Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ένας στους τρεις δεν πλήρωσε την 1η δόση

Σε ποσοστό 70% διαμορφώθηκε η εισπραξιμότητα για την α΄ δόση του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Την πρώτη δόση πλήρωσαν μόλις 1.760.000 φορολογούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι προς το παρόν έχουν εκκρεμότητεςΕπί της ουσίας, αυτό σημαίνει ότι τρεις στους 10 φορολογουμένους αρνήθηκαν ή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου. Κάποιοι από αυτούς αναμένεται να καταφύγουν σε ρύθμιση οφειλών, ενώ άλλοι, οι οποίοι δεν θα προβούν σε ρύθμιση, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Βάσει των εκκαθαριστικών, έπρεπε να εισπραχθούν από την α’ δόση συνολικά περί τα 1,2 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο.

Κάποιοι εξόφλησαν εφάπαξ και ως εκ τούτου η είσπραξη του Ιουλίου έπρεπε να είναι και μεγαλύτερη. Πάρα ταύτα, τελικά καταβλήθηκαν περί τα 775 εκατομμύρια, δηλαδή περίπου 400 εκατ. ευρώ λιγότερα των αναμενομένων (βάσει των εκκαθαριστικών). Τα μειωμένα έσοδα οφείλονται ακριβώς στο γεγονός ότι περίπου 3 στους 10 δεν έσπευσαν να πληρώσουν την α’ δόση.

Η εφετινή εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οδήγησε σε 2,5 εκατ. χρεωστικά εκκαθαριστικά σε ισάριθμα νοικοκυριά που καλούνται να πληρώσουν 3,7 δισ. ευρώ.

Την πρώτη δόση πλήρωσαν μόλις 1.760.000 φορολογούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι προς το παρόν έχουν εκκρεμότητες.

Με ενδιαφέρον αναμένονται οι ημερομηνίες για τις επόμενες δόσεις (δηλαδή στις 29 Σεπτεμβρίου οπότε καταβάλλεται η β΄ δόση και στις 30 Νοεμβρίου οπότε λήγει η τρίτη), καθώς θα δείξουν εάν η εισπραξιμότητα από τον εν λόγω φόρο έχει αυξητικές τάσεις ή όχι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία ανέρχονταν έως τώρα στα 95 δισ. ευρώ. Από τις 31 Ιουλίου – οπότε και έληξε η προθεσμία καταβολής της α’ δόσης- προστέθηκαν σε αυτό το «βουνό» των οφειλών τα 400 εκατ. από την α’ δόση του φόρου εισοδήματος.

Η μη εισπραξιμότητα τα τελευταία χρόνια για τον εν λόγω φόρο αγγίζει το 30%, καθώς πολλοί είναι οι πολίτες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις εγκαίρως. Έτσι επιλέγουν είτε να ρυθμίσουν τα χρέη τους είτε να μην πληρώσουν καθόλου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ