Θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι μια μητέρα που καπνίζει όσο η κόρη της είναι έγκυος θα μπορούσε να βλάψει το έμβρυο και μελλοντικό της εγγόνι; Κι όμως!

Αυτό υποστηρίζει μια βρετανική επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Scientific Reports".

Οι ερευνητές αφού ανέλυσαν στοιχεία για 14.500 παιδιά, γεννημένα στη δεκαετία του 1990, κατέληξαν στο ότι αν ένα κορίτσι, όσο βρίσκεται στη μήτρα, εκτίθεται ακόμη και στον καπνό της γιαγιάς που καπνίζει, αυξάνεται ο κίνδυνος αυτισμού, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει όμως για τα αγόρια- το γιατί δεν το γνωρίζουμε.

Συγκεκριμένα, το μωρό αντιμετωπίζει κατά 67% αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει χαρακτηριστικά του αυτισμού ενώ έχει 53% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Όπως είπαν οι ειδικοί: «Το να προστατεύσει μια μητέρα το παιδί της από τον καπνό του τσιγάρου, είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορεί να κάνει για να δώσει ένα υγιές ξεκίνημά στη ζωή του. Τώρα, βρήκαμε ότι η αποφυγή καπνίσματος στην εγκυμοσύνη αφορά όχι μόνο τα παιδιά αλλά και τα εγγόνια».

Διανύοντας μια περίοδο όπου οι περιπτώσεις αυτισμού αυξάνονται, καλά θα κάνουμε να λαμβάνουμε υπόψιν τέτοιου είδους έρευνες.


allyou.gr
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top