Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΠΑΡΤΙΖΑΝ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-3 Πρόκριση με Μπεν

Μετά από μια εξαιρετική εμφάνιση στο Βελιγράδι και πρωταγωνιστές τον Μπεν (2 γκολ) και τον… Χάσι με τις τακτικές επιλογές του, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη-μισή πρόκριση (3-1) επί της Παρτιζάν, σφραγίζοντας ουσιαστικά το εισιτήριο για τα πλέι-οφ του Champions League.

Τι κι αν η Παρτιζάν αγνοούσε τι σημαίνει ήττα στο σπίτι της από τον Αύγουστο του 2016; Τι κι αν οι πρωταθλητές Σερβίας μετρούσαν 26 νίκες στα τελευταία 27 ματς σε όλες τις διοργανώσεις στο Partizan Stadium, τι κι αν παρέμεναν αήττητοι στην Ευρώπη από τον Αύγουστο του 2013; Ο Ολυμπιακός είχε… πρόγραμμα! Οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν σε πολύ καλή βραδιά στο Βελιγράδι, εκμεταλλεύθηκαν τις ευκαιρίες και την ποιότητά τους μεσοεπιθετικά και από τη στιγμή που απέφυγαν τα πολλά λάθη στην άμυνά τους έφτασαν σε μια άνετη νίκη με ένα αποτέλεσμα (1-3) που «μαρτυρά» όλη την αλήθεια του αγώνα.

Ο Μπεσνίκ Χάσι «κλείδωσε» ουσιαστικά το ματς με την τακτική του και τις επιλογές των προσώπων (σ.σ. Μπεν, Καρσελά, Σιώπη), ο επιθετικός από τις Κομόρες το «καθάρισε» με δύο γρήγορα γκολ στα δύο ημίχρονα (6′ και 56′) και ο Εμενίκε που άνοιξε λογαριασμό μόλις τρία λεπτά «μέσα» στο ντεμπούτο του, ουσιαστικά σφράγισε την πρόκριση στα πλέι-οφ. Αφού ο μοναδικός τρόπος που πλέον μπορεί ο Ολυμπιακός να μείνει εκτός από την Παρτιζάν είναι να μην… εμφανιστεί στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη στις 2 Αυγούστου.

«Γρήγορο» ξεκίνημα

Πολύ καλός ήταν ο ρυθμός στο ματς από τα πρώτα λεπτά του, με σχετικά αρκετά όμως λάθη στη μεσαία γραμμή των δύο ομάδων αλλά παράλληλα και εμφανή τη διάθεσή τους να παίξουν μπάλα. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του στάθηκε πολύ καλά στο πρώτο 20λεπτο, με κατοχή και αρκετά καλή κυκλοφορία της μπάλας σε αυτό το διάστημα, ανάπτυξη από τις πτέρυγες, τρεις φάσεις στην αντίπαλη περιοχή και μονάχα μια στιγμή αδράνειας στην άμυνά του. Μια άμυνα που πάντως έδειξε να αντιμετωπίζει αρκετά θέματα στο «ψηλό» παιχνίδι, κόντρα άλλωστε σε μια ομάδα που είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική σε αυτό το κομμάτι.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Βρήκε νωρίς αυτό που έψαχνε

Μόλις στο πρώτο λεπτό, οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν και την πρώτη τους καλή στιγμή, όταν ο Τσίρκοβιτς πρόλαβε να κόψει τελευταία στιγμή τον Καρσελά που είχε μπει στην περιοχή μετά από κάθετη μπαλιά του Μπεν. Ό,τι δεν κατάφεραν σε αυτή τη φάση όμως, οι Πειραιώτες το πέτυχαν πέντε μόλις λεπτά μετά, παίρνοντας προβάδισμα στο σκορ! Ήταν η φάση του 6′, όταν ο Μπεν έκλεψε τη μπάλα και την έδωσε δεξιά στον Μάριν, αυτός τον ξαναβρήκε μέσα στην περιοχή και ο επιθετικός από τις Κομόρες με εξαιρετικό πλασέ στην κίνηση «έγραψε» το 0-1.

Το γκολ του Ολυμπιακού ακολούθησαν δύο τελικές προσπάθειες με μακρινά σουτ, μια για κάθε ομάδα, με αυτό του Γιάνκοβιτς για τους Σέρβους να περνάει αρκετά άουτ στο 7′ και δύο λεπτά μετά, με τον γκολκίπερ της Παρτιζάν να διώχνει αυτό του Καρσελά.

Αδράνεια και γρήγορη ισοφάριση

Η Παρτιζάν πάντως ευτύχησε να ισοφαρίσει νωρίς μετά το «σοκ» του 0-1 και να ξαναπάρει έτσι την ψυχολογία με το μέρος της για τα επόμενα λεπτά. Το 1-1 ήρθε στη φάση του 10′, στην πρώτη ουσιαστική φάση των γηπεδούχων που βρήκαν χώρο στα αριστερά της «ερυθρόλευκης» άμυνας. Ο Γιάνκοβιτς έκανε το γύρισμα στην μικρή περιοχή, ο Ταβάμπα πρόλαβε την κίνηση των στόπερ και έκανε την προβολή, ο Καπίνο απέκρουσε αρχικά με το πόδι όμως στην επαναφορά η μπάλα βρήκε και πάλι πάνω στον επιθετικό των πρωταθλητών Σερβίας και κατέληξε στα «ερυθρόλευκα» δίχτυα.

Μετά το 20λεπτο άρχισε να ανεβαίνει ακόμη περισσότερο η Παρτιζάν και να κερδίζει αρκετά μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, εκμεταλλευόμενη σε αυτό το σημείο την αδυναμία των «ερυθρόλευκων» να αντεπεξέλθουν στην αυξημένη πίεση γύρω από την περιοχή τους και να βγάλουν σωστά τη μπάλα από τα καρέ τους. Έστω κι έτσι όμως, οι Σέρβοι ουδέποτε κατάφεραν να βρουν τις ουσιαστικές φάσεις ώστε να απειλήσουν για το 2-1.

«Δική του» η μπάλα και η ουσία

Μετά από ένα ακόμη δεκάλεπτο αγώνα, από το 30′ και μετά, ο Ολυμπιακός σταδιακά βελτίωσε και πάλι το συγκεκριμένο κομμάτι του παιχνιδιού και κατάφερε να το ισορροπήσει εκ νέου. Όταν μάλιστα «καθάρισε» και τις φάσεις στον αέρα καθώς επίσης και τις στημένες μπάλες, δεν απειλήθηκε ξανά ως το φινάλε του 45λεπτου, με εξαίρεση 1-2… υποψίες ευκαιριών. Η πρώτη στο 24′ όταν ο Φιγκέιρας πρόλαβε τον Ταβάμπα μέσα στην περιοχή και η δεύτερη στο 28′ όταν ο Ρομαό έδιωξε με το στήθος το σουτ του Μίλετιτς εκτός περιοχής με τον Καπίνο να βρίσκεται εκτός θέσης.

Συνολικά στο πρώτο ημίχρονο ο Ολυμπιακός ήταν συγκεντρωμένος και προσηλωμένος στο πλάνο του, κάνοντας ένα μεστό παιχνίδι με το αγωνιστικό στυλ που θέλει ο προπονητής του, βρήκε το εκτός έδρας γκολ και ισοφαρίστηκε μετά από μια μονάχα φάση στην οποία η άμυνά του δεν ανταποκρίθηκε όπως έπρεπε.

Ιδανικό δεύτερο ημίχρονο

Αυτή η υπεροχή του Ολυμπιακού στο πρώτο 45λεπτο -έστω και στα σημεία- μετατράπηκε σε μια ξεκάθαρη ανωτερότητα στην επανάληψη. Οι «ερυθρόλευκοι» μετά το ημίχρονο και πιθανότατα μετά τις σχετικές οδηγίες του Χάσι «διάβασαν» το προβλέψιμο παιχνίδι της Παρτιζάν με τις συνεχείς σέντρες, βελτίωσαν τις μεταβιβάσεις τους και το μόνο που χρειάστηκε να κάνουν επί της ουσίας ήταν να μετουσιώσουν την ποιότητα και την ταχύτητά τους μεσοεπιθετικά σε ένα ακόμη γκολ.

Αυτό δεν ήρθε στο 48′ όταν η κεφαλιά του Μπεν μετά τη σέντρα του Κούτρη πέρασε άουτ, ούτε στο χαμένο τετ-α-τετ του Σεμπά στο 49′ μετά τον έξοχο συνδυασμό του με τον Μπεν στην κόντρα, έγινε όμως στο 56′. Μετά από μια από τις πολλές «ερυθρόλευκες» αντεπιθέσεις του δεύτερου 45λέπτου, ο Μπεν βρέθηκε σε θέση αριστερού εξτρέμ, κράτησε τη μπάλα, μπήκε στην περιοχή, «χόρεψε» τον προσωπικό του αντίπαλο και με ένα τρομερό πλασέ με το αριστερό έστειλε τη μπάλα στο δεξί «Γ» του Κλιάγιτς που δεν θα μπορούσε να κάνει το παραμικρό για να σώσει το 1-2!

Απόλυτος έλεγχος και «επαγγελματικό» αποτέλεσμα

Μετά το φανταστικό γκολ του επιθετικού από τις Κομόρες και ενώ είχε προηγηθεί η μοναδική κλασική ευκαιρία της Παρτιζάν στο 51′ με το πολύ καλό σουτ-άουτ του Λεονάρντο μέσα από την περιοχή, ο Ολυμπιακός είχε τον απόλυτο έλεγχο όσων συνέβαιναν στον αγωνιστικό χώρο του Partizan Stadium, με τους γηπεδούχους να έχουν απλώς κάποια δίλεπτα και τρίλεπτα πίεσης.

Σταδιακά, μάλιστα, όσο περνούσε η ώρα ο ρυθμός έπεφτε και οι καλές στιγμές μειώνονταν. Υπήρξε μια καλή στιγμή για τους «ερυθρόλευκους» στο 69′ και πάλι με τον Μπεν, ενώ η Παρτιζάν είχε μια κεφαλιά του Όστογιτς στο 73′, δίπλα από το δοκάρι του Καπίνο. Όποτε οι Σέρβοι πίεσαν, οι Πειραιώτες ανταποκρίθηκαν, όποτε χρειάστηκε οι παίκτες του Χάσι κράτησαν τη μπάλα με άνεση, αξιοποίησαν τη μια από τις ευκαιρίες τους και κάπως έτσι έφτασαν σε ένα ιδανικό, «επαγγελματικό» αποτέλεσμα που τους καθιστά φυσικά ως το απόλυτο φαβορί για την πρόκριση στα πλέι-οφ του Champions League.

Πέτυχαν μάλιστα και το… κερασάκι με τον Εμενίκε τρία λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς, όταν ο Φιγκέιρας τον βρήκε με μια απίθανη κάθετη μπαλιά και ο Νιγηριανός έγραψε το τελικό 1-3 αφού πέρασε και τον αντίπαλο γκολκίπερ.

Πως ξεκίνησαν

Σχήμα 4-2-3-1 επέλεξε ο Μίροσλαβ Τζούκιτς για την Παρτιζάν, με τον Κλιάγιτς στο τέρμα, τετράδα άμυνας με Μίλετιτς, Όστογιτς, Τσίρκοβιτς και Βουλίσεβιτς από αριστερά προς τα δεξιά, αριστερό εξτρέμ τον Λεονάρντο, δεξί τον Γιάνκοβιτς, αμυντικούς χαφ τους Έβερτον – Κόσοβιτς, «δεκάρι» τον Ταβάμπα και σέντερ φορ τον Τζούρτζεβιτς.

Για τον Ολυμπιακό, επίσης στο κλασικό 4-2-3-1, ο Μπεσνίκ Χάσι επέλεξε να ξεκινήσει τον Καπίνο κάτω από τα δοκάρια, αριστερό μπακ τον Κούτρη, δεξί τον Φιγκέιρας και στόπερ τους Ρομαό και Ρέτσο. Αμυντικά χαφ ήταν οι Σιώπης και Οφόε, επιτελικός ο Μάριν, με τον Καρσελά στο δεξί άκρο της επίθεσης, τον Σεμπά στο αριστερό και «κορυφή» τον Μπεν.

Το ταμείο του αγώνα

Ένας εξαιρετικός για την εποχή Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα που φυσικά του δίνει το απόλυτο προβάδισμα για τα πλέι οφ της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Εξαιρετικό στήσιμο από τον Μπεσνίκ Χάσι, πολύ καλή εμφάνιση από τους περισσότερους «ερυθρόλευκους» και γενικά μια εικόνα ομάδας που βρίσκεται στο σωστό δρόμο σε αγωνιστικό επίπεδο και απέδειξε ότι είναι καλύτερη από τον συγκεκριμένο αντίπαλο.

Αυτοί που έκριναν το ματς

Ο Μπεν ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής με τα δύο γκολ του -το δεύτερο πραγματικά απίθανο- ενώ πολύ καλοί ήταν για τους «ερυθρόλευκους» και οι Μάριν, Οφόε, Σιώπης και Φιγκέιρας, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι υστέρησαν.

Ο χειρότερος του αγώνα

Ολόκληρη η μεσαία γραμμή της Παρτιζάν έλαμψε δια της απουσίας της, παρά το εν τέλει τυχερό γκολ του 10ου λεπτού που ξεκίνησε από πίεση στο κέντρο.

Ο έλεγχος των διαιτητών

Κανένα απολύτως πρόβλημα για το ιταλικό τιμ διαιτητών.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Παρτιζάν (Μίροσλαβ Τζούκιτς): Κλιάγιτς, Ταβάμπα, Βουλίσεβιτς, Τσίρκοβιτς (72′ Μίλετιτς), Γιάνκοβιτς (82′ Πάντιτς), Όστογιτς, Έβερτον, Ν. Μίλετιτς, Κόσοβιτς, Τζούρτζεβιτς, Λεονάρντο.
Ολυμπιακός (Μπεσνίκ Χάσι): Καπίνο, Κούτρης, Ρομαό, Ρέτσος, Φιγκέιρας, Σιώπης, Οφόε, Φορτούνης, Καρσελά (80′ Πάρντο), Μάριν (80′ Ζντιέλαρ), Μπεν (88′ Εμενίκε).
Διαιτητής: Νταβίντε Μάσα (Ιταλία)
Βοηθοί: Φιλίπο Μέλι (Ιταλία), Τζιανλούκα Βουότο (Ιταλία)
Τέταρτος: Τζιανπάολο Καλβαρέζε (Ιταλία)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...