Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επιστήμονες δημιούργησαν θαυματουργή ενυδατική κρέμα

«Σβήνει» ουλές και τραύματα το πράσινο τσάι

Στο πράσινο τσάι εντόπισαν Βρετανοί επιστήμονες το μυστικό για την πρόληψη των χηλοειδών, δηλαδή των κακών και παχιών ουλών που εμφανίζουν ορισμένοι ασθενείς κατά την επούλωση των τομών και των τραυμάτων τους,  όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας ¨Δημοκρατία” (12/7/2017)

Κάθε φορά που το δέρμα τραυματίζεται, δημιουργείται μια ουλή. Και, παρόλο που δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ακρίβεια ποιοι ασθενείς θα κάνουν κακή ουλή, όσοι έχουν πολύ σκούρο ή πολύ ανοιχτόχρωμο δέρμα φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη τάση να εμφανίσουν υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή.

Εκτός από το άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα που έχουν οι επιρρεπείς στα χηλοειδή, συχνά εμφανίζουν και φαγούρα στο σημείο του τραύματος, επειδή τα κύτταρα που ευθύνονται για την επούλωση περιέχουν ισταμίνη.

Επιστήμονες από το Manchester University, με επικεφαλής τον πλαστικό χειρουργό Douglas McGeorge, δημιούργησαν μία νέα ενυδατική κρέμα, που περιέχει ενεργά συστατικά πράσινου τσαγιού και η οποία δεν ενυδατώνει απλώς, αλλά συμβάλλει και στην ομαλή επούλωση κοψιμάτων και τραυμάτων, με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης χηλοειδούς. «Στόχος μας είναι να απενεργοποιήσουμε τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού. Ετσι οι ουλές θα είναι λιγότερο κόκκινες, λιγότερο παχιές και δεν θα εμφανίζουν φαγούρα».

Σε δύο εβδομάδες

Επειτα από εφαρμογή της νέας κρέμας, με το χαρακτηριστικό όνομα «Λύση στις ουλές», για μόλις δύο εβδομάδες η ομάδα των ασθενών που τη χρησιμοποίησε είδε τις νέες ουλές να σβήνουν, να είναι λιγότερο παχιές και να έχουν λιγότερη φαγούρα σε σχέση με την ομάδα που είχε χρησιμοποιήσει απλή ενυδατική κρέμα, χωρίς ενεργά συστατικά τσαγιού.

Η συγκεκριμένη κρέμα φαίνεται να κάνει «δουλειά» και στις ήδη υπάρχουσες ουλές: Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μείωσε την ερυθρότητα και το πάχος σε ήδη σχηματισμένες ουλές, επιβεβαιώνοντας και τα ευρήματα παλαιότερης μελέτης, που είχε δείξει ότι η εφαρμογή κρέμας με το αντιοξειδωτικό συστατικό του πράσινου τσαγιού, την επιγαλλοκατεχίνη, μειώνει το μέγεθος των παλιών ουλών.

Προϊόντα πλούσια σε επιγαλλοκατεχίνη (EGCG) έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν στην καταπολέμηση των ραγάδων και της φαγούρας από τα τσιμπήματα των εντόμων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ