Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Εμφάνιση» στη Γενεύη για τον Αγγελο Μεταξά

Πιθανώς κινείται εντός Ελβετίας ο συνεταίρος του Παπασταύρου

Ο καταζητούμενος, με διεθνές ένταλμα σύλληψης, για τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, επιχειρηματίας Αγγελος Μεταξάς (της παλαιάς οικογένειας ποτοποιών και εθνικών δωρητών), εθεάθη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατίας», προ ημερών στη Γενεύη.

Η ξαφνική εμφάνιση του καταζητούμενου σε οδό της αριστερής όχθης της λίμνης της Γενεύης συμπίπτει με τη συμπλήρωση ακριβώς δύο ετών από την έκδοση του εντάλματος, το οποίο αρχικά ήταν εθνικό.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στα μέσα Ιουλίου του 2015, μετετράπη σε διεθνές, καθώς η Οικονομική Αστυνομία δεν κατάφερε να τον εντοπίσει εντός της ελληνικής επικράτειας και υπήρχαν βάσιμες, όπως αποδείχθηκε, πληροφορίες για διαφυγή του στο εξωτερικό.

Ο Αγγ. Μεταξάς ήταν συνεταίρος με τον δικηγόρο Στ. Παπασταύρου (ευρύτατα γνωστός ως σύμβουλος του Μαξίμου και αναποτελεσματικός διαπραγματευτής με την τρόικα επί κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου), σε επενδυτική εταιρία, η οποία -κατά περίπτωση- ήλεγχε ή διαχειριζόταν άνω του 50% των λογαριασμών της γνωστής «λίστας Λαγκάρντ», που συνολικά έφταναν τα 2,4 δισ. δολάρια.

Πέραν των άλλων πιθανών ευθυνών του ως στέλεχος της «επενδυτικής» εταιρίας που συγκέντρωνε λεφτά Ελλήνων καταθετών και τα διένειμε σε ανά τον κόσμο offshore εταιρίες (για τις οποίες η εισαγγελική και η αστυνομική έρευνα συνεχίζονται μέχρι σήμερα), ο καταζητούμενος είχε κληθεί να καταβάλει φόρους περίπου 7.000.000 ευρώ για τις προσωπικές καταθέσεις του στη «λίστα Λαγκάρντ» (άνω των 10.000.000 ευρώ) και για μια δεύτερη υπόθεση (4.000.000 ευρώ).

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης και την έκδοση του εντάλματος, είχαν πραγματοποιηθεί επαφές με τις αρμόδιες Αρχές και ο Αγγ. Μεταξάς είχε αποφασίσει, κατόπιν παροτρύνσεων πρεσβύτερων μελών της οικογένειάς του, να πληρώσει τους αναλογούντες φόρους με «ρύθμιση», σε δόσεις. Ωστόσο, ο -μετέπειτα- καταζητούμενος φέρεται ότι άλλαξε γνώμη λόγω παρέμβασης του κ. Παπασταύρου και άλλων στελεχών της πολυμελούς επενδυτικής εταιρίας, υπό το σκεπτικό ότι, αν ένας εξ αυτών παραδεχόταν την υποχρέωση καταβολής φόρων για τις δραστηριότητες με τις offshore, τότε θα υπήρχε προηγούμενο που θα συμπαρέσυρε τις υποθέσεις των υπολοίπων.

Κατά ειρωνεία της τύχης, ο Αγγ. Μεταξάς ενέδωσε σε αυτό το σκεπτικό και αποδείχθηκε θύμα των φίλων του, ενώ λίγους μήνες αργότερα ο Στ. Παπασταύρου, που ήξερε στο μεταξύ τη νομική περιπέτεια του συνεταίρου του, πλήρωσε πρόστιμο 3.300.000 ευρώ, ώστε να αποφύγει την ποινική δίωξη για τα ίδια αδικήματα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία», ο καταζητούμενος συνδεόταν, μεταξύ πολλών άλλων, και με την παναμέζικη Fairwinds Assets Inc, η οποία είχε εμβάσει 2.600.000 δολάρια στον Στ. Παπασταύρου λίγα χρόνια νωρίτερα και είχε διαλυθεί, ξαφνικά, στα τέλη του 2014. Η δίκη Μεταξά είχε προσδιοριστεί για τις 2 Δεκεμβρίου 2016, αλλά, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, διεκόπη για δύο εβδομάδες και τελικά αναβλήθηκε για τις 9 Νοεμβρίου 2018.

Με το δεδομένο της πρόσφατης ξαφνικής εμφάνισής του στη Γενεύη, εκτιμάται ότι ο καταζητούμενος και οι συνεργάτες του θεωρούν πως έχει ατονήσει το ενδιαφέρον των Αρχών για το ένταλμα και ότι ίσως διακινδυνεύσει ταξίδι σε μία από τις όμορες χώρες, καθώς στα σύνορα δεν πραγματοποιούνται, κατά κανόνα, διαβατηριακοί έλεγχοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η σχέση σας αντιμετωπίζει δυσκολίες αυτή την εβδομάδα αν ανήκετε σε ένα από αυτά τα ζώδια

Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ανατροπή στην εβδομάδα 15 έως 21 Απριλίου 2024, καθώς o Ήλιος περνά στον Ταύρο και σχεδόν όλα τα ζώδια θα βιώσουν...