Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ψυχρολουσία για 600.000 φορολογούμενους – «Παγώνουν» οι επιστροφές φόρου λόγω ΕΝΦΙΑ

Όσοι πήραν επιστροφή φόρου, πήραν. Οι υπόλοιποι, θα πρέπει να περιμένουν τον συμψηφισμό με τον ΕΝΦΙΑ και ένα… μήνυμα στον υπολογιστή τους!

Περίπου 600.000 φορολογούμενοι, δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος, δεν θα δουν το…χρώμα του χρήματος προτού γίνει ηεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν ένα μήνυμα στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή το οποίο θα τους ενημερώνει ότι εκδόθηκε τοεκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ για το 2017 και θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία για να το εκτυπώσουν και να πληρώσουν τον φόρο.

Η καταβολή του φετινού ΕΝΦΙΑ – η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων στο Taxisnet αναμένεται έως τις 31 Αυγούστου – θα γίνει σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σεσυμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου που εκπνέει ηπροθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου των ακινήτων.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου θα λάβουν ένα ακόμη ηλεκτρονικό μήνυμα, με το οποίο θα ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε, ενώ αν προκύπτει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή θα εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει σε κάθε προσωπικό λογαριασμό. Αν μετά τον συμψηφισμό προκύψει υπερβάλλον ποσό, αυτό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι σύζυγοι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί οφειλή για ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού, εφόσον δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυτόματα ο συμψηφισμός μεταξύ δύο συζύγων. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Σημειώνεται πως οι φετινές εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων προσεγγίζουν τα 240 εκατ. ευρώ και έξι στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχουν λάβει ακόμα την επιστροφή που δικαιούνται.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ