Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υπό γαλλική προστασία η γεώτρηση

Με ένα διπλό μήνυμα, το Παρίσι ξεκαθάρισε το τελευταίο 24ωρο πως οι δραστηριότητες στην πλατφόρμα της πολυεθνικής εταιρείας Total στην ΑΟΖ της Κύπρου τελούν υπό την πλήρη προστασία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Το διπλό μήνυμα αφορά ως προς το πολιτικό επίπεδο στην επίσκεψη της υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί στη Λευκωσία, η οποία θα επισκεφτεί και το γεωτρύπανο West Capella της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας, και ως προς το στρατιωτικό επίπεδο στη συνάντηση της υπουργού με τα πληρώματα των δύο γαλλικών φρεγατών που περιπολούν γύρω από το σημείο γεώτρησης.

​Αργότερα σήμερα, η γαλλική εταιρεία Total ή το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για τις εργασίες του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 11

Αργότερα σήμερα, η γαλλική εταιρεία Total ή το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας αναμένεται να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για τις εργασίες του γεωτρύπανου στο τεμάχιο 11- κοίτασμα «Ονησφόρος» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι πιθανότητες για ανεύρεση κοιτάσματος φυσικού αερίου ανέρχονται στο 21%, ποσοστό που θεωρείται αρκετά υψηλό.

Με βάση τον προγραμματισμό της κοινοπραξίας ΕΝΙ – Total, η γεώτρηση θα διαρκέσει 75 ημέρες.

Σε δηλώσεις του το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι δεν υπάρχει εμπόδιο στις εργασίες.

Πρόσθεσε, δε, ότι η Τουρκία επαναλαμβάνει τις τακτικές της, αλλά η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Από το Σάββατο, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» ακολουθεί μια αλλόκοτη πορεία, αλλά δεν πλησιάζει το σημείο της γεώτρησης. Αντίστοιχη ρότα ακολουθεί και η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, χωρίς, όμως, να προκαλεί προβλήματα.

Στην ίδια περιοχή πλέουν, άλλωστε, και ελληνικά, βρετανικά και ισραηλινά πλοία, τα οποία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ηλεκτρονική «ασπίδα» από το USS George Bush

Ηλεκτρονική «ασπίδα» σήκωσε και το αμερικανικό σκάφος USS George Bush, που κάνει διακριτικά βόλτες στην περιοχή και παρακολουθεί με το ένα μάτι τις εξελίξεις στη Συρία και με το άλλο την κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» καθώς και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν.

​Μία εβδομάδα πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» καθώς και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουνΌπως αναφέρει η εφημερίδα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έσπευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο West Capella. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ