Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

82 φωτιές μπήκαν στην Ζάκυνθο φέτος το καλοκαίρι

Από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν ξεσπάσει 82 πυρκαγιές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η οποία έχει λόγους να πιστεύει πως εμπρηστές καίνε το νησί

Την δική της Κόλαση του Δάντη ζει φέτος η Ζάκυνθος.

Το πανέμορφο νησί του Ιονίου μοιάζει παραδομένο, θαρρείς, σε μια ζοφερή συγκυρία κατά την οποία έχει δει να καίγεται από άκρη σε άκρη, χωρίς κανείς να μπορεί να το βοηθήσει.

Ενδεικτικό είναι ότι από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έχουν ξεσπάσει 82 πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική -ενώ σε ένα μήνα, από τις αρχές Αυγούστου, στο νησί έχουν ξεσπάσει 30 φωτιές!

Με αυτά και μ’ αυτά, πώς μετά να μην μπουν… ψύλλοι στα αυτιά των αρχων;

«Η νύχτα μας φοβίζει. Τα εναέρια μέσα φεύγουν» είπε την Παρασκευή το βράδυ ο δήμαρχος Ζακύνθου, Παύλος Κολοκοτσάς καταγγέλλοντας σχέδιο εμπρηστών, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και ένα μήνα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος «υπάρχει σχέδιο καταστροφής του πρασίνου. Σε ένα μήνα έχουν ξεσπάσει 30 πυρκαγιές».

Το χρονικό της καταστροφής

Το νησί καίγεται από τις αρχές Ιουλίου, τότε που ξεκίνησαν οι πρώτες σοβαρές πυρκαγιές. Στις 10 Ιουλίου ξέσπασαν οι πρώτες μεγάλες φωτιές σε Σκοπό, Αναφωνήτρια και Ορθονιές.

Χιλιάδες ήταν τα στρέμματα δασικού όγκου που μετατράπηκαν σε στάχτες ενώ η πόλη της Ζακύνθου και ολόκληρο το νησί πνίγηκε στην αιθαλομίχλη.

Μετά τα τρία αυτά χωριά, ένα νέο πυρινο μέτωπο ξέσπασε στις ορεινές περιοχές Αγίου Γεωργίου Κρημνών – «Ναυάγιο» και συγκεκριμένα στη θέση «Βάρθες», εχτές την Τετάρτη.

Οι συνεχείς φωτιές ακόμα και πάνω από το Ναυάγιο έχουν εγείρει υποψίες στο Πυροσβεστικό Σώμα το οποίο έστειλε ειδικό κλιμάκιο στο νησί. Πρόκειται για κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) το οποίο αποπειράθηκε να διερευνήσει τα περιστατικά εκδήλωσης αγροτοδασικών πυρκαγιών.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκαναν σε τοπικά μέσα (ionianradio) τόσο ο διοικητής της Π.Υ. όσο και ο αντιπεριφερειάρχης του νησιού. Ο Ανδρέας Στεμπίλης, Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου, δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Χθες είχαμε την έναρξη πυρκαγιάς στις Ορθωνιές, αμέσως ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία με οχήματα και άνδρες που έφτασαν στο σημείο. Η φωτιά όμως γρήγορα πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ζητήσαμε ενισχύσεις και σήμερα ζητήσαμε και εναέρια συνδρομή. Τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση όμως το απόγευμα ξέσπασε μια νέα πυρκαγιά στον Αγ.Γεώργιο Κρημνών”.

Ακόμη μια μάχη με την πύρινη λαίλαπα έδωσαν οι πυροσβέστες της Ζακύνθου στα τέλη Ιουλίου, αυτή τη φορά στη θέση ‘Αγιας Ανδρέας στις Βολίμες κοντά στο «Ναυάγιο». Η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη αιτία σε δασική έκταση μακριά από το χωριό των Βολιμών, δεν απείλησε κατοικίες, ωστόσο έκαψε πολλά στρέμματα πευκοδάσους.
Νέο μπαράζ τον Αύγουστο

Στις 13 Αυγούστου το νησί καιγόταν ήδη για συνεχόμενες 48 ώρες και ήδη 10 ήταν πλέον τα ενεργά μέτωπα φωτιάς στη Ζάκυνθο.

Συνολικά, σύμφωνα με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, σε εξέλιξη στην Ζάκυνθο ήταν οι εξής πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν:

1. στις 11/08/2017 και περί ώρα 13:33 στην περιοχή Καταστάρι – Παναγούλα

2. στις 12/08/2017 και περί ώρα 15:35 στην περιοχή Κοιλιωμένο

3. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:12 στην περιοχή Ελιές Βολίμων

4. στις 12/08/2017 και περί ώρα 23:37 στην περιοχή Αστέρι Βολίμων

5. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:30 στην περιοχή Αλωνάκι ‘Ανω Βολίμων

6. στις 13/08/2017 και περί ώρα 00:32 στην περιοχή Σκούτα ‘Ανω Βολίμων

7. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.00 στην περιοχή Ασκός Βολίμων

8. στις 13/08/2017 και περι ώρα 08.30 στην περιοχή Αγιος Νικόλαος Βολίμων

9. στις 13/08/2017 και περι ώρα 10.15, στην περιοχή Δάφνη.

Ενώ η πέμπτη πυρκαγιά στις Βολίμες, που εκδηλώθηκε στις 12/8, στην περιοχή Μεγαλώνι, τέθηκε υπό έλεγχο.

“Πρόκειται για μια μη φυσιολογική κατάσταση και εξέλιξη”, δήλωνε εκείνες τις ημέρες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης και συνέχισε:

“Την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με δύο μεγάλες πυρκαγιές και προσπαθούν να σώσουν κατοικημένες περιοχές, ξεφυτρώνουν σε άλλα σημεία πολλές πυρκαγιές σχεδόν ταυτόχρονα και μάλιστα σε σημεία και ώρες που δεν δικαιολογούνται από τυχαία αιτία. Όλο αυτό εξαντλεί απίστευτα ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό, προσωπικό και μέσα, χωρις να υπολογίσει κανείς και το τεράστιο κόστος και τα έξοδα για τις μετακινήσεις από άλλες περιοχές, τις καταπονήσεις του εξοπλισμού και κυρίως των ανθρώπων”.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, τόνιζε τότε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός ότι με διαφορά λιγότερη από μιάμισι ώρα εκδηλώθηκαν τη νύχτα που πέρασε πεντε πυρκαγιές, ενώ οι δυνάμεις πυρόσβεσης αγωνίζονταν με τις φλόγες στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και προσπαθούσαν να σώσουν τα σπίτια του Αγαλά, που κινδύνευσαν σοβαρά.
Δήμαρχος Ζακύνθου: Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά τέτοια καταστροφή

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του νησιού, Παύλος Κολοκοτσάς, επέμενε από τότε στην εκδοχή του εμπρησμού για τις πυρκαγιές.

«Αυτό που ζούμε είναι πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά» δήλωσε χαρακτηριστικά το πρωί της Δευτέρας ο κ. Κολοκοτσάς. Επικαλέστηκε αυτόπτες μάρτυρες που λένε ότι η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρησμό υποστηρίζοντας ότι αν και υπήρχε σχέδιο προετοιμασίας «είναι πρωτοφανές να ξεσπούν δέκα εστίες σε όλη τη Ζάκυνθο».

Προσπαθώντας να ανιχνεύσει τα αίτια μιας τέτοιας συμπεριφοράς είπε ότι «το νησί μας είναι πανέμορφο και γι αυτό θέλησαν να την κάψουν».

“Κερασάκι στην τούρτα” οι πυρκαγιές σε Αναφωνήτρια-Μαριές

Αποκορύφωμα του “οργίου” φωτιών στο νησί υπήρξε πριν λίγα 24ωρα η μεγάλη πυρκαγιά σε Μαριές και Αναφωνήτρια που καίει για δεύτερη ημέρα.

Το πρωί της Κυριακής οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής έκαναν λόγο για βελτιωμένη εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς. Ωστόσο, οι φωτιές καίνε για δεύτερο 24ωρο χωρίς να έχουν τεθεί ακόμα υπό έλεγχο.

Οι φωτιές ανάβουν κάθε λίγο και λιγάκι -είτε από εμπρηστές που δρουν ανενόχλητοι, είτε από άλλους λόγους- όμως οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο.

Οι κάτοικοι του χωριού Μαριές πέρασαν μια δύσκολη νύχτα αφού οι φλόγες έκαιγαν περιμετρικά του χωριού. Αυτή την ώρα, έχουν καταμετρηθεί επτά μέτωπα φωτιάς σε ολόκληρη τη Ζάκυνθο. Το πιο δύσκολο μέτωπο είναι αυτό στις Μαριές, χωρίς όμως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

«Είναι καλύτερη πλέον η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο. Καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την οριοθέτησή της». Αυτά τόνισε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πριν από λίγο, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, για την πυρκαγιά που μαίνεται στο χωριό Μαριές της Ζακύνθου.

Σημειώνεται ότι έχουν ενισχυθεί σε μεγάλο βαθμό οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή. Ειδικότερα, επιχειρούν αυτή την ώρα 96 πυροσβέστες με 42 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 33 ατόμων, 3 ειδικά μηχανήματα που δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και από πλευράς εναέριων μέσων, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Το απόγευμα του Σαββάτου οι φλόγες απείλησαν το χωριό Αναφωνήτρια και οι κάτοικοι ήταν έτοιμοι να εκκενώσουν τον οικισμό. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία στην Αναφωνήτρια κάηκαν σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιόδεντρα και ένα κατάστημα.

Η δε τελευταία πυρκαγιά, όπως σημειώνουν πολλοί με νόημα, έλαβε χώρα λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη στο νησί του Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονής μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Οι δυο τους πέταξαν πάνω από τις καμένες περιοχές του νησιού ώστε να διαπιστώσουν και να ενημερωθούν από τον αρχηγό του Σώματος για το μέγεθος της καταστροφής.

«Μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, πετάξαμε με πυροσβεστικό ελικόπτερο και είδαμε το αποτέλεσμα των εγκληματικών ενεργειών των προηγούμενων ημερών, προκειμένου και ο Πρόεδρος να σχηματίσει ο ίδιος μια εικόνα για την καταστροφή που υπέστη το νησί» τόνισε στις 24 Αυγούστου ο υπουργός.


Πηγή: thetoc.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ