Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η «ηχηρή» σιωπή του Σαββίδη. Ανησυχία στο τριγωνο Μητσοτάκη, Αλαφούζου, Μαρινάκη

Τα όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στο στρατόπεδο του ΠΑΟΚ και τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ιβάν Σαββίδης ανέλυσε η εφημερίδα FORZA.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της FORZA: «Δεν μας έχει συνηθίσει σε τόση ησυχία ο Ιβάν Σαββίδης, που μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, αφενός δεν έχει βρεθεί στην Ελλάδα, αφετέρου δεν έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ με δηλώσεις ή έστω με διαρροές των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Μετά από ένα μήνα σκληρών μαχών σε όλα τα επίπεδα, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ σιώπησε απότομα…Αν θέλει κανείς να συνοψίσει τον «κακό χαμό» και τα μέτωπα που άνοιξαν το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος θα μπορούσε να σταθεί στον τίτλο «Ιβάν εναντίον όλων».

Χρονικά άνοιξε πρώτα ο πόλεμος με τον Γιάννη Αλαφούζο και το μιντιακό του συγκρότημα, με αφορμή την διαιτησία του ημιτελικού του Κυπέλλου. Η αφορμή αυτή ήταν η σπίθα που άναψε τη φωτιά, αλλά και που έδωσε το ιδανικό άλλοθι στον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού να τρέξει στην αγκαλιά του άσπονδου φίλου του και συνεργάτη, Βαγγέλη Μαρινάκη. Προπαγάνδα, ανακοινώσεις και διαρροές εναντίον του Σαββίδη και του ΠΑΟΚ ήταν στην ημερήσια διάταξη του ΣΠΟΡ FM, του ΣΚΑΪ και παράλληλα τα ίδια ακριβώς κείμενα έμπαιναν στα media επιρροής Μαρινάκη.

Στη συνέχεια ακολούθησε η «μητέρα» των μαχών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την συνέντευξη-επίθεση του Ιβάν Σαββίδη στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την καταψήφιση της τροπολογίας που ρύθμιζε ένα πρόστιμο της προηγούμενης διοίκησης της ΣΕΚΑΠ.

Ο Σαββίδης μπήκε στο μάτι του μιντιακού και πολιτικού συστήματος των βαρόνων και ήρθε αντιμέτωπος με πρωτοφανή χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, με δήθεαν αποκαλύψεις για την επιχειρηματική του ακεραιότητα, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος του και πολλά άλλα.

Μητσοτάκης, Αλαφούζος και Μαρινάκης συνέθεσαν μια ισχυρή τριπλέτα, την οποία ο Ιβάν συσπείρωσε. Μαζί τους συμπορέφθηκε και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, που στήριξε με πλάγια οδό την είσοδο Μαρινάκη στο MEGA, ακυρώνοντας τις προχωρημένες συζητήσεις με τον Σαββίδη για την εξαγορά από τον τελευταίο του 30% του καναλιού που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Ο Τζίγγερ υποχώρησε και συνασπίστηκε με τον Μαρινάκη που εντωμεταξύ απέκτησε τον ΔΟΛ.

Επιπλέον σε μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» επιδόθηκε και το Πρώτο Θέμα, που ξαφνικά ανακάλυψε «σκάνδαλα» λαθρεμπορίας της ΣΕΚΑΠ και επί τρεις εβδομάδες προσπάθησε με χτυπήματα στο πρωτοσέλιδο να αναδείξει ένα ανύπαρκτο θέμα, με αποτέλεσμα να λάβει εξώδικο από την εταιρία και το θέμα να «ξεφουσκώσει» ως αναμενόταν.

Έχει όμως τεράστια σημασία να σημειώσουμε ότι το σύστημα των βαρόνων των ΜΜΕ και της πολιτικής διάλεξε πλέον φανερά τον Ιβάν Σαββίδη ως αντίπαλο και συντονισμένα προσπάθησε να φθείρει την δημόσια και επιχειρηματική του εικόνα και να του μπλοκάρει την είσοδο στα ΜΜΕ.

Σε πρώτη φάση το έχει καταφέρει. Ο Ιβάν Σαββίδης έχει απομείνει με το 20% περίπου του MEGA και οι εξαγγελίες του για απόκτηση ενός ισχυρού Media Group έχουν πέσει προς το παρόν στο κενό. Είναι το σύστημα πιο δυνατό απ’ όσο περίμενε ο ομογενής επιχειρηματίας ή απλά χρειάζεται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;

Συνεργάτες του Ιβάν επιβεβαιώνουν ότι τα σχέδια για εξαγορά καναλιού δεν έχουν εγκαταλειφθεί. Όμως οι επιλογές έχουν πλέον ελαχιστοποιηθεί και διαθέσιμο προς αγορά είναι στην ουσία μόνο το Ε, πιθανόν και ο Alpha, αλλά με τον Δημήτρη Κοντομηνά οι σχέσεις έχουν διαρραγεί.

Ο νέος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες καθυστερεί και είναι πλέον αμφίβολης αξίας η συμμετοχή στον διαγωνισμό για τον Πήγασο, τον οποίο ακόμη κι αν κερδίσει ο Σαββίδης, θα βρεθεί με ένα μεγαλύτερο μεν, αλλά και πάλι ανίσχυρο ποσοστό του MEGA, καθώς απέναντί του θα έχει το 57% του σταθμού συνασπισμένο (22% Μαρινάκης – 35% Βαρδινογιάννης).

Χρειάζεται λοιπόν ενός είδους επανασχεδιασμός της στρατηγικής και οι σύμβουλοι του Σαββίδη αποπνέουν μια σιγουριά πως το τηλεοπτικό τοπίο δεν…ξεμπέρδεψε ακόμη με τον Πόντιο. Εξάλλου τις τελευταίες μέρες οι αντίπαλοί του έχουν ανησυχήσει με την εξαφάνισή του από το προσκήνιο και τον ήπιο τρόπο που απαντά στις προκλήσεις του.

Η σιωπή αυτή και η ηρεμία έχει όμως στρατηγική από πίσω της. Είναι προφανές πως στην Ελλάδα θεωρείται πως η ευθύτητα του Ιβάν Σαββίδη θεωρείται πολιτικώς ανορθόδοξη και λίγο-πολύ η αχίλλειος πτέρνα του επιχειρηματία. Ένας μεγιστάνας σαν τον ίδιο, θεωρείται σωστότερο να τα έχει με όλους καλά, να κινείται στο παρασκήνιο, να φιλάει το δαχτυλίδι της διαπλοκής και να ενισχύει τα παραδοσιακά πολιτικά «τζάκια».

Το επιχειρηματικό και πολιτικό τραπέζι έχει συγκεκριμένες θέσεις και ο κάθε νεοεισελθείς, θα πρέπει να ακολουθήσει τον κώδικα του κατεστημένου. Αυτό ο Σαββίδης δεν μπορεί να το κάνει. Δεν θέλει να το κάνει. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα που ενισχύουν την εντύπωση πως θέλει να δώσει αυτός το ρυθμό στην ελληνική επιχειρηματικότητα της κρίσης γιατί αυτός την αγνοεί.

Ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται μόνο να σέβεται προς το παρόν την τάση για…ησυχία. Εντωμεταξύ οργανώνει τον επικοινωνιακό του μηχανισμό και ενισχύει την επιχειρηματική του θέση. Άνθρωποι που γνωρίζουν τον «οργασμό» αναδιοργάνωσης στις εταιρίες του, ανάμεσά τους και ο ΠΑΟΚ, πιθανολογούν πως η αντεπίθεση του Ιβάν θα έρθει με επιχειρηματικούς όρους.

Ήδη ο συμβολισμός του να ζητήσει μόνο Έλληνες συνεργάτες για τις επενδύσεις 160 εκατομμυρίων, στις οποίες θα προχωρήσει στον ρώσικο όμιλό του -αν και «πνίγηκε» ως είδηση στα συστημικά μέσα- έκανε αίσθηση.

Στον ΠΑΟΚ καθυστερεί να εγκρίνει μεταγραφές, επειδή θέλει να είναι σίγουρος πως οι παίκτες που θα έρθουν θα δώσουν τη δυνατότητα στον Στανόγεβιτς να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Οι κινήσεις του στα media είναι υπαρκτές, αλλά όχι ανακοινώσιμες και υπάρχει η αίσθηση πως ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει προχωρήσει στην απόκτηση κάποιου ή στη δημιουργία ενός νέου ομίλου.

Οι πολιτικές του παρεμβάσεις σταμάτησαν μεν, αλλά οι επαφές του με πολιτικούς από όλα τα κόμματα είναι συνεχείς. Πολλοί μπορεί να ανησύχησαν από την «εξαφάνιση» του Ιβάν Σαββίδη, μα περισσότερο οι εχθροί του. Στο υψηλό επιχειρηματικό κατεστημένο, βόλευε ο λαλίστατος και εξωστρεφής Σαββίδης γιατί επανασυσπείρωσε το «παλιό» ελληνικό χρήμα εναντίον του ξένου επενδυτή.

Το πολιτικό σκηνικό, η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της όμως, δεν ήθελαν φανερά αντίπαλο έναν λαοφιλή ηγέτη του μεγαλύτερου κινήματος της Βόρειας Ελλάδας και για το λόγο αυτό ανέθεσαν εργολαβικά την φθορά του στα επικοινωνιακά τους εξαπτέρυγα.

Ο Σαββίδης λοιπόν αποφάσισε να τους αφήσει όλους να ανησυχούν. Να ανησυχούν αν η σιωπή του είναι το προεόρτιο της επιχειρηματικής του καταιγίδας ή αν είναι το παραπέτασμα δυναμικών επιχειρηματικών κινήσεων που πρέπει να παραμείνουν κρυφές…».

ΠΗΓΗ : FORZA

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ Β ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 98 (VIDEO)

Δείτε τα επεισόδια του β κύκλου της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΩΤΑΣ ΦΥΓΑΣ που βλέπουμε στον ΑΝΤ1 ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 98 Η Γεωργία είναι πυρ και μανία με τον Στρατή...