Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα έργα και οι ημέρες του (αποτυχημένου) δημάρχου Καμίνη

Τι (δεν) έχει κάνει ο επί επταετία άρχοντας των Αθηνών, ο οποίος εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ελέω Σαμαρά, Παπανδρέου, Βενιζέλου και Κουβέλη και τώρα επιθυμεί να «σώσει» το ΠΑΣΟΚ

Ε πτά ολόκληρα χρόνια δήμαρχος Αθηναίων και κανείς στην πραγματικότητα δεν τον γνωρίζει! Ονομάζεται Γιώργος Καμίνης. Εμφανίστηκε ελέω Αντ. Σαμαρά, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη και στο μέσον της κοινωνικής θύελλας που έφερε η εμφάνιση της οικονομικής κρίσης. Υποστηρίχτηκε από τύπους όπως ο ανεκδιήγητος Γιάννης Ραγκούσης. Απομεινάρι της παλαιοκομματικής ελίτ, δανείστηκε από το βιβλίο του μαρξιστή κοινωνιολόγου Ανρί Λεφέβρ τον τίτλο «Δικαίωμα στην Πόλη» για την παράταξή του, χωρίς προφανώς να γνωρίζει το περιεχόμενό του.

Οι πάτρωνές του αποσύρθηκαν, σχεδόν όλοι, από το πολιτικό παιχνίδι, φορτωμένοι με ενοχές. Αλλά εκείνος αγωνίζεται να διασωθεί. Κατέληξε στη διεκδίκηση της αρχηγίας τού, χωρίς πραγματική ταυτότητα, πολιτικού εξαμβλώματος που αποκαλείται Δημοκρατική Συμπαράταξη. Εκεί όπου συνωθούνται οι εναπομείναντες δημοσιοσυντήρητοι πασοκογενείς, οι οποίοι βαυκαλίζονται να συζητούν περί ενιαίας Κεντροαριστεράς. Η δημοσιογραφική έρευνα της «δημοκρατίας» θα φέρει στην επιφάνεια τις άγνωστες πτυχές της δημοτικής Αρχής που βύθισε στα νερά της απραξίας και της μιζέριας την ελληνική πρωτεύουσα.
Ποιος είναι τελικά ο Γ. Καμίνης και ποια η πολύχρονη, πλέον, πολιτεία του στα κοινά; Τι συμβαίνει στον Δήμο Αθηναίων και κρατιούνται τα στόματα σφαλιστά; Γιατί διαλύθηκε η παράταξή του και τον εγκατέλειψαν οι σημαντικότερες φυσιογνωμίες που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιό του; Τι κρύβει και φροντίζει επιμελώς να απουσιάζει από την επικαιρότητα; Ποιοι είναι οι στενοί συνεργάτες του; Πώς χρηματοδοτούνται οι δράσεις του;

Σκανδαλώδη ταξίδια και έξοδα, ψεύτικοι προϋπολογισμοί, κατάρρευση των κοινωνικών δομών, αποσάθρωση του συστήματος καθαριότητας, ανεξέλεγκτη λειτουργία μη κυβερνητικών οργανώσεων, παράκεντρα εξουσίας, ανελέητο κυνήγι όσων προσπαθούν να διασώσουν τα προσχήματα. Αυτά είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της δημοτικής Αρχής Γ. Καμίνη, την οποία εγκατέλειψαν «αναίμακτα» ή θορυβωδώς όσοι σοβαροί την είχαν ακολουθήσει στις δύο θητείες της.

Ορισμένοι έφυγαν αδιαμαρτύρητα και ευγενικά, εγκαταλείποντας στη μέση τη θητεία τους, όπως οι συγγραφείς Ρέα Γαλανάκη και Βασίλης Βασιλικός, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, η ζωγράφος Ευφροσύνη Δοξιάδη κ.ά. Ορισμένοι εγκατέλειψαν την παράταξη. Ανάμεσά τους οι πρωτεργάτες της εκλογής Καμίνη Φώτης Προβατάς, Παναγιώτης Μπέης, Φίλιππος Δραγούμης κ.ά. Υπάρχει και η κατηγορία εκείνων που έφυγαν καταγγέλλοντας, όπως η Αικατερίνη Δωρή. Εγκατέλειψε τη διοίκηση του Αθήνα 9,84 κάνοντας λόγο για φατριασμούς, ιδιωτικά συμφέροντα, έλλειψη διαφάνειας, αυταρχισμό, αντιδημοκρατικές συμπεριφορές κ.ά.

Αλησμόνητη έμεινε, βεβαίως, η περίπτωση του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, ο οποίος δεν καταδέχτηκε να τιμήσει το δημοτικό συμβούλιο, αφού είχε επιτευχθεί ο σκοπός, δηλαδή η εκλογή Καμίνη. Αλλά και μοναδική περίπτωση στα χρονικά συνιστά η απόσχιση δύο προέδρων δημοτικών κοινοτήτων (3ης και 7ης, δηλαδή Πετράλωνα και Αμπελόκηποι). Μη αντέχοντας τα καμώματα Καμίνη, ουσιαστικά διαχώρισαν τη θέση τους! Στην πρώτη περίπτωση ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ πρόεδρος της Κοινότητας Γιώργος Μωραϊτάκης αναζητεί την τύχη του σε νέα σχήματα. Στη δεύτερη, η επιτυχημένη πρόεδρος της 7ης Κοινότητας Δάφνη Γαβρίλη αντέδρασε δυναμικά στις λανθασμένες επιλογές Καμίνη σε μείζονα ζητήματα της περιοχής. Ο δήμαρχος καλλιεργεί συστηματικά το προφίλ του «έντιμου νοικοκύρη» που έβαλε σε τάξη τα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, μαζί του δεν συμφωνεί κανείς εξ όσων γνωρίζουν, από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα που εκπροσωπείται στον Δήμο Αθηναίων.

Παρέλαβε τον δήμο με πραγματικό προϋπολογισμό 1 δισ. και μακρά σειρά ώριμων έργων προς υλοποίηση και κατόρθωσε το ακατόρθωτο. Εφτασε τον πραγματικό προϋπολογισμό του Δήμου Αθηναίων κάτω από το μισό! Εμφανίζει μεν 800.000.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας όμως 300.000.000 ευρώ τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχθούν! Ενέταξε στον προϋπολογισμό του δήμου ακόμη και τα 50.000.000 ευρώ των κοινωνικών επιδομάτων της Περιφέρειας!

«Πρόκειται για ένα καλοστημένο παραμύθι» δηλώνει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο νυν δημοτικός σύμβουλος, έμπειρος γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου και πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, φοροτεχνικός Νικόλαος Βαφειάδης. Ο κ. Βαφειάδης συμπληρώνει ότι το δήθεν νοικοκύρεμα προέρχεται από την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων και την έλλειψη έργων υποδομής (φωτισμός, πράσινο, καθαριότητα κ.ά.). «Εξάλλου, προκλητική είναι και η μείωση των κοινωνικών δομών. Εκλεισε παιδικούς σταθμούς -από 93 έχουμε πλέον 82- και αρκετές παιδικές χαρές» επισημαίνει ο κ. Βαφειάδης, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Γ. Καμίνη «δήμαρχο των ΜΚΟ, η συνεργασία του με τις οποίες είναι ανεξέλεγκτη».

«Παρέλαβε τον δήμο σε άριστη οικονομική κατάσταση. Εναν δήμο με 20.000.000 ευρώ μετρητά στο ταμείο» πρόσθεσε ο κ. Βαφειάδης. Επίσης αναφέρει ότι στο χρονικό διάστημα της θητείας του έχουν απομακρυνθεί ή συνταξιοδοτηθεί 4.000 εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι ανελαστικές δαπάνες κατά 50.000.000 ευρώ. Δηλαδή 350.000.000 ευρώ σε όλη τη διάρκεια της θητείας του νυν δημάρχου, γεγονός που κανονικά θα του έδινε την ευχέρεια για πραγματικό νοικοκύρεμα. Παρά ταύτα, μείωσε τα δάνεια κατά μόλις 50.000.000 ευρώ, όταν η δημοτική Αρχή του Νικήτα Κακλαμάνη, με τεράστιες ανελαστικές δαπάνες εντός μίας τετραετίας, είχε μειώσει τα δάνεια κατά 110.000.000 ευρώ.

Επίσης, παρέλαβε τον δήμο εξοπλισμένο και με την αίγλη της πρωτεύουσας του κράτους. Διέθετε τον μεγαλύτερο στόλο απορριμματοφόρων, που συνέλεγε 1.500 τόνους απορρίμματα, και τον έφτασε σε σημείο να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τον σημερινό όγκο σκουπιδιών που, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί στους 500 τόνους. Ο δήμος όχι μόνον απώλεσε τον στόλο του, αλλά έφτασε να δανειστεί αυτοκίνητο ακόμη και από τον μικρό Δήμο Γαλατσίου!

Πεζοδρομήσεις για κλάματα!

«Ούτε μια πλάκα πεζοδρομίου δεν έβαλε» καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ενώ δεν πραγματοποιούνται πλέον ασφαλτοστρώσεις. Η τελευταία ασφαλτόστρωση έγινε προ ετών στην οδό Οθωνος, με εργολαβία που είχε ξεμείνει από την προηγούμενη δημοτική Αρχή! Χαρακτηριστική και η περίπτωση της οδού Κριεζώτου. Είχε προγραμματιστεί να ασφαλτοστρωθεί από το 2008 και 10 χρόνια αργότερα το έργο δεν έχει υλοποιηθεί!

Πίσω από το θολό τοπίο και τις καθυστερήσεις πολλοί διακρίνουν σκοπιμότητες. Οπως με την πλατεία που είχε σχεδιαστεί στη συμβολή των οδών Βερανζέρου – Μενάνδρου – Ξούθου. Επτά χρόνια για να πέσει λίγο χώμα και να φυτευτούν 10 δέντρα. Στη διαδρομή όμως εμφανίστηκαν προτάσεις αξιοποίησης του «φιλέτου». Κτίριο 8.000 τ.μ., γκαράζ και εν τέλει… εστιατόριο (μέσω ΕΣΠΑ)! Η επιμονή κατοίκων, Κακλαμάνη και ΚΚΕ απέτρεψε την εξέλιξη. Μόλις προ δύο εβδομάδων άρχισαν οι εργασίες! Ποιος και πώς πλήρωσε τις μελέτες που κακώς εκπονήθηκαν;

Είναι από τις δεκάδες περιπτώσεις που αφηγούνται οι άνθρωποι του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι δεν μπορούν να συναντήσουν τον άφαντο δήμαρχο, αφού βρίσκεται μονίμως σε ένα αεροπλάνο! Ξέρετε τι εννοεί πεζοδρόμηση ο κ. Καμίνης, σύμφωνα με τους ανθρώπους των υπηρεσιών του δήμου; Παίρνουμε μερικά κιλά χρώμα, βάφουμε την άσφαλτο και ως διά μαγείας, προφανώς με άνωθεν ευλογία, μας προκύπτει πεζόδρομος! Ισως να φαίνεται απίστευτο, αλλά θα το διαπιστώσει όποιος πάει μέχρι τις μικρές οδούς Βύσσης, Καΐρη, Αγάθωνος και Καρόρη του κέντρου των Αθηνών. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό» δηλώνει στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ρήγας Αξελός.

Η χειραγώγηση των κινημάτων και ο Σόρος

Αναυδοι οι Αθηναίοι παρακολούθησαν το φιάσκο με το κτίριο της οδού Αμερικής του ΕΒΕΑ. Εξελίχθηκε σε κόλαφο για τον δήμο και τον δήμαρχο. Αλλά αυτό είναι μόνον ένα από το πλήθος των περιστατικών του γκαφατζή δημάρχου. Η Αγορά της Κυψέλης παραδόθηκε σε μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση! Εγχείρημα που δεν ανταποκρίνεται στις προσμονές των κατοίκων και η δημοτική περιουσία δεν αξιοποιείται προς όφελος του δήμου και των δημοτών.

Το θέμα χειρίστηκε η Αμαλία Ζέπου, γνωστή στην αθηναϊκή κοινωνία και ως ο πολιορκητικός κριός Καμίνη σε συλλόγους και οργανώσεις. Προσελήφθη στον Δήμο Αθηναίων, στις αρχές του 2013, για να γεφυρώσει τις σχέσεις με τους πολίτες. Στην πραγματικότητα λειτουργεί σαν «δούρειος ίππος» για την άλωση των κοινωνικών κινημάτων. Αντιδήμαρχος στη δεύτερη θητεία Καμίνη, μέσω της πρωτοβουλίας «ΣυνΑθηνά», εξύφανε δίκτυο διαχείρισης σωματείων και οργανώσεων. Χαρακτηριστικότερη ίσως όλων η περίπτωση της άλλοτε υπερδραστήριας Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος, της οποίας η κυρία Ζέπου υπήρξε στέλεχος.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη εκφράζει δημοσίως την αποστροφή του στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Δημοσίου! Γι’ αυτό με τη βοήθεια δύο συνεργατών του, της Αμαλίας Ζέπου και της επίσης αντιδημάρχου καθηγήτριας Μαρίας Στρατηγάκη, στην αρχή αποδόμησε συστηματικά τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Υστερα διοχέτευσε δράσεις και κονδύλια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιώτες.
Παρά τις αντιδράσεις και με κορωνίδα την εγκατάσταση των οργανώσεων του Σόρος στο παλαιό Φρουραρχείο Αθηνών (Σταθμός Λαρίσης), αναπτύχθηκε ένα δαιδαλώδες δίκτυο. Με προκάλυμμα την κοινωνική προσφορά, μία ελίτ υπαλλήλων κερδίζει άφθονα τα προς το ζην και όχι μόνον, μακριά από τους κινδύνους του δημόσιου λογιστικού!

Η Ρόδα και τα ίχνη που χάνονται

Ο «Φάκελος Καμίνη» μόλις άνοιξε! Οσοι εγκαταλείπουν το σκάφος που βουλιάζει γίνονται ομιλητικοί. Ο Γ. Καμίνης συστηματικά εξαφανίζει τα… ίχνη των αθλιοτήτων που έχουν συμβεί στην πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια. Οπως έπραξε με τον αλήστου μνήμης φιλοσκοπιανό διευθυντή τού Αθήνα 9,84 Τάκη Καμπύλη: Τον άνθρωπο που ήταν το ιδεολογικό, πολιτικό και επικοινωνιακό alter ego του Γ. Καμίνη στα πρώτα του βήματα στον Δήμο Αθηναίων.

Εξαφανίστηκε ως διά μαγείας από το προσκήνιο, όταν άρχισε ο έλεγχος των πράξεών του. Οι υπόλοιποι της «παρέας» χάθηκαν στα άδυτα των διοικητικών συμβουλίων των διάφορων δημοτικών οργανισμών και νομικών προσώπων. Αλλοι το παίζουν αδιάφοροι, όπως ο Χρήστος Τεντόμας, πρωτεργάτης της εκλογής Καμίνη. Εφυγε από τον Κακλαμάνη και πήγε με τον Σπηλιωτόπουλο. Εφυγε από τον Σπηλιωτόπουλο και διορίστηκε πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ με τον Καμίνη. Μετά το φιάσκο της Ρόδας που δεν γύρισε στο Σύνταγμα, απομακρύνθηκε δήθεν ανεξαρτοποιούμενος. Ισως για να χαθούν τα… ίχνη της δικαστικής διερεύνησης, της οποίας την τύχη κανείς δεν γνωρίζει. Ηταν προφητικός ο ηθοποιός και επί 25ετία δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος Νίκος Απέργης, όταν έγραφε πως «δυστυχώς το όραμα του κ. Καμίνη για τον πρώτο δήμο της χώρας είναι να τον απαξιώσει και να τον διαλύσει». Ισως επαληθευτούν εκείνοι που λένε ότι ο δήμαρχος που θα διαδεχτεί τον Γιώργο Καμίνη πρέπει να εγκατασταθεί στον Δήμο Αθηναίων με ομάδα ελεγκτών και εισαγγελέων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ Γ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του γ κύκλου της τηλεοπτικής σειράς Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ που βλέπουμε στο Mega. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 127 Η συμφιλίωση της Αριάδνης με τη Βασιλική κάνει...