Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Με τον Αλέξη θα είμαστε μαζί μέχρι τέλους». Ερωτας ή απειλή;

Αυτή η φράση του Π. Καμμένου έχει δύο αναγνώσεις. Η πρώτη, επιβεβαιώνει έναν παράφορο έρωτα που γεννήθηκε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μέσα στο καμίνι των «ένδοξων» αντιμνημονιακών ημερών. Εναν έρωτα που άντεξε στον χρόνο και στις δοκιμασίες, καθώς αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενέκριναν αυτήν την σχέση. Την έβρισκαν και την βρίσκουν παράταιρη. Πλην όμως συμφωνούν πως είναι αναγκαία για την νομή της εξουσίας.

Συνεπώς, όταν ο Π.Καμμένος έκανε αυτήν την δήλωση –σύμφωνα με αυτήν την ανάγνωση της—δεν είπε κάτι το καινούργιο. Επανέλαβε αυτό που ήταν γνωστό σε όλους.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη ανάγνωση, πιο περίπλοκη από την πρώτη, που υποστηρίζει πως ο Π. Καμμένος με αυτήν την, όλο έρωτα, δήλωση του έστελνε, συγχρόνως, μήνυμα στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να βαδίσουν μαζί του μέχρι το τέλος. Γιατί διαφορετικά έρχεται η κόλαση.

Ηταν αυτή η δήλωση ένα απειλητικό μήνυμα, έξυπνα διατυπωμένο, που δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων στον Α.Τσίπρα. Θα «λουστεί» τους ΑΝΕΛ, μέχρι τελικής πτώσεως και με σημαντικό κόστος.

Ηδη, η κάλυψη που παρέχει ο Α.Τσίπρας στον υπουργό Εθνικής Αμύνης για την εξωθεσμική παρέμβαση του στην υπόθεση του ναρκόπλοιου, δημιουργεί στον ΣΥΡΙΖΑ εσωκομματικά προβλήματα και όχι μόνον.

Αραγε, τι θα συμβεί αν έρθουν στο φως και άλλα, ακόμα πιο συντριπτικά, στοιχεία για την ανάμειξη του Π.Καμμένου στην συγκεκριμένη υπόθεση; Ισως αυτό να φοβάται και να έκανε αυτήν την δήλωση ο υπουργός Εθνικής Αμύνης. Το τι θα έρθει τις επόμενες ημέρες. Γι ΄αυτό και δεν ζητεί πολιτική κάλυψη. Την απαιτεί.

Γιατί μόνον αυτός γνωρίζει το βάθος της επέμβασης του, και δυστυχώς γι΄αυτόν, και ο ισοβίτης, την μαρτυρία του οποίου τρέμει. Ο Π. Καμμένος αισθάνεται πλέον ανασφαλής. Και απειλεί.

Επισημαίνει με νόημα, κάτι το oφθαλμοφανές: έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η πολιτική κατάσταση στην χώρα, με τον υπάρχοντα συσχετισμό δυνάμεων και τα διαμορφωμένα μέτωπα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη επιλογή από την αναφανδόν στήριξη του.

Οποιαδήποτε προδοσία θα σημάνει και πτώση της κυβερνήσεως. Και δεν αισθάνεται πως απειλείται μόνον από τη υπόθεση του Noor 1. Ανησυχεί και με τις ερωτοτροπίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορων «μαϊντανών» του χώρου με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, τις οποίες επιδοκιμάζει και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Φοβάται μήπως σε κάποια επικίνδυνη στροφή τον «αδειάσουν». Και λαμβάνει τα μέτρα του, στέλνοντας μηνύματα. Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, πως πτώση της συγκυβέρνησης υπό τις παρούσες συνθήκες θα είναι καταστροφική και για τα δύο κόμματα. Και σε όσους ιδεοληπτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αντιλαμβάνονται, προσπαθεί ο Π. Καμμένος να τους το εξηγήσει.

Μάλλον φοβάται πως το νέο κύμα των επικείμενων αποκαλύψεων θα ξεπεράσει τις αντοχές μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στην μεταξύ τους συνεργασία.

Η όλη συμπεριφορά του Π. Καμμένου θυμίζει τον παθιασμένα ερωτευμένο, που γεμάτος ανασφάλεια, δηλώνει απειλητικά στην αγαπημένη του: «αν με αφήσεις θα σε σκοτώσω και μετά θα αυτοκτονήσω».

Εκείνο που φοβάται ο Πάνος είναι μήπως του πει ο Αλέξης: «εντάξει, αυτοκτόνησε πρώτα και μετά με σκοτώνεις»!

Του Σάκη Μουμτζή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ