Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο υπουργός με τους κοριούς και η αλήθεια για το βιβλίο

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης*


Οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη συνιστούν μείζον πολιτικό θέμα και πρέπει, χάριν της ιστορικής αλήθειας, να διερευνηθούν από ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε, ωστόσο, για να προχωρήσει στη συγγραφή τους ο Βαρουφάκης εκπλήσσει εξίσου. Στον πρόλογο του βιβλίου του αποκαλύπτει ανερυθρίαστα ότι ηχογραφούσε με το κινητό του τον πρωθυπουργό της χώρας.

Η θρασύτητά του είναι εκπληκτική: Φαντάζεται κανείς τον Παναγή Παπαληγούρα να ηχογραφεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή; Φαντάζεται κανείς τον Γιώργο Γεννηματά να ηχογραφεί τον Ανδρέα Παπανδρέου; Φαντάζεται κανείς τον Στέφανο Μάνο να ηχογραφεί τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη; Η ομολογία που κάνει ο υπουργός-κοριός είναι συγκλονιστική και σε κάθε άλλη περίπτωση στο παρελθόν θα είχε ένα και μόνο αποτέλεσμα: Να διωχθεί κλοτσηδόν από την κυβέρνηση στην οποία μετείχε. Στην προκειμένη περίπτωση ο Τσίπρας διέπραξε διπλό εθνικό έγκλημα. Πρώτον, επέλεξε υπουργό Οικονομικών από τα τηλεπαράθυρα στα οποία έκανε τότε καριέρα ο κ. Βαρουφάκης. Απέρριψε -παρότι του προτάθηκε- τον έμπειρο Γιώργο Προβόπουλο.

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Δεύτερον, από το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας και εντεύθεν ο κ. Τσίπρας γνώριζε ότι ο υπουργός του ηχογραφεί τους συνομιλητές του -τα πρακτικά της Ρίγα τα έστειλε σε στικάκι στην ομάδα διαπραγμάτευσης του Μαξίμου καθ’ ομολογίαν του- και παρά ταύτα τον διατήρησε στη θέση του στην κυβέρνηση.
Το έγκλημα του πρωθυπουργού είναι πως γνώριζε ότι ο υπουργός του τον ηχογραφούσε! Αλλωστε, όπως αποκαλύπτει ο Βαρουφάκης, ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας την τάση που είχε ο Βαρουφάκης να… σκαλίζει τα πάντα, σε μια συνάντησή τους του άφησε επίτηδες πάνω στο γραφείο του απόρρητα έγγραφα για το ύψος των πλεονασμάτων και εκείνος, μόλις ο Τσίπρας πήγε τουαλέτα, τα έβαλε στο χέρι!

Προσεκτική πάντως ανάγνωση των αποσπασμάτων του βιβλίου Βαρουφάκη δείχνει ότι ο Τσίπρας, γνωρίζοντας ότι ο υπουργός του τον ηχογραφεί και ενθυμούμενος τι του είχε πει, τοποθετήθηκε δημοσίως από το 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Βαρουφάκη, ο Τσίπρας τού είχε πει «Γιάνη, θα χρειαστεί να συγκροτήσεις μια ομάδα για να προετοιμαστούμε σε περίπτωση που οι δανειστές μας μάς ωθήσουν εκτός ευρωζώνης». Την ίδια εκδοχή διαλόγου είχε διατυπώσει και ο πρωθυπουργός στο Star τον Φεβρουάριο του 2016.

Στην πραγματικότητα, το βιβλίο Βαρουφάκη εκδίδεται για να λειτουργήσει ως προπομπός του κόμματος που θα ιδρύσει ο πρώην υπουργός για να κατέλθει στις επόμενες εκλογές. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι μετά τις αποκαλύψεις αυτές μπήκε στο παιχνίδι και ο πρόεδρος της ΛΑ.Ε. Παναγιώτης Λαφαζάνης (με αποκαλύψεις για χρηματοδότηση από τη Ρωσία) από φόβο μην του κλέψει αριστερούς ψηφοφόρους ο κ. Βαρουφάκης…

Μανώλης Κοττάκης

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ