Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Στην τελική ευθεία οι αυτοκινητόδρομοι

Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των οδικών αξόνων της χώρας να παραδόθηκε το Πάσχα όπως προέβλεπαν και οι συμβατικές υποχρεώσεις των κατασκευαστικών εταιρειών, ωστόσο η πλήρης παράδοση τους αναμένεται μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ήδη τα εργοτάξια κατά μήκος των οδικών αξόνων δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα και να μην υπάρξει κάποια εκκρεμότητα στα λιγοστά τμήματα που απομένουν να δοθούν στην κυκλοφορία. Η παράδοση των αυτοκινητοδρόμων στο σύνολο τους έχει προγραμματιστεί για τις 31 Αυγούστου, ενώ μέχρι τότε θα πρέπει να ολοκληρωθούν τμήματα δρόμων, κόμβοι αλλά και παράδρομοι που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Έτσι σε λιγότερο από 60 μέρες θα παραδοθούν στην κυκλοφορία στο σύνολο τους οι οδικοί άξονες: Ιόνια Οδό (Αντίρριο – Ιωάννινα), ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Ξυνιάδα – Τρίκαλα) και η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα). Όσον αφορά τους δύο αυτοκινητόδρομους: Αιγαίου (Μαλιακός – Κλειδί) και Μορέας (Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα) έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παραδοθεί πλήρως, ο μεν πρώτος τον περασμένο Απρίλιο και ο δεύτερος από το 2016.

Ειδικότερα στον αυτοκινητόδρομο Αιγαίου η διαδρομή πλέον διανύεται σε 4 ώρες σε ένα ασφαλή και σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, ενώ το σημείο των Τεμπών που αποτελούσε για πολλά χρόνια δρόμο – καρμανιόλα, αποτελεί πλέον παρελθόν.

Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα)


Λίγες μέρες πριν από το Πάσχα παραδόθηκε το μεγαλύτερος μέρος της Ολυμπίας Οδού, ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και μία επιπλέον έκτακτης ανάγκης. Σε εκκρεμότητα παραμένουν πέντε τμήματα του οδικού άξοναστα σημεία Καμάρι, Δερβένι, Καμάρες, Αραχωβίτικα και Ρίο τα οποία θα παραδοθούν στο σύνολο τους στο τέλος Αυγούστου.
Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κατασκευή του υπερκόμβου Ρίου που θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, ενδεχομένως και λίγο νωρίτερα. .Ιόνια Οδός (Αντίρριο – Ιωάννινα)


Με δύο εκκρεμότητες συνολικού μήκους 41 χιλιομέτρων που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου, προχωρά η ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού.

Σήμερα, το ταξίδι από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω των λειτουργούντων τμημάτων, διαρκεί σχεδόν 2 ώρες, αντί 3,5 ωρών που χρειαζόταν μέχρι πρώτινος.

Με την πλήρη ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί σε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά. Ήδη, η απόσταση από το Αντίρριο έως την Αμφιλοχία, μειώθηκε στα 50 περίπου λεπτά, αντί 1 ώρας και 35 λεπτών που ήταν μέσω της υφιστάμενης Εθνικής Οδού. Οι καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις έχουν φρενάρει την παράδοση του συνόλου του έργου.

Στο τμήμα από Αμφιλοχία – Σελλάδες Άρτας υπολείπεται η παράδοση των 27 χλμ. που έχει μπλοκάρει η καθυστέρηση στην παράδοση της γης στην περιοχή του Κρίκελλου.

Το τμήμα αναμένεται να παραδοθεί το αργότερο ως τα τέλη Ιουλίου. Σε ότι αφορά το τελευταίο κομμάτι του αυτοκινητόδρομου «Πέρδικα Ιωαννίνων – Εγνατία» μήκους 14 χιλιομέτρων, η παράδοση υπολογίζεται τον Αύγουστο. Το έργο έχει καθυστερήσει λόγω καθυστέρησης στις απαλλοτριώσεις στην περιοχή του Αβγού.

Κεντρική Οδός (Ε65)

Το αρνητικό σημείο των έργων στους Αυτοκινητόδρομους εντοπίζεται εδώ. Είναι ο μοναδικός από τους πέντε αυτοκινητοδρόμους, στον οποίο δεν είχαμε καμμία παράδοση τμήματος, λόγω των προβλημάτων που είχαν προκύψει με τις απαλλοτριώσεις. Σήμερα η πρόοδος του έργου φτάνει στο 90% με το τμήμα Ανάβρα-Τρίκαλανα είναι ήδη έτοιμο και αναμένεται η ολοκλήρωση στο τμήμα Ξυνιάδα-Ανάβρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ