Του Μανώλη Κοττάκη

Φοβάμαι τα χαλασμένα μυαλά στην Ελλάδα. Οι υστερικοί, οι ανισόρροποι, οι σχιζοφρενικοί έχουν εδώ περισσότερη απήχηση και περισσότερες ευκαιρίες να επιβληθούν, παρά σε άλλους τόπους, πιο κατακαθισμένους» γράφει στα «Τετράδια Ημερολογίου» ο Γιώργος Θεοτοκάς. Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της γενιάς του 1930, που διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Θυμάμαι αυτήν τη σκέψη του και ανατρέχω στην «τσακισμένη» σελίδα 137 των «Τετραδίων» του κάθε φορά που κάτι περίεργο, ανισόρροπο, ανορθολογικό κάνει την εμφάνισή του στη δημόσια σφαίρα. Μπήκα στον πειρασμό να γράψω για τα χαλασμένα μυαλά την προηγούμενη εβδομάδα παρακολουθώντας την πορεία διαμαρτυρίας που έκαναν μέλη αριστερών ομάδων στη Θεσσαλονίκη, διαμαρτυρόμενα για την αναγόρευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής του ΑΠΘ.

Το τι φτηνή επιχειρηματολογία άκουσα γι’ αυτήν την απόφαση δεν λέγεται: «Ο Γιούνκερ είναι δημιουργός των Μνημονίων», «ο Γιούνκερ συγκάλεσε μυστική σύσκεψη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», «ο Γιούνκερ κυβερνά φορολογικό παράδεισο», ανοησίες, ανοησίες, ανοησίες. Και το χειρότερο με όλους αυτούς που τις υποστηρίζουν είναι ότι είναι ημιμαθείς, η χειρότερη εκδοχή Ελληνα: Είναι αυτός που, ενώ ξέρει ελάχιστα, νομίζει ότι τα ξέρει όλα και σε απωθεί, αν του χαλάσεις τη θεωρία. Ο Γιούνκερ άγιος δεν είναι με όρους διεθνούς πολιτικής, ούτε σε αυτές τις θέσεις κάνουν καριέρα ενάρετοι. Ωστόσο, μέσα στην κρίση από τις θέσεις όπου υπηρετεί βοήθησε την Ελλάδα περισσότερο από τον προκάτοχό του Ζοζέ Μπαρόζο, που είχε στον νου του να μας δυσφημεί για να προστατεύει την Πορτογαλία.

Ο Γιούνκερ ως πρόεδρος του Εurogroup ήταν απέναντί μας πιο τίμιος από τον διάδοχό του Ντάισελμπλουμ. Τον Οκτώβριο του 2009 παρακάλεσε μυστικά τον Παπανδρέου να υπογράψει Μνημόνιο με την Κομισιόν, λάιτ, για μην αποκλειστούμε από τις αγορές. Ο άλλος όμως, υπό την επήρεια του «λεφτά υπάρχουν», ανέτοιμος να λάβει μέτρα, απέρριψε την πρόταση.

Ο Γιούνκερ το καλοκαίρι του 2015 ήταν αντίβαρο στη δολιότητα Σόιμπλε. Κι όμως, βρέθηκαν στην Ελλάδα χαλασμένα μυαλά που αντιτέθηκαν στη βράβευσή του και έκαναν και διαδήλωση εναντίον του. Χαλασμένα μυαλά δεν βρήκα όμως μόνο στον Βορρά, εντόπισα και στον Νότο.

Ελληνοαυστραλός τουρίστας δέχτηκε επίθεση από κουκουλοφόρους στο κέντρο των Αθηνών την Κυριακή που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Είτε τον χτύπησαν επειδή ψώνιζε είτε τον χτύπησαν επειδή τα τατουάζ του ήταν αρχαιοελληνικά και τον πέρασαν για χρυσαυγίτη, η εικόνα των αστυνομικών που τον άκουγαν να καταγγέλλει αιμόφυρτος το περιστατικό χωρίς να κατέβουν από τις μηχανές τους ήταν συγκλονιστική. Αδιαφορία και εδώ για τα χαλασμένα μυαλά.

Μανώλης Κοττάκης

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία"
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top