία, ο πολιτισμός και κυρίως η κοινή πνευματική ρίζα της Ορθοδοξίας. Η Ρωσία αποτελεί στρατηγική αγορά, την οποία υποστηρίξαμε δυναμικά τα δύο τελευταία χρόνια. Με πολιτικές επαφές και συμφωνίες, με στρατηγικές συνεργασίες με τους μεγαλύτερους Ρώσους tour operators και με εντατικές ενέργειες για την προώθηση και την προβολή δημοφιλών και νέων ελληνικών προορισμών, πετύχαμε σημαντική αύξηση στις αφίξεις.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις πρώτες επιλογές των Ρώσων για ταξίδια στο εξωτερικό. Το αφιερωματικό έτος Τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας που αρχίζει τον Οκτώβριο αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, προκειμένου να ενισχύσουμε την εξαιρετική δυναμική των αυξημένων ροών από τη Ρωσία για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια. Οι Ρώσοι αγαπούν την Ελλάδα και από την πλευρά μας χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης, ώστε η Ελλάδα να αποτελεί σταθερά κορυφαία επιλογή τους για διακοπές όλο τον χρόνο.

«Στρατηγικός στόχος να καταστούμε παγκόσμιος ελκυστικός προορισμός 365 ημέρες τον χρόνο»

Ποια βήματα περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του υπουργείου για την τουριστική ανάπτυξη;

Κεντρικός στρατηγικός στόχος είναι να προωθήσουμε και να προβάλουμε την Ελλάδα ως παγκόσμιο ελκυστικό προορισμό, 365 ημέρες τον χρόνο. Επιδιώκουμε τα οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη να διαχυθούν στις τοπικές κοινωνίες και να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες με νέες πηγές εσόδων και απασχόληση όλο τον χρόνο. Η εθνική τουριστική πολιτική μας στηρίζεται σε πέντε άξονες και έχει ήδη αποδώσει. Κάναμε πράξη την επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου σε πολλούς προορισμούς το 2016, από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο, με πολύ υψηλές πληρότητες τους φθινοπωρινούς μήνες και αύξηση των αφίξεων τη χειμερινή περίοδο. Ανοίξαμε νέες ξένες αγορές, προωθήσαμε νέους ελληνικούς προορισμούς που επιδιώκουμε να καταστούν εξίσου δημοφιλείς, και αναπτύσσουμε νέα θεματικά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες που προσελκύουν επισκέπτες υψηλού επιπέδου. Το υπουργείο Τουρισμού δημιούργησε το πλαίσιο για να προσελκύσουμε νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το 2016 υπήρξε «έκρηξη» προτάσεων για τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, με περισσότερες από 140 προτάσεις στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, που αφορούν υφιστάμενες και νέες μονάδες άνω των 300 κλινών, και με 251 προτάσεις ξενοδοχειακών επενδύσεων προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο. Για το 2017, έως σήμερα, έχουν υποβληθεί 125 φάκελοι για υφιστάμενα και νέα ξενοδοχεία και 76 επενδύσεις σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής. Σύντομα θα προκηρύξουμε νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων.

«Το 2017 θα είναι η καλύτερη χρονιά σε όλα τα μεγέθη»

Με βάση τα στοιχεία που έχετε για τις αφίξεις και τα έσοδα, η Ελλάδα κερδίζει φέτος το στοίχημα του τουρισμού;

Το 2015 σχεδιάσαμε και εφαρμόσαμε την εθνική τουριστική πολιτική μας και πετύχαμε ρεκόρ στα τουριστικά μεγέθη της χώρας. Μέσα σε πολύ δύσκολες πολιτικοοικονομικές συνθήκες εξασφαλίσαμε αύξηση 7% στις διεθνείς αφίξεις, που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τα 26.000.000. Το 2016, επίσης μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με άμεσες πολιτικές, επιχειρησιακές και επικοινωνιακές ενέργειες, πετύχαμε νέο ρεκόρ 28.000.000 ξένων επισκεπτών. Το 2017 εξελίσσεται θεαματικά. Σε συνέχεια των προκρατήσεων από 20% έως 70% από όλες τις ξένες αγορές, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζουν διψήφια αύξηση, ενώ καταγράφονται πρωτόγνωρα επίπεδα πληροτήτων, διανυκτερεύσεων και τουριστικών εσόδων. Η εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προεξοφλεί ότι το 2017 θα είναι, εκτός απροόπτου, η καλύτερη μέχρι στιγμής χρονιά του τουρισμού μας σε όλα τα μεγέθη, εικόνα που επιβεβαιώνουν και οι φορείς και οι επαγγελματίες του κλάδου.

Σε νησιά όπως η Λέσβος και η Κως, που χτυπήθηκαν πρόσφατα από ισχυρούς σεισμούς, ποια είναι η εικόνα;

Οι τουρίστες στα πανέμορφα αυτά νησιά απολαμβάνουν απρόσκοπτα τις διακοπές τους. Η καθημερινότητα επανήλθε άμεσα σε κανονικούς ρυθμούς και η τουριστική κίνηση εξελίσσεται ομαλά, με μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2016. Το υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ, σε διαρκή επαφή με τις πρεσβείες και τα γραφεία ΕΟΤ εξωτερικού, ενημέρωσαν τους ξένους tour operators, τις αεροπορικές εταιρίες και τους παράγοντες της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί ο ρυθμός των αφίξεων και κρατήσεων, που καταγράφει ανοδική πορεία για το 2017 συνολικά. Υπήρξε εξαιρετική συνεργασία με τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες, που έδειξαν το καλύτερο πρόσωπο της γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας. Από κοινού με τον ΣΕΤΕ, την ΠΟΞ, την Ομοσπονδία των Συνδέσμων των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων και τις Ενώσεις Ξενοδόχων Κω και Λέσβου, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Είμαστε σε ετοιμότητα και στηρίζουμε τη διεθνή εικόνα των νησιών, με δυναμικές ενέργειες προώθησης και προβολής, που θα εντατικοποιηθούν τους ερχόμενους μήνες.

Η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία ευνοεί τελικά τον ελληνικό τουρισμό ή πρόκειται για μύθο;

Η ανάπτυξη του τουρισμού και τα οφέλη στους προορισμούς είναι πολύ μεγαλύτερα όταν υπάρχουν συνθήκες σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία, από τα τελευταία στοιχεία που έχουμε, ανακάμπτει με ταχύτατους ρυθμούς και, παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα διανύει την καλύτερη τουριστική χρονιά της. Ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών Τάλεμπ Ριφάι, στην επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, επισήμανε ότι η άνοδος του ελληνικού τουρισμού δεν οφείλεται στις τουριστικές απώλειες προορισμών στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Ριφάι απέδωσε το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού, όπως το χαρακτήρισε, στην ισχυρή πολιτική βούληση για την τουριστική ανάπτυξη, στην αποτελεσματικότητα της υλοποιούμενης εθνικής τουριστικής πολιτικής και την επιτυχημένη διαχείριση κρίσεως προορισμού, όπου η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα άξιο μελέτης. Μας συγκίνησε όταν είπε ότι κερδίσαμε τον σεβασμό όλου του κόσμου, στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα ανθρωπιάς και πολιτισμού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ