Αποτέλεσμα εικόνας για τσίπρας

Η λαϊκή δυσαρέσκεια «φουντώνει», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση, το κόμμα γκρινιάζει, η αντιπολίτευση σφυροκοπά, ο εχθρός-χρόνος τρέχει…

Ξαναχτύπησαν οι «53»: Η κυβέρνηση θέλει διαφορετικό «λειτουργικό». Αφενός γιατί δεν μπορεί να παραγάγει απολύτως τίποτα και αφετέρου γιατί τα πρόσωπα που σήμερα στελεχώνουν το κυβερνητικό σχήμα εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και –στη μεγάλη τους πλειονότητα– ευρέθησαν ελλιπή…

«Πυρετός» εν μέσω καλοκαιριού επικρατεί στο Μαξίμου! Οι συσκέψεις είναι αλλεπάλληλες και οι διαβουλεύσεις συνεχείς, ενώ κομματικά στελέχη πηγαινοέρχονται από πλατεία Κουμουνδούρου σε Ηρώδου Αττικού και τούμπαλιν.

Οι στενοί πρωθυπουργικοί επιτελείς χαράσσουν τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης εν όψει ενός πραγματικά καυτού και λίαν καθοριστικού, για τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις, φθινοπώρου. Η λαϊκή δυσαρέσκεια «φουντώνει», οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση, το κόμμα γκρινιάζει, η αντιπολίτευση σφυροκοπά, τα ΜΜΕ κήρυξαν πολυμέτωπο, ο εχθρός-χρόνος τρέχει, σπρώχνοντας την κυβέρνηση στο δεύτερο μισό της θητείας της, φέρνοντας ολοένα και πιο κοντά την απειλητική σκιά της «μάγισσας» κάλπης.
Σε αυτό το γενικότερα εχθρικό πολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει το πάνω χέρι, να προσεγγίσει την κοινωνική της βάση και να θυμηθεί την αριστερή της νιότη στο εσωτερικό και επίσης να δείξει πανταχόθεν ότι δεν πήγαν χαμένες οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και ότι «αχνοφαίνεται μια αχτίδα ελπίδας». Ο Αλέξης Τσίπρας, στο κλείσιμο της ομιλίας του, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ της Τετάρτης, ζήτησε να γίνει ένας απολογισμός της τελευταίας διετίας, υπογραμμίζοντας πως παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε έχουμε θετικό έργο να αναδείξουμε. Παρόμοιο κλίμα υπήρξε και στο υπουργικό συμβούλιο εν όψει πάντα και της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, που συνέρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο.

Έξοδος στις αγορές

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στοχεύσει στην πλήρη και ελεύθερη έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι του 2018. Μέχρι τότε θα επιχειρήσει να βγει δοκιμαστικά πολλές φορές, προσμετρώντας ανάλογα το εκάστοτε κλίμα. Η πρώτη δοκιμαστική έξοδος πάει για την ερχόμενη εβδομάδα, εν μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων στο θέμα και από τους «θεσμούς», από την ΕΚΤ και από κορυφαίους υπουργούς.
Πάντως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή, τελευταία εργάσιμη ημέρα του Ιουλίου. Όπως εξηγούν κορυφαίοι επιτελείς, η κυβέρνηση έχει επενδύσει τα μέγιστα σε αυτήν την πρώτη έξοδο στις αγορές για δύο κυρίως λόγους:

α) Να τονώσει την ψυχολογία της εσωτερικής αγοράς, δίδοντας το σύνθημα ότι η οικονομία έχει αρχίσει να «περπατάει».

β) Να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό πως η ζωή στην Ελλάδα βρίσκει τους ρυθμούς της «κανονικότητάς» της.

Περιφερειακές συνδιασκέψεις

Το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου δίδουν μεγάλη πολιτική σημασία στα αναπτυξιακά συνέδρια που θα γίνουν στις 13 περιφέρειες της χώρας. Μετά την Κοζάνη, τα δύο επόμενα έχουν προγραμματιστεί για τη Λαμία και το Ηράκλειο Κρήτης. Οι εν λόγω συνδιασκέψεις έχουν διπλή στόχευση:

Να αναδειχθούν οι ανάγκες της κάθε περιφέρειας και να δρομολογηθούν προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης… Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας επισημαίνει τη μεγάλη σημασία των 13 αναπτυξιακών συνεδρίων που θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα, ξεκινώντας από εκείνο που έγινε ήδη στην Κοζάνη, τα οποία, όπως λέει χαρακτηριστικά, «θα αποτελέσουν ευκαιρία για διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους παραγωγικούς φορείς, ώστε να οικοδομηθεί ένα καινούργιο παραγωγικό, αναπτυξιακό μοντέλο».
Να προσεγγιστούν αναγνωρισμένες προσωπικότητες της Περιφέρειας και να πειστούν να συμμετέχουν στο άνοιγμα του κόμματος, με απώτερο στόχο τη δημιουργία της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, με κορμό πάντα τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αναζωογονηθεί το στελεχικό δυναμικό του νέου ευρωπαϊκού ΣΥΡΙΖΑ με αναγνωρισμένα στελέχη και καταξιωμένα στις τοπικές κοινωνίες και τα οποία προέρχονται από τον χώρο του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ, αλλά τώρα βρίσκονται στο πολιτικό περιθώριο.

Κυβερνητικό και κομματικό «restart»
Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου συγκλίνουν στην άποψη-θέση πως πρέπει να υπάρξει ένα κυβερνητικό και κομματικό «restart». Ερώτημα παραμένει αν κυβέρνηση και κόμμα θεωρούν κατά τον ίδιο τρόπο το «restart» ή οι μεν το επιθυμούν δεξιόστροφο και οι δε αριστερόστροφο. Στην ιστοσελίδα Commonality, η οποία απηχεί τις απόψεις των «53», υπό τον τίτλο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο», αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει απλώς “restart”, αλλά διαφορετικό “λειτουργικό”. Αφενός γιατί δεν μπορεί να παραγάγει απολύτως τίποτα –για όλα χρειάζεται παρέμβαση του πρωθυπουργού, ακόμα και για τα σκουπίδια– και αφετέρου γιατί τα πρόσωπα που σήμερα στελεχώνουν το κυβερνητικό σχήμα εμετρήθησαν, εζυγίσθησαν και –στη μεγάλη τους πλειονότητα– ευρέθησαν ελλιπή».

Το άρθρο υποδεικνύει και την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση στην οποία πρέπει να κινηθεί ο ανασχηματισμός, αναφέροντας: «Ο αναγκαίος ανασχηματισμός πρέπει να γίνει προς δύο κατευθύνσεις: Αλλαγής προσώπων, έξω από επικοινωνιακή λογική, με βάση τις ικανότητές τους και το έργο που μπορούν να παράγουν. Ο ανασχηματισμός είναι απαραίτητος. Ο Αλ. Τσίπρας φαίνεται να το έχει αντιληφθεί και απομένει να δούμε πόσο οι αλλαγές που θα επιλέξει –αν επιλέξει– θα είναι πάνω και έξω από φιλίες και ισορροπίες. Κριτήρια πρέπει να είναι η ικανότητα, η γνώση του αντικειμένου, καθώς και η πολιτική ταυτότητα – δεν υπάρχουν περιθώρια για πειράματα, και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι».
Πέραν των όποιων διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων, είναι σαφές πως ανασχηματισμός θα γίνει το φθινόπωρο. Ερώτημα παραμένει αν το νέο σχήμα θα προκύψει κατά το πρώτο δεκαήμερο το Σεπτέμβρη, για να συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην άνοδό του στη Θεσσαλονίκη, για να δώσει το έναυσμα του νέου ξεκινήματος από το βήμα της ΔΕΘ, ή θα γίνει αμέσως μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν στην Καγκελαρία και στην Ευρώπη γενικότερα…

Δημοσιεύθηκε στο Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε στις 22/7
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top