Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η έξοδος, η διέξοδος (;) και η… προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ!

…Καλά έκανε ο Τσίπρας και ζητούσε από τον Βαρουφάκη εναλλακτικό σχέδιο, για την περίπτωση που οι δανειστές ωθούσαν τη χώρα στην έξοδο από την ευρωζώνη. Κάθε σοβαρή κυβέρνηση απανταχού της γης το ίδιο θα έπραττε… Λεπτομέρεια: ο πρωθυπουργός ΔΕΝ ήθελε την έξοδο. Και το απέδειξε. Για υπόθεση εργασίας μιλούσε.

…Καλά έκανε ο Τσίπρας και δεν έδωσε σημασία στο σχέδιο αυτό. Ήταν λειψό, ασαφές και αναποτελεσματικό. Μόνο που το τελικό «σχέδιο»-διεκδίκηση μέχρις εσχάτων, κατά την διαπραγμάτευση- το είχε αναθέσει στον Βαρουφάκη! Που «είχε τα δίκια του», όπως και ο Τσίπρας, αλλά και ο Σαμαράς προηγουμένως Αλλά όλοι ήξεραν ότι επιδιώκουν το αδύνατο. Γι’ αυτό και όλοι τσακίστηκαν στα βράχια των δανειστών.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Με μια διαφορά: η ομολογημένη αυταπάτη του Τσίπρα στοίχισε πανάκριβα στη χώρα. Επρόκειτο, συνεπώς, για ήττα πολλών διαστάσεων. Ιδεολογική, πολιτική και πρωτίστως οικονομική. Το ιδεολογικοπολιτικό μέρος αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και την στροφή του στον ρεαλισμό, με υποστηρικτικό επιχείρημα την αριστερή κυβερνησιμότητα. Χλωμό μεν-και άλλοθι, πιθανώς- αλλά πραγματικό.

Όμως η μεγάλη διαφορά μεταξύ των κυβερνώντων της σήμερον και των προηγουμένων, είναι άλλη: ο Σαμαράς είχε απέναντί του μια σκληρή αντιπολίτευση. Άφθαρτη και αποφασισμένη, με αμιγώς καταγγελτικό λόγο, η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεπε στην κυβέρνηση Σαμαρά να πάρει ανάσα. Όχι σε όλα! Ακόμη και αν επρόκειτο για οφθαλμοφανές θέμα απλής διαχείρισης.

Αντιθέτως, η σημερινή αντιπολίτευση τα βρίσκει δύσκολα στο βασικό πεδίο: ο Τσίπρας έχει συμμορφωθεί πλήρως προς τις απαιτήσεις των δανειστών, εκείνοι τον επαινούν και τον εκθειάζουν, και η ΝΔ περιορίζεται να επισημαίνει τις κυβιστήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την μεγάλη ζημιά του πρώτου του 2015.

Έχει δίκιο. Και καλά κάνει. Όμως στο μείζον, δείχνει αμήχανη. Ο Τσίπρας έχει καταλάβει τον δικό της ζωτικό χώρο στο θέμα της Οικονομίας (Μνημόνιο κλπ) και το μόνο που μένει στη ΝΔ είναι να υπόσχεται καλύτερη διαχείριση του θέματος, ως αυθεντικός αχθοφόρος της συγκεκριμένης πολιτικής.

Διατείνεται, λοιπόν, ότι η δική της διακυβέρνηση θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα επιταχύνει τις θετικές εξελίξεις. Όμως αν ρίξει κανείς μια ματιά στις δηλώσεις των δανειστών, στις εκθέσεις των περιώνυμων Οίκων και στα άπειρα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ-ιδία μετά την δεύτερη αξιολόγηση και την έξοδο στις αγορές- θα διαπιστώσει ότι ΚΑΝΕΝΑΣ, πλην του Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν συμμερίζεται την συλλογιστική και τα επιχειρήματα της ΝΔ. Τουλάχιστον, δεν τα εκφράζει δημοσίως.

Έτσι, μοιραία η ΝΔ ασκεί αντιπολίτευση στα ρηχά, με σημαία την Δικαιοσύνη και τον Καμμένο. Υψώνει στο όριο τον δικό της καταγγελτικό λόγο και φτάνει να μιλά για εκτροπή… Φτωχή αντιπολίτευση. Και χλωμή. Παρά την θηριώδη υποστήριξη από την πλειονότητα των media. Κι αν προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αυτό οφείλεται στην εκδίκηση του κόσμου για τις κυβιστήσεις και την μνημονιακή στροφή του Τσίπρα.

Όπως διαμορφώνεται η κατάσταση (έξοδος στις αγορές, τυπικό τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, ρύθμιση του χρέους κ.α. ),δεν αποκλείεται να ανακάμψει κάπως ο ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρήσει αξιοπρεπές ποσοστό ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το αντίθετο- διεκδίκηση πρωτιάς- φαντάζει αδύνατο.

Έτσι, η ΝΔ του Μητσοτάκη, είτε αυτοδυνάμως είτε συγκυβερνώντας με κάποιο από τα μικρά κόμματα, θα βρει μπροστά της στρωμένο δρόμο, χωρίς αγκάθια και αναχώματα. Κι αυτό θα οφείλεται στον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ! Όμως, μπορεί ο δρόμος αυτός να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο και να την επαναφέρει στην «κανονικότητα»; Επιτρέψτε μου να διατηρώ επιφυλάξεις…

Υ.Γ. (1): Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά ότι οι δανειστές δεν θα δεχθούν κουβέντα για τα πλεονάσματα. Επομένως, τα περί μειώσεως φόρων εύηχα αλλά καταφανώς αδύνατα. Η σχετική εξαγγελία θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ-κάπως πιο ήπιο- σε εποχές καλπασμού προς την εξουσία.

Υ.Γ. (2): Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ της φρενιασμένης αντιπολίτευσης μιλούσε για ποινικές ευθύνες των μνημονιακών κυβερνήσεων. Ανοησίες! Οι υπαρκτές ευθύνες π.χ. του Γ.Παπανδρέου είναι πολιτικές. Και αποδόθηκαν. Στις εκλογές… Κατά τούτο, δεν έχει νόημα η απειλή για διερεύνηση και καταλογισμό ποινικών ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρώτο εξάμηνο του 2015, έστω και αν όντως επιβαρύνθηκε οικονομικά η χώρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ