Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο Τσίπρας έθεσε το διακύβευμα των επόμενων εκλογών: Εμείς ή οι …νεοφιλελεύθεροι

Το εκλογικό δίλημμα των επόμενων εκλογών μάλλον πρόωρα, αφού τις τοποθέτησε στο 2019, έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της διήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κομματικού Οργάνου, ο κ. Τσίπρας … έτρεξε τον χρόνο δύο χρόνια μπροστά όντας βέβαιος ότι το 2019 η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων και το επόμενο εκλογικό δίλημμα θα είναι: ποιος θα κληθεί να διαχειριστεί τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και με ποιο πρόσημο: Εμείς, η Αριστερά με προοδευτικό πρόσημο ή η “νεοφιλελεύθερη Ν.Δ” που στοχεύει στην κοινωνική ισοπέδωση;

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα, πραγματοποίησε τον απολογισμό της κυβέρνησής, αρχίζοντας την εξιστόρησή του από την διαπραγμάτευση του 2015 στην οποία έδωσε θετικό πρόσημο.

Σχολιάζοντας την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ωστόσο, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι ώρα για “χαρές και πανηγύρια” αλλά για εντατικοποίηση της δουλειάς και της προσπάθειας προκειμένου να ευοδοθεί ο κύριος κυβερνητικός στόχος της απαλλαγής από τα μνημόνια και την Επιτροπεία , σε έναν χρόνο από σήμερα.

“Δεν θα είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στον ιστορικό μας στόχο.
Τα καλύτερα είναι μπροστά μας”, είπε απευθυνόμενος στο κόμμα του.

Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη, ο κ. Τσίπρας άφησε και πάλι αιχμές για αποφάσεις που είναι υπέρ των διακρίσεων, υπέρ των εργοδοτών έναντι των εργαζομένων κλπ, επιμένοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα υπαναχωρήσει από την προσπάθεια για ανεξάρτητη και λειτουργική δικαιοσύνη.

Μεταξύ άλλων, ο Α. Τσίπρας είπε στην ομιλία του για:

Απολογισμός

Βρισκόμαστε λίγο πριν από τα μισά της κυβερνητικής μας θητείας. Έχω τη βαθειά πεποίθηση ότι ο λαός μας εμπιστεύτηκε και για την προοπτική να υπάρξει κυβέρνηση βασισμένη σε κοινωνική ευαισθησία και ανιδιοτέλεια.

Αυτή η πορεία δεν ήταν και δεν είναι εύκολη. Οι συνθήκες που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση ήταν από τις πιο δύσκολες που είχε να αντιμετωπίσει κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά.

Προτεραιότητες ήταν η υλοποίηση συμφωνηθέντων , ανάκαμψη οικονομίας, ανασυγκρότηση κοινωνικού κράτους, προώθηση αναγκαίων τομών σε κράτος και διοίκηση, να συγκρουστούμε με συμφέροντα διαπλοκής , να διαμορφώσουμε συνθήκες εξόδου.

Δυο χρόνια μετά, ο απολογισμός αναφέρει ότι έχουμε καταφέρει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Ανακτήσαμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας στην οικονομία.
Το κύρος της χώρας το ανακτήσαμε από την αποτελεσματική διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνησή μας τόσο στην πρώτη όσο και τη δεύτερη θητεία μας.

Η κυβέρνησή μας πάλεψε, συγκρούστηκε αλλά είχε παρά την απειρία της τη σοφία να τεντώσει το σκοινί μέχρι εκεί που να μη σπάσει.

Ενισχύσαμε διαφάνεια και λογοδοσία, θέσαμε τις βάσεις για ανάκαμψη οικονομίας, ολοκληρώσαμε δυο αξιολογήσεις σε εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον με τις λιγότερες δυνατές κοινωνικές απώλειες.

Δουλεύουμε με σχέδιο και στοχοπροσήλωση και είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε να είναι η Ελλάδα αυτόνομη ξανά τον Αύγουστο του18 με το οριστικό και αμετάκλητο τέλος των μνημονίων

Η ανεργία έχει σχεδόν περιοριστεί κατά περίπου 6 μονάδες. Έχουμε ξεπεράσει τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Το 2010-2014 χάθηκαν 900.000 θέσεις εργασίας. Εμείς καλύψαμε το 1/3 της καταστροφής. Ο αληθινός εθνικός μας στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και μαζί με αυτή την αξιοπρέπεια που χάθηκε. Εξίσου σημαντικός είναι και ο χαρακτήρας της απασχόλησης: Στοχεύουμε σε θέσεις πλήρους εργασίας. Εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας για την τήρηση της νομιμότητας στους χώρους εργασίας.

Την επόμενη εβδομάδα διαγράφουμε τα βεβαιωμένα χρέη ανασφάλιστων συμπολιτών μας από το 2015. Εμβληματικού χαρακτήρα η μεταρρύθμιση που έρχεται την επόμενη εβδομάδα με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Επόμενη ημέρα- εκλογικό διακυβευμα

Ποια θα είναι η Ελλάδα το 2019 όταν θα διεκδικούμε την εντολή του ελληνικού λαού για την επόμενη τετραετία; Ποια θα είναι η πολιτική παράταξη που θα διεκδικήσει την Ελλάδα μετά την κρίση και τα μνημόνια; Ελλάδα με νέο παραγωγικό μοντέλο γιατί αν γυρίσουμε στο 2009, πολύ εύκολα θα γυρίσουμε στην κρίση.

Θα είναι μια Ελλάδα που θα έχει κερδίσει τη μάχη της εργασίας. Στόχος ο περιορισμός της ανεργίας κατά 10 μονάδες το 2019. Η Ελλάδα θα έχει ισχυρό σύστημα Υγείας, νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, περισσότερη Δημοκρατία με την απλή αναλογική τόσο για το κοινοβούλιο όσο και για την ΤΑ. Με πραγματικά ανεξάρτητη και λειτουργική δικαιοσύνη χωρίς απαράδεκτες διακρίσεις υπέρ εργοδοτών, κατά των εργατών της Μανωλάδας.
Μια Ελλάδα με νέο, προοδευτικό Σύνταγμα.

Αυτό το όραμα δεν είναι ουδέτερο. Θέλει πρόσημο κοινωνικό, πολιτικό, ταξικό, είναι το πρόσημο της Αριστεράς.

ΣΥΡΙΖΑ

Να μην κουραστείτε να εργάζεστε για να βοηθήσουμε την κοινωνία, τον λαό μας την πατρίδα μας να σταθεί στα πόδια της. Δεν θα είναι δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα. Αλλά θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στον ιστορικό μας στόχο.
Τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Ν.Δ

Το δικό μας σχέδιο έχει απέναντί του το σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ελίτ που εκφράζει η Ν.Δ του κ. Μητσοτάκη που επιδιώκει να διαλύσει κάθε ίχνος κοινωνικής προστασίας στα χαμηλά στρώματα. Το σχέδιο της Ν.Δ είναι να κυριαρχήσει η υποαμειβόμενη και επισφαλής εργασία.

Εμείς ασκούσαμε σκληρή αντιπολίτευση προτρέποντας την κυβέρνηση τότε να αντισταθούν σθεναρά στους εταίρους και δανειστές μας. Αυτοί ζητούν από τους εταίρους να αντισταθούν σθεναρά σε εμάς.
Η σύγκρουση θα είναι διαρκής και ανειρήνευτη. Δε θα δεχθούμε όμως να μετατρέπεται ο πολιτικός ανταγωνισμός σε ρεσιτάλ χυδαιότητας, ψεύδους και λαϊκισμού.

Η δική μας κουλτούρα είναι διαφορετική. Εμείς δεν θα προτρέπαμε ποτέ στους αυτοδιοικητικούς μας να μη συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο επειδή εκεί θα είναι ο πρωθυπουργός της χώρας.
Η δική μας κουλτούρα μας διαφοροποιεί από τους ακροδεξιούς και νεοφιλελεύθερους φονταμενταλιστές που αποτελούν δυστυχώς τον πυρήνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ευρωπαικές πολιτικές εξελίξεις

Η αριστερά πρέπει να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Και στην ιδεολογική και πολιτική μάχη απέναντι στον υπ αριθμόν ένα κίνδυνο που είναι η άνοδος της ρατσιστικής ακροδεξιάς.
Είμαστε η πρώτη Αριστερά στην Ε.Ε που έχουμε φτάσει στη διακυβέρνηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ