Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αν σε αγαπούν, δεν έχεις λόγο να φοβάσαι

Ποιος μπορεί να μιλήσει όταν νιώσει ότι απέναντί του τον περιμένει τιμωρία, εκδίκηση, μάλωμα ή κακία,όταν ο άλλος βγάζει μίσος και φθόνο

Από τον π.Ανδρέα Κονάνο

Αγάπη είναι κι ένα βλέμμα που δεν ρίχνεις. Για να μην πονέσεις τον άλλον. Ή ένα βλέμμα που ρίχνεις. Το βλέμμα του γονιού στο παιδί. Το παιδί σου. Το βλέμμα της μάνας ή του πατέρα, αλλά και κάθε ανθρώπου το βλέμμα είναι απέραντη παρηγοριά και στοργή και θηλασμός.

Είναι σαν να θηλάζεις συνέχεια όταν βλέπεις το βλέμμα του άλλου που σε αποδέχεται. Απέραντη ξεκούραση ένα τέτοιο βλέμμα. Ας πω ένα παράδειγμα. Τώρα σου μιλάω, εντάξει; Μόλις πάει να με πιάσει κάποια αγωνία για το τι θα πω παρακάτω -μήπως κάνω κάνα λάθος, μήπως κάτι δεν είναι σωστό, μήπως σε κάτι με μαλώσεις κ.λπ.-, ξέρεις τι κάνω; Βάζω μέσα μου μια σκέψη και λέω: «Βρε, γιατί έχεις άγχος; Αφού σ’ αγαπούν οι άνθρωποι. Είναι καλοί άνθρωποι. Και τώρα αυτός που σ’ ακούει -δηλαδή εσύ!- σ’ αγαπάει. Αφού σ’ αγαπάει, γιατί να φοβάσαι;»

Μόλις σκεφτώ κι αισθανθώ αυτή την αλήθεια στην ψυχή μου, αυτομάτως ηρεμώ και μπορώ και μιλάω. Αν ένιωθα ότι τώρα δεν βγαίνει αγάπη απ’ την ψυχή σου, νομίζεις ότι θα μπορούσα να μιλήσω; Ποιος μπορεί να μιλήσει όταν νιώσει ότι απέναντί του τον περιμένει τιμωρία, εκδίκηση, μάλωμα ή κακία; Οταν ο άλλος βγάζει μίσος, μπορείς να μιλήσεις;

Μου ‘πε μια γυναίκα κάτι που με τρέλανε: «Εγώ πιστεύω ότι ο άντρας μου την ώρα που βλέπει τηλεόραση στο σαλόνι, ακόμα κι αν ανέβω σε λευκό άλογο και μπω μες στο σαλόνι καβάλα στο λευκό άλογο με ξέπλεκα μαλλιά, που ‘χουν αρπάξει και φωτιά, δεν θα γυρίσει να με κοιτάξει! Είναι τόσο απορροφημένος απ’ την τηλεόραση, που ξεχνάει να μου ρίξει έστω ένα βλέμμα». Είδες τι ζήτησε η γυναίκα αυτή; Εστω ένα βλέμμα. Και της φτάνει. Κι ένα απλό άγγιγμα είναι επίσης αγάπη. Ο Χριστός λέει: «Φυλακή ήμουν και ήρθατε να με δείτε. Γυμνός ήμουν και με ντύσατε. Πεινασμένος και με ταΐσατε. Διψασμένος και με ποτίσατε…»

Ολα αυτά είναι μορφές αγάπης. Και μακάρι να μπορείς να κάνεις πράξη αυτά τα λόγια του Χριστού. Δηλαδή να πας και σε ιδρύματα και σε φυλακές. Και να ταΐσεις και να ντύσεις και να ποτίσεις τον άλλον. Υπάρχει όμως και μια άλλη φυλακή, που μπορεί καθένας μας να επισκεφθεί. Φυλακισμένος δεν είναι μόνο αυτός που είναι κλεισμένος στο ίδρυμα της φυλακής. Υπάρχει ο φυλακισμένος στη μελαγχολία. Μια φυλακή δεν είναι η μελαγχολία; Λέει επίσης ο Χριστός: «Ημουν γυμνός». Γυμνός από τι; Γυμνός από ρούχα. Υπάρχουν και τέτοιοι γυμνοί σήμερα δίπλα μας. Αλλά υπάρχει κι ο γυμνός από στοργή κι από φροντίδα. Γυμνός από αισθήματα. Γυμνός από αξία. «Με είχαν ξεγυμνώσει οι πάντες. Δεν είχα προσωπικότητα». Ντύσε, λοιπόν, κάποιον. Ρίξε κάτι επάνω του.

Λες σε κάποιον: «Τι ωραίος άνθρωπος που είσαι!» Και την ώρα που λες αυτή την κουβέντα ντύνεις έναν γυμνό. Μια γυμνή ψυχή. Ενα βλέμμα είναι μια παρηγοριά. Ενας λόγος γλυκός που θα πεις ή που δεν θα πεις. Ή ένας πικρός λόγος που δεν λες, από αγάπη. Ολα μπορεί να γίνουν αγάπη. Η αγάπη της μάνας είναι η πιο καθαρή, λένε. Είναι αυτή που γεύεται κανείς στα πρώτα παιδικά χρόνια του. Κι αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης για το τι θα πει αγάπη.

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 116 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια του β κύκλου της δραματικής σειράς εποχής Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ που βλέπουμε στον ALPHA ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ 116 Ο Χρήστος απαριθμεί στον Χριστόφορο όλα τα...