Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στοχευμένο νέο φάρμακο για τον καρκίνο του προστάτη


Εγχύεται στους όγκους, αλλά δεν επιτίθεται στον υγιή ιστό

Νέο ενέσιμο φάρμακο υπόσχεται να απαλλάξει τους άνδρες από τις παρενέργειες των αντικαρκινικών θεραπειών του προστάτη, όπως η ανικανότητα και η ακράτεια.

Το φάρμακο, που δοκιμάζεται από Βρετανούς γιατρούς, εγχύεται στους όγκους για να τους σκοτώσει, αλλά δεν επιτίθεται στον περιβάλλοντα υγιή ιστό και στα νεύρα. Η ενεργή ουσία topsalysin, που περιγράφεται ως ένα έξυπνο φάρμακο, φαίνεται ότι το καταφέρνει αυτό επειδή ενεργοποιείται μόνο από την παρουσία του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA), το οποίο συναντάται αποκλειστικά στον προστάτη.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

«Είναι απίστευτα συναρπαστικό, επειδή τώρα μπορούμε να παρέχουμε ένα φάρμακο που είναι ενεργό μόνο στον προστάτη και δεν θα προκαλεί βλάβες στα νεύρα, στο ορθό ή στην κύστη» εξηγεί ο Tim Dudderidge, ουρολόγος χειρουργός στο University Hospital Southampton NHS Foundation Trust, που χορήγησε το φάρμακο στους πρώτους Βρετανούς ασθενείς, στο πλαίσιο έρευνας που πραγματοποιείται παράλληλα σε πολλά κέντρα.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός καρκίνος στους άνδρες. Στις απλές περιπτώσεις είναι χαμηλού κινδύνου και παρακολουθείται με συχνές εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις.

Παρενέργειες

Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις όπου απαιτείται χειρουργείο ή θεραπεία με ακτινοβολία, που έχουν συνήθως παρενέργειες σε νεύρα, μυς και στο ορθό. Ακόμα και οι πιο εστιασμένες υπάρχουσες θεραπείες μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Προηγούμενες έρευνες, που έγιναν από το University College London Hospital, έδειξαν ότι η ουσία topsalysin κατάφερε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα στους μισούς περίπου άνδρες με χαμηλό έως μέτριο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Το φάρμακο εγχύεται στον προστάτη και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα γεννητικά όργανα και στο ορθό. Οι ασθενείς υποβάλλονται σε γενική αναισθησία ή σε τοπική σε συνδυασμό με μέθη για την επέμβαση, που διαρκεί μισή ώρα. Οι γιατροί βασίζονται σε απεικονίσεις μαγνητικής και δείγματα βιοψίας, καθώς και σε απεικονίσεις υπερήχου για να βεβαιωθούν ότι εγχύουν το φάρμακο στο σωστό σημείο του προστάτη, χρησιμοποιώντας δύο ή τρεις μεγάλες βελόνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ – Spoiler: Ο Ρήγας αφήνεται ελεύθερος

Καθηλώνουν οι εξελίξεις στο νέο επεισόδιο της σειράς ΤΟ ΠΡΟΞΕΝΙΟ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΑΣ που βλέπουμε στον ALPHA. Η εξέλιξη της υπόθεσης του Ρήγα, βαραίνει πάρα πολύ το κλίμα...