Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι έρευνες «μίλησαν»: Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία;

Μη βιαστείτε, όμως, να διαφωνήσετε, καθώς αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους δεν είναι η αγορά του πιο πρόσφατου iPhone ή ενός πανάκριβου αυτοκινήτου, αλλά το να μοιραζόμαστε τα λεφτά μας μ’ άλλους ανθρώπους.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγουμένη εβδομάδα, εξέτασε τη σχέση μεταξύ γενναιοδωρίας και ευτυχίας.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης χώρισαν 50 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες και τους υπέδειξαν πως να ξοδέψουν τα λεφτά τους.

Η μία ομάδα κλήθηκε να δαπανήσει εβδομαδιαίως 25 ελβετικά φράγκα για δώρα ή εκδρομές με άλλους ανθρώπους, ενώ η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να τα ξοδέψει για τον εαυτό της.

Τα επίπεδα ευτυχίας μετρήθηκαν σε υποκειμενική κλίμακα πριν και μετά τα έξοδα.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδα που κλήθηκαν να ξοδέψουν τα λεφτά τους για άλλους ανθρώπους, παρουσίασαν μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας απ’ ότι η ομάδα που ξόδευε τα λεφτά της για τον εαυτό της.

Οι συμμετέχοντες έπειτα υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, προκειμένου, οι επιστήμονες να δουν ποια κομμάτια του εγκεφάλου ήταν πιο δραστικά κατά τη διάρκεια γενναιόδωρων πράξεων. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της μαγνητικής οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναλύσουν πως θα ήθελαν να ξοδέψουν τα λεφτά τους μ’ ένα άτομο της επιλογής τους.

Υπάρχει ένα μέρος του εγκεφάλου, όπου οι νευροεπιστήμονες λένε ότι συνδέεται με τη γενναιοδωρία, καθώς επίσης και ένα που συνδέεται με την ευτυχία.

Όταν οι άνθρωποι έκαναν γενναιόδωρες πράξεις, και οι δύο περιοχές του εγκεφάλου έδειξαν αυξημένη δραστηριότητα. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για όλους μας.

Παλαιότερες μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που ξόδευαν ένα μερίδιο από τα λεφτά τους σε δώρα φίλων ή σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αισθανόντουσαν πιο ευτυχισμένοι, απ’ όσους ξόδευαν τα λεφτά τους μόνο για τον εαυτό τους, ενώ μία άλλη μελέτη σε παιδιά έδειξε ότι τα μικρά παιδιά αισθάνονταν πιο ευτυχισμένα δίνοντας παρά παίρνοντας, τη στιγμή που άλλες έρευνες έδειξαν ότι και ο εθελοντισμός συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων της ευτυχίας.

Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά για να απολαύσετε τα οφέλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ