Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πονοκέφαλος στη Συμπαράταξη: Τι σημαίνει το υπό εκκόλαψη εγχείρημα των «εκσυγχρονιστών»

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο λεγόμενο ενδιάμεσο χώρο (εκείνον που εκτείνεται στα Δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ και στ’ Αριστερά της ΝΔ) μετά τη διαφαινόμενη προσπάθεια προσέγγισης του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη με τον τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία έχει ως διαμεσολαβήτρια την πρώην υπουργό Άννα Διαμαντοπούλου.
Την ίδια ώρα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, φαίνεται να παραμερίζονται οι όποιες διαφορές μεταξύ των προσώπων και των συνιστωσών και προχωρούν στο χρονοδιάγραμμα που έχει καθορίσει η Φώφη Γεννηματά για εκλογή επικεφαλής του σχήματος, τον Οκτώβριο, με καθολική ψηφοφορία από τη βάση.

Ιστορικά -ακόμα και στο ΠΑΣΟΚ, στις αρχές του 2015- έχει αποδειχτεί ότι στις πολιτικές διασπάσεις δεν σημειώνεται ποτέ το «πενήντα-πενήντα» και ότι σε αυτές υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Όμως, η εξέλιξη αυτή (πρωτοβουλία για δεύτερο ευρύτερο σχήμα του χώρου), παρότι ακόμα δεν έχει τη «σφραγίδα» του κ. Βενιζέλου αλλά στηρίζεται στην παρότρυνση της κυρίας Διαμαντοπούλου, πονοκεφαλιάζει την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη.

Προθέσεις Βενιζέλου

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος, παρά τη μακρά απόσταση που έχει λάβει από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει αποφασίσει ακόμα την αποχώρησή του, αν και η κυρία Διαμαντοπούλου υποστηρίζει δημόσια για ’κείνον ότι «δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εκεί».

Οι σχέσεις Βενιζέλου-Διαμαντοπούλου ουδέποτε ήταν ιδιαίτερα καλές, παρότι δεν είχαν ουσιαστικές διαφορές στην εκφορά του πολιτικού τους λόγου. Όλα ξεκίνησαν στην κρίσιμη εσωκομματική μάχη της 11ης Νοεμβρίου 2007, όταν η πρώην υπουργός είχε υποστηρίξει τον «άσπονδο φίλο» του Γιώργο Παπανδρέου κι όχι εκείνον, και η σταγόνα στο ποτήρι ξεχείλισε προ πενταετίας όταν αποχώρησε -επί προεδρίας του- από το ΠΑΣΟΚ.
Όμως, στην πολιτική όλα γίνονται και τώρα φαίνεται ότι υπάρχει επαφή μεταξύ τους, αλλά με τον κ. Βενιζέλο να εμμένει σταθερά στη θέση του ότι τις οριστικές του αποφάσεις θα τις λάβει όταν κρίνει ο ίδιος, και όχι κάτω από το βάρος οποιασδήποτε πίεσης.

Εσωκομματική αντιπολίτευση

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στη Συμπαράταξη έχει να κάνει περισσότερο με το μήπως μια πιθανή αποχώρηση του κ. Βενιζέλου συμπαρασύρει και άλλα στελέχη, όπως εκείνα των «εκσυγχρονιστικών» καταβολών που συγκροτούν την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και έχουν ως επικεφαλής τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη.
Βενιζέλος και Ανδρουλάκης συνυπήρξαν στο ΠΑΣΟΚ επί διετία, ως πρόεδρος και γραμματέας του κόμματος αντίστοιχα, χωρίς να έχουν ιδανικές σχέσεις, αλλά πλέον και οι δύο είναι απέναντι στη σημερινή ηγεσία.

Παράλληλα, η κυρία Διαμαντοπούλου, με την πρωτοβουλία της αυτή, η οποία στηρίζεται διερευνητικά τουλάχιστον και από τον κ. Θεοδωράκη, που βλέπει το κόμμα του να είναι υπερβολικά αδύναμο δημοσκοπικά, προσβλέπει και στη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αυτό σε μια προσπάθεια να σημάνει η προσπάθειά της ένα…παν-εκσυχρονιστικό προσκλητήριο!

Απάντηση Φώφης

Στον αντίποδα των συγκεκριμένων διεργασιών, η κυρία Γεννηματά ενσωματώνει στη Συμπαράταξη τον μέχρι πρότινος «συνεταίρο» της κυρίας Διαμαντοπούλου στην Ώρα Αποφάσεων, Γιάννη Ραγκούση. Ο πρώην υπουργός, γνωρίζοντας καλά το επικοινωνιακό παιχνίδι, κάνει λόγο για «επαναθεμελίωση της προοδευτικής παράταξης(που) έχει ευρύτερη πολιτική σημασία. Μετά τις αποφάσεις και τη δέσμευση όλων μας, η πορεία που εξελίσσεται μπορεί πράγματι να αλλάξει τα δεδομένα στην πολιτική ζωή. Μπορεί πράγματι να δώσει μια αληθινή ελπίδα στη νέα γενιά, στους ανέργους, στους Έλληνες που παράγουν και δημιουργούν».

Συγχρόνως, υπογραμμίζει ότι «η επιτυχία της μεγάλης αυτής προσπάθειας θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από την ποιότητα, την ουσία και το περιεχόμενο των διαδικασιών προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο. Κυρίως,όμως, θα κριθεί από τη συμμετοχή των νέων ανθρώπων. Συμμετοχή η οποία πρέπει να ενθαρρυνθεί και να διευκολυνθεί», και δεν διστάζει ν’ αναφερθεί στην πολύτιμη συμβολή της ανεξάρτητης επιτροπής Αλιβιζάτου, που -όπως λέει- «παρέχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις διαφάνειας που απαιτούνται ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ποιότητα και την αξία των διαδικασιών.Έχουμε ιστορική υποχρέωση να συμβάλουμε όλοι στην αναγέννηση της προοδευτικού χώρου, δημιουργώντας σήμερα τη μία, μεγάλη και ενωμένη προοδευτική παράταξη. Η πρωτεύουσα αντίθεση δεν αφορά το παρελθόν, ούτε σχετίζεται με πρόσωπα».

Στην Επιτροπή

ΣτηνΕπιτροπή αυτή, πέραν του επικεφαλής της, καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, συμμετέχουν οι Πάνος Αναστασιάδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, Τάκης Αναστόπουλος, διευθυντής ε.τ.της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντώνης Βγόντζας, δικηγόρος, Μανώλης Βελεγράκης, δικηγόρος, Θεόδωρος Καρούνος, ερευνητής ΕΜΠ, Νίκος Μπίστης, πρώην υφυπουργός, Λίνα Παπαδοπούλου, αν. καθηγήτρια ΑΠΘ,Σπυρ. Πρεσβεία, τ. αντεισαγγελεύς Εφετών, ΔημήτρηςΡέππας, πρώην υπουργός, Πέτρος Σφηκάκης, μηχανικός και Γιώργος Σωτηρέλης, καθηγητής ΕΚΠΑ, οι οποίοι έχουν προταθεί από τα κόμματα και τους φορείς της Συμπαράταξης.

Όπως έγινε γνωστό, «η σύνθεση της Επιτροπής θα συμπληρωθεί με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων και με προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής στο χώρο της Κεντροαριστεράς».
Ο κ. Αλιβιζάτος και τα μέλη της Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας (όπως ονομάζεται), θα διατυπώσουν τους κανόνες που θα εγγυηθούν την ίση μεταχείριση των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθώς και την άψογη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, εντός του προσεχούς φθινοπώρου, με ευθύνη δική τους. Οι κανόνες αυτοί πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα την 1η Σεπτεμβρίου.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5/8/2017.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ