Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τι σχεδίαζαν σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων Τσίπρας – Βαρουφάκης

Ο Κορεάτης σύμβουλος του Βαρουφάκη αλλά και του Τσακαλώτου αποκάλυψε τα… plan B, X ή όπως αλλιώς τα λένε στην κυβέρνηση, για το καταστροφικό εξάμηνο του 2015

Gianis V: Τα είχα πει στον Τσίπρα. Είχα παρουσιάσει το σχέδιο για το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο σπίτι του Αλέξη στην Κυψέλη, τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία Παππά και Δραγασάκη. Αλλά και ως υπουργός, τον Μάρτιο του 2015, το είχα ξαναπαρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο.


Σε «μπεστ σέλερ» του φετινού καλοκαιριού θα μπορούσε να αναδειχθεί το «Σχέδιο Χ», όπως έχει ονομαστεί το σχέδιο Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα, το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε από τα χείλη στενού συμβούλου του τότε υπουργού Γ. Βαρουφάκη και του νυν Τσακαλώτου, βασίζεται σε ένα ευφάνταστο σενάριο, με πλοκή και πλούσιο παρασκήνιο.

Επειδή, όμως, δεν πρόκειται για το τελευταίο έργο διάσημου συγγραφέα, αλλά για ένα σχέδιο που εξυφαινόταν στις πιο δραματικές ίσως στιγμές της νεότερης ιστορίας της χώρας, η υπόθεση αυτή εξακολουθεί να προκαλεί σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις και ζωηρές κοινωνικές συζητήσεις. Η Νέα Δημοκρατία, μάλιστα, δηλώνει πλήρως δικαιωμένη και επαναφέρει το αίτημα για πλήρη διερεύνηση, μέσω Εξεταστικής Επιτροπής, του «εγκλήματος που στοίχισε πολλά δισ. πρόσθετης λιτότητας» και δεσμεύεται εκ νέου ότι, ως κυβέρνηση, θα διερευνήσει σε βάθος τι ακριβώς «παίχτηκε πίσω από τις κουρτίνες».

Τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα…

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε την ύπαρξη κάποιου σχεδίου από τα λεγόμενα του ίδιου του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα εξέδωσε το τελευταίο του βιβλίο, που καταγράφει από τη δική του οπτική γωνία το παρασκήνιο του καλοκαιριού του 2015.

Εδώ και μερικές ημέρες, το πανελλήνιο και μαζί του η υφήλιος πληροφορήθηκαν λεπτομερώς το σχέδιο για το παράλληλο νόμισμα, το οποίο αποκάλυψε με κάθε λεπτομέρεια ο Γκλεν Κιμ, ο στενός συνεργάτης του τότε υπουργού, την περασμένη Δευτέρα σε ημερίδα της ιταλικής Βουλής, που διοργάνωνε το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο. Το περιεχόμενο της παρέμβασης του κ. Κιμ αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με το «plan Χ», η κυβέρνηση θα ξεκινούσε την εφαρμογή του «Σχεδίου» από τους δημόσιους υπαλλήλους, εκδίδοντας κουπόνια για το 10% του μισθού τους, τα οποία θα χρησίμευαν αποκλειστικά για την εξόφληση πληρωμών στην Εφορία, στο πρότυπο των κουπονιών σίτισης.

Το σύστημα, αν πετύχαινε, θα επεκτεινόταν για πληρωμές και σε άλλους τομείς.

Και σήμερα δυνατός ο Κιμ

Ο κορεατικής καταγωγής Γκλεν Κιμ, ο οποίος, σημειωτέον, παραμένει ακόμα και σήμερα ένας από τους βασικούς συμβούλους του διαδόχου του κ. Βαρουφάκη, υπουργού Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην προετοιμασία του σχεδίου του «δημοσιονομικού νομίσματος», όπως το ονομάζει, το οποίο «αν υπήρχε περισσότερος χρόνος, θα μπορούσε να είχε εφαρμοστεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Κιμ, στους μήνες, λοιπόν, που είχε στη διάθεσή της η ομάδα του κ. Κιμ αντιμετώπισε από την αρχή κάποια βασικά προβλήματα, όπως ότι η ελληνική οικονομία εκείνο το διάστημα βρισκόταν σε «ελεύθερη πτώση», ενώ η κοινωνική συνοχή είχε πλέον διαρραγεί.

Σαν «κουπόνι σίτισης»

Το πρώτο ερώτημα που έπρεπε να απαντήσουν αφορούσε την ακριβή μορφή που θα έπαιρνε αυτό το παράλληλο νόμισμα. «Σκεφτήκαμε ότι αυτό το “δημοσιονομικό νόμισμα” έπρεπε να μοιάζει, να μυρίζει και να έχει την ίδια υφή με το ευρώ, χωρίς να είναι», λέει ο Γκλεν Κιμ και το περιγράφει ως «κουπόνι σίτισης», το οποίο συχνά δίνεται ως μέρος προσφορών των εφημερίδων και με το οποίο μπορεί κανείς να προμηθευτεί τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ με έκπτωση.

Έτσι και αυτό το «δημοσιονομικό νόμισμα», που σχεδιαζόταν, θα είχε μορφή κουπονιού, αλλά θα χρησιμοποιούνταν μόνο για την εξόφληση πληρωμών στην Εφορία, ενώ στο πίσω μέρος θα αναγράφονταν η αντιπροσωπευτική του αξία, η διάρκεια ισχύος του, αλλά και για ποιον σκοπό δημιουργήθηκε – αρχικά θα ήταν μόνο για την αποπληρωμή φορολογικών οφειλών.

Άλλο ερώτημα ήταν κατά πόσον η δημιουργία ενός «δημοσιονομικού νομίσματος» ήταν νομικά εφικτή με βάση το νομικό πλαίσιο του 1927, που απαγορεύει στο κράτος να εκδίδει χρήματα για την αποπληρωμή οφειλών. Το πρόβλημα ξεπεράστηκε από την ομάδα του κ. Κιμ, που αποφάσισε πως το ειδικό αυτό νόμισμα θα ήταν για πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Για το Δημόσιο και βλέπουμε…

Έτσι, τα βασικά στοιχεία του συστήματος που σχεδιαζόταν ήταν ότι αρχικά θα ήταν μόνο για τους 500.000 δημόσιους υπαλλήλους που η πρόσβαση της κυβέρνησης στο μισθολόγιό τους ήταν εύκολη και θα αφορούσε το 10% του μισθού τους. Το 10% αποφασίστηκε, όπως λέει ο κ. Κιμ, «για να μην πλημμυρίσουμε το σύστημα με αυτά τα κουπόνια». Με αυτό το 10% θα έπρεπε οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώσουν την Εφορία και έτσι τα έσοδα θα αυξάνονταν, τη στιγμή που τα κρατικά ταμεία είχαν αδειάσει.

Προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για τη χρήση των κουπονιών, ο κ. Κιμ αναφέρει πως αν δεν χρησιμοποιούνταν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, τότε θα επανεκδίδονταν σε χαμηλότερη αξία για το επόμενο φορολογικό έτος.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ηχηρή επιβεβαίωση, διά στόματος του κ. Κιμ, της ύπαρξης (για την ακρίβεια της εντατικής προετοιμασίας για την υλοποίηση) plan B, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα μέχρι σήμερα επιμένει να υποστηρίζει δημοσίως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχει προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου ένταση στην πολιτική σκηνή, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να «πυροβολούν» έντονα την κυβέρνηση.

Αίτημα της ΝΔ για Εξεταστική

Τον τόνο έδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επαναφέρει το αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και ταυτοχρόνως, μέσω του βουλευτή της Χρ. Δήμα, ζητά να πληροφορηθεί τον ρόλο του συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών Γκλεν Κιμ και το σχέδιο παράλληλου νομίσματος. Μάλιστα, ο βουλευτής της ΝΔ απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών από τον οποίον ζητά να απαντήσει εάν είχε γνώση της προετοιμασίας «Σχεδίου Β΄», ποια ήταν η άποψή του γι’ αυτό, εάν τότε είχε εκφράσει την αντίρρησή του και, επιπλέον, εάν επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις του κ. Κιμ στην ημερίδα της ιταλικής Βουλής σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να υιοθετήσει ένα παράλληλο νόμισμα εις βάρος του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Δήμας επισημαίνει ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε θεσμικό ρόλο εκείνη την περίοδο ως αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και στη συνέχεια ως συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Γραπτό αίτημα για άμεση σύγκληση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, προκειμένου να εξεταστούν οι αποκαλύψεις της «Κ» αναφορικά με την υπόθεση του «παράλληλου νομίσματος», μέσω και της κλήσης σε αυτήν προς ακρόαση νυν και τέως κυβερνητικών στελεχών, κατέθεσε από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη διά του Οδ. Κωνσταντινόπουλου.
Το αίτημα, με τη μορφή επιστολής, προωθήθηκε σε όλα τα κόμματα –πλην της ΧΑ–, προκειμένου να συμφωνηθεί η επιδιωκόμενη σύγκληση της Επιτροπής.

Gianis V: «Τα είχα πει στον Τσίπρα…»

Από το «κάδρο» της πολύκροτης αυτής υπόθεσης δεν θα μπορούσε να λείπει ο πρωταγωνιστής της, ο τότε υπουργός Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος με μία ανάρτησή του στο blog του υποστηρίζει ότι είχε παρουσιάσει το σχέδιό του για το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη, τον Νοέμβριο του 2014, παρουσία του Νίκου Παππά και του Γιάννη Δραγασάκη. Αλλά και ως υπουργός πια, τον Μάρτιο του 2015, είχε ξαναπαρουσιάσει, όπως λέει, το πρόγραμμά του στο υπουργικό συμβούλιο, προκαλώντας τον ενθουσιασμό της πλειοψηφίας των υπουργών.

Το σύστημα αυτό, διατείνεται ο πρώην υπουργός, θα μπορούσε, μέσω των ΑΦΜ και του taxisnet, να εξυπηρετήσει τις συναλλαγές ιδιωτών με το Δημόσιο αλλά και μεταξύ τους, να δώσει δημοσιονομικές ανάσες στην κυβέρνηση, να της επιτρέψει να δανείζεται από τους πολίτες παρακάμπτοντας τις αγορές και παρέχοντάς τους ταυτόχρονα σημαντικές φοροαπαλλαγές, και άλλα υπέροχα. Το κυριότερο όμως είναι ότι οι πιστωτές, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, γνωρίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, θα αποδυναμώνονταν στη διαπραγμάτευση, καθώς δεν θα μπορούσαν «να βασιστούν πλέον στην πεποίθηση ότι, απειλώντας μας με κλείσιμο τραπεζών, εμείς θα κάνουμε πίσω».

Βεβαίως, για πολλοστή φορά, ο κ. Βαρουφάκης δεν εξηγεί γιατί το σχέδιο αυτό δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ