Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΝΔ: Τα τέσσερα καίρια βήματα για την ανάταξη της οικονομίας

Στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς και την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάταξη της οικονομίας της χώρας παρουσίασε ο Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Από τον 1ο όροφο στο υπόγειο”

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Σταϊκούρα, η κυβέρνηση παρέλαβε την οικονομία στον “1ο όροφο”, την έριξε στο “υπόγειο” και σήμερα προσπαθεί να την ανεβάσει στο “ισόγειο”. Ειδικότερα, όπως ανέφερε, η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, επιβλήθηκαν νέα μέτρα λιτότητας συνολικού ύψους 14,5 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διογκώθηκαν, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας επιδεινώθηκε, το οικονομικό κλίμα επιβαρύνθηκε, το κόστος δανεισμού αυξήθηκε, το Χρηματιστήριο κατέγραψε σημαντικές απώλειες και οι καταθέσεις συρρικνώθηκαν.

Όπως τόνισε επίσης ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης ήταν οδυνηρό και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας υποβαθμίστηκε.

Ως προς την βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την επιβάρυνση της. Η δυναμική του χρέους “φρέναρε” με την διπλή αναδιάρθρωση του 2012 ωστόσο οι δείκτες του χρέους επιδεινώθηκαν ραγδαία μετά το 2015 κυρίως γιατί επιδεινώθηκαν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο μεσο-μακροπρόθεσμος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπονταν στο 1,9% τον Ιούνιο του 2014, για να πέσει στο 1% τον Φεβρουάριο του 2017.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σύγκριση των προβλέψεων για το ονομαστικό ΑΕΠ ανάμεσα στο ΜΠΔΣ 2015-2018 της προηγούμενης κυβέρνησης και το ΜΠΔΣ 2018-2021 της σημερινής κυβέρνησης.

Αυτή η σημαντικά αναθεωρημένη προς τα κάτω εκτίμηση για την ανάπτυξη επιβαρύνει, σωρευτικά, σημαντικά τη βιωσιμότητα του χρέους, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής

Απαντώντας στο τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής, με στόχο η χώρα να βγει από την κρίση, η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται σε τέσσερα κύρια σημεία. Αυτά είναι:

-Η ολοκλήρωση, το συντομότερο δυνατόν, κατά τον βέλτιστο για τα ελληνικά συμφέροντα τρόπο, των επόμενων αξιολογήσεων του Μνημονίου. “Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης κόστισε 5,1 δισ. ευρώ νέα μέτρα λιτότητας, και για μετά το 2018. Το ύψος της δόσης είναι πολύ χαμηλότερο των αναγκών της οικονομίας και των προβλέψεων της συμφωνίας”, σημειώνει η ΝΔ.

– Η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που θα επαναφέρουν την αναπτυξιακή δυναμική του 2014 και θα οδηγήσουν σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

– Η δρομολόγηση συμφωνίας σε πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους. “H επίτευξη και διατήρηση για πολλά χρόνια υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ιδιαίτερα σε συνθήκες μακροχρόνιας ύφεσης και υψηλής διαρθρωτικής ανεργίας, δεν είναι εφικτή και σίγουρα είναι αντιαναπτυξιακή¨, τονίζουν στην οδό Πειραιώς.

-Η υλοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, ουσιαστικών μεσοπρόθεσμων παρεμβάσεων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του χρέους.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση των  πρότασεων της ΝΔ ΕΔΩ
 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ