Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θέτει θέμα γερμανικών επανορθώσεων η Πολωνία


Ετοιμάζεται να ζητήσει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστη κατά την περίοδο της Κατοχής (1939-1945) η χώρα από τους ναζί

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Θέμα επανορθώσεων για τις σφαγές των 6.000.000 Πολωνών και τις καταστροφές που υπέστη η χώρα από τους ναζί αναμένεται να θέσει η Βαρσοβία για την περίοδο της γερμανικής κατοχής 1939-1945. Σύμφωνα με βουλευτή του Κυβερνώντος Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), η επιστημονική υπηρεσία της πολωνικής Βουλής εξετάζει τη νομική υπόσταση ενός τέτοιου αιτήματος έναντι της Γερμανίας και το σχετικό πόρισμα και οι πολωνικές προτάσεις θα έχουν παρουσιαστεί ως τις 11 Αυγούστου.

Οι πρώτες αντιδράσεις αναφορικά με τις προθέσεις των Πολωνών ήρθαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον πρόεδρό του Ντόναλντ Τουσκ να προειδοποιεί τους ομοεθνείς του για το αβέβαιο μέλλον της χώρας στο εσωτερικό της Ε.Ε., μια τοποθέτηση που συγκαταλέγεται στο ευρύτερο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και νυν Ευρωπαίου αξιωματούχου και του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος. Και το Βερολίνο όμως απέρριψε την ύπαρξη ζητήματος περί πολεμικών αποζημιώσεων.

«Η Γερμανία αναγνωρίζει τις πολιτικές, τις ηθικές και τις οικονομικές ευθύνες της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε σχετικά η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, προσθέτοντας ότι το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων για την Πολωνία έχει ρυθμιστεί οριστικά στο παρελθόν, νομικά και πολιτικά.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι εκτός από γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις το 1953, η Πολωνία είχε δεσμευτικά δηλώσει πως παραιτείται από περαιτέρω αξιώσεις. Την άποψή της δεν συμμερίζεται ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Αντόνι Ματσιέρεβιτς, ο οποίος δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως έως το 1989 η Πολωνία ήταν ένα κράτος μαριονέτα που εξαρτιόταν από τη Μόσχα και αυτή ήταν που επέβαλε το 1953 στη Βαρσοβία την παραίτηση από τις αξιώσεις έναντι της Γερμανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο πρόεδρος του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ανακοίνωσε τους σκοπούς της κυβέρνησης για την ιστορική αντεπίθεση της χώρας του. «Μιλάμε για τεράστια ποσά», είχε δηλώσει ο Κατσίνκσι σε ραδιοφωνική συνέντευξη, «αλλά και για το γεγονός ότι η Γερμανία αρνούνταν για πολλά χρόνια να αναλάβει την ευθύνη για τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ