Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βόμβα Αρείου Πάγου στη μονιμότητα


Συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων από το Μνημόνιο 2 με βάση την απόφαση για τα ΚΤΕΛ

Ο Αρειος Πάγος έκρινε συνταγματική την κατάργηση της ρήτρας μονιμότητας που προστάτευε από απολύσεις σε εργαζόμενους στα ΚΤΕΛ και άλλους φορείς.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι είναι συνταγματικοί οι περιορισμοί των εργατικών δικαιωμάτων από το δεύτερο Μνημόνιο. Πρόκειται ουσιαστικά για τη ρήτρα η οποία περιελάμβανε ρυθμίσεις αυξημένης προστασίας για τους εργαζόμενους από καταγγελίες των συμβάσεων τους, που καταργήθηκαν με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου του 2012 κατ΄εφαρμογή του Μνημονίου Νο2.

Το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρει πως ο περιορισμός των εγγυήσεων στις απολύσεις αποσκοπεί, μεταξύ των άλλων, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Στον Αρειο Πάγο είχαν προσφύγει 5 εργαζόμενοι στο ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (οδηγοί και εισπράκτορες) οι οποιοι απολύθηκαν με βάση τις εργατικές διατάξεις για τις απολύσεις (νόμοι 2012/1920 και 3198/1951) και όχι τις διατάξεις του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΚΤΕΛ (Προεδρικό Διάταγμα 246/2006) που περιλαμβάνει τις «ρήτρες μονιμότητας» για την προστασία των εργαζομένων.

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 15 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς του ΑΝΤ1 ΨΥΧΟΚΟΡΕΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 15 Η Μαρίκα ανησυχεί μήπως η Δεσποινιώ έχει παρεvoχληθεί από τον Κοσμά, αλλά εκείνη το...