Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πετρόπουλος: Βρήκε τώρα τη… λύση για τις συντάξεις-Να κατάσχονται σε δόσεις και όχι εφάπαξ

Αδύνατον να καταλάβει ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος την τεράστια γκάφα που έχει συντελεστεί με τις κατασχέσεις λογαριασμών συνταξιούχων από τις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι του το επισήμαναν ακόμη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την κατακραυγή από 60 συναδέλφους του βουλευτές για την -κατ’ απαίτηση του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων- κατάσχεση του συνολικού αναδρομικά καταβαλλόμενου ποσού της σύνταξης, αφήνοντας υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη λύση που βρήκε: να μην κόβεται το χρεωστούμενο ποσό εφάπαξ από τη σύνταξη, αλλά σε δόσεις.

Ρύθμιση

Μάλιστα, ο κ. Πετρόπουλος ανέφερε πως το υπουργείο ετοιμάζει σχετική ρύθμιση για τους συνταξιούχους σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ, τον ΕΦΚΑ και το σύστημα ΔΙΑΣ, την οποία θα ανακοινώσει πολύ σύντομα…
Υπενθυμίζεται ότι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά προστατεύονται από τις κατασχέσεις, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

Ωστόσο, από την υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης έως την ημέρα χορήγησης της σύνταξης μεσολαβεί συνήθως χρονικό διάστημα μηνών, με αποτέλεσμα οι συντάξεις να καταβάλλονται αναδρομικά και το ποσό να ανεβαίνει.

Αξιοποιώντας την ευκαιρία, τα πιστωτικά ιδρύματα προβαίνουν στην κατάσχεσή τους κατά παράβαση της προστατευτικής διάταξης, σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών. Στο μεταξύ, τον Αύγουστο πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή οι δύο νέες ρυθμίσεις ασφαλιστικών οφειλών, από 36 έως 120 δόσεις, που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ