Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μητσοτάκης: Αυτοδύναμη ΝΔ αλλά και ετοιμασίες για κυβερνητική συνεργασία

Με… αέρα στα πανιά της στις δημοσκοπήσεις, που ακόμη και μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης καταγράφουν αδυναμία της κυβέρνησης να βελτιώσει τα ποσοστά της, πορεύεται η Νέα Δημοκρατία, η οποία εφεξής θα επικεντρώσει τον αγώνα της στην προσπάθεια για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε στο paraskhnio.gr.

Ταυτοχρόνως, ωστόσο, προετοιμάζεται συστηματικά και το έδαφος, προκειμένου, αν απαιτηθεί, να καταστεί δυνατή μία κυβερνητική συνεργασία με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αρχηγός του κόμματος Κυρ. Μητσοτάκης παρέστη στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του κόμματος της Φώφης Γεννηματά. Μία κίνηση που από πολλούς συνδέεται άμεσα με τον παραπάνω σχεδιασμό.

Καταρρέει το αφήγημα Τσίπρα

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που πραγματοποιούνται στην Πειραιώς, μετά τις εξελίξεις στο «μέτωπο» με τους πιστωτές, είναι κυρίαρχη η εκτίμηση ότι το αφήγημα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα καταρρέει οριστικά.

Όσο περνούν οι μέρες από την επίτευξη της συμφωνίας και καθίσταται προφανές ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε κάποιον από τους ουσιαστικούς στόχους που η ίδια είχε θέσει στο Eurogroup, η Νέα Δημοκρατία ανεβάζει τους τόνους και διευρύνει τα πεδία της κριτικής της προς την κυβέρνηση.

«Οι πολίτες πλέον ξέρουν καλά ότι η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους πάει για μετά το 2018, την ώρα που και η ποσοτική χαλάρωση χάθηκε οριστικά για την Ελλάδα», σημειώνουν αρμόδιες κομματικές πηγές, προσθέτοντας ότι «ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στις αποτυχημένες στρατηγικές του επιλογές και απομονωμένος από την κοινωνία και αναζητά άλλοθι για τη δική του ανεπάρκεια και τις δικές του ιδεοληψίες και συνενόχους στα εγκληματικά πολιτικά λάθη της κυβέρνησής του και στις καθυστερήσεις που κόστισαν δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό».

Ικανοποίηση για τις δημοσκοπήσεις

Στο επιτελείο της Πειραιώς επικρατεί μεγάλη ικανοποίηση από τα αποτελέσματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, μάλιστα, σημειώνουν ότι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας καταγράφει μία πτωτική τάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνιστά «αδιάψευστο μάρτυρα της πολιτικής κατάρρευσης του Αλέξη Τσίπρα και απόδειξη της απόρριψης του συνόλου των πολιτικών του επιλογών από τον λαό».

Συγκεκριμένα, όπως λένε, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 15% –σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη από τις 21 έως και τις 23 Ιουνίου– από 16,5%, όπου μετρήθηκε στην προηγούμενη δημοσκόπηση, που έλαβε χώρα από τις 24 έως και τις 26 Μαΐου. Το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε άνοδο 0,5%, προσεγγίζοντας το 33%, από 32% πριν από περίπου έναν μήνα.

Ορθή στρατηγική Μητσοτάκη

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι δημοσκοπικές τάσεις επιβεβαιώνουν πλήρως την ορθότητα της στρατηγικής και των επιλογών του Κυρ. Μητσοτάκη και κυρίως της επιλογής του να συνεχίζει να επενδύει στην αλήθεια, ακολουθώντας πιστά τον δρόμο του ρεαλισμού με την κατάθεση συγκεκριμένων κοστολογημένων προτάσεων, χωρίς μεγάλα λόγια, τυμπανοκρουσίες και υποσχέσεις και με σχέδιο, οργάνωση και ξεκάθαρη μεταρρυθμιστική ατζέντα.

Όπως έγραψε πρόσφατα το «Π», εσχάτως ο αρχηγός της ΝΔ υιοθετεί μία νέα επικοινωνιακή τακτική, η οποία προβλέπει την πύκνωση της προσωπικής του επαφής με εκπροσώπους κοινωνικών ομάδων, όχι μόνο των παραδοσιακών (σωματεία, συνδικαλιστές κ.ά.). Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο διάστημα έχει συναντήσει συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ομάδες εργαζομένων στη φύλαξη χώρων, στη διανομή φαγητού αλλά και ενστόλους.

Η εκστρατεία βάσης του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ως τελευταίο σταθμό τη Θεσσαλία, όπου συνομίλησε με αγρότες και κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους, αλλά και για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της υπαίθρου, τις προτεραιότητες για τον πρωτογενή τομέα, την καινοτομία και τα ανεκμετάλλευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας.

Οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη

Η ανάπτυξη αποτελεί τον «πολιορκητικό κριό» της κυβερνητικής πρότασης της Νέας Δημοκρατίας και, όπως είναι αναμενόμενο, βρίσκεται στην αιχμή του δημόσιου λόγου του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι, ακριβώς επειδή η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, η ανάπτυξη «μπορεί να έρθει μόνο μέσω της συμμετοχής στον κόσμο των εταίρων μας, των συμμάχων μας. Είναι αδύνατον να προκύψει σε συνθήκες απομόνωσης και αυτάρκειας, που έτσι κι αλλιώς δεν είναι ρεαλιστικές επιλογές για μια μικρή χώρα, και μάλιστα στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης».

Σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», στο Μουσείο Μπενάκη, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ιστορία του “Σχεδίου Μάρσαλ” αποτυπώνει τις τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις επιτυχίας μιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας σε μια μικρή χώρα της Δύσης, όπως η Ελλάδα».

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, η πρώτη προϋπόθεση «είναι η παροχή τεχνογνωσίας και η προσαρμογή στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης. Αυτό έκανε το “Σχέδιο Μάρσαλ”, αλλά δεν ήταν αρκετό.

Κρίσιμη, κατά τον κ. Μητσοτάκη, είναι η δεύτερη προϋπόθεση, «δηλαδή αυτό που αποκαλούμε σήμερα “ιδιοκτησία του προγράμματος”. Κατά την εφαρμογή, αλλά και μετά το τέλος του “Σχεδίου Μάρσαλ”, εμφανίστηκε μια νέα γενιά πολιτικών στην Ελλάδα, που αγωνιούσαν να εφαρμόσουν τολμηρές αναπτυξιακές πολιτικές, στις οποίες ειλικρινά και βαθιά πίστευαν. Αυτό ήταν και τότε αναγκαίο, επειδή η μεταρρύθμιση δεν μπορεί ποτέ να γίνει διά της έξωθεν επιβολής. Πήραμε την ώθηση, αλλά τα δεδομένα τα αλλάξαμε μόνοι μας. Το έκανε η γενιά των γονέων και των παππούδων μας, που παρέλαβε την Ελλάδα το 1949, μετά το τέλος του Εμφυλίου πολέμου, ως μια χώρα του περιθωρίου. Ως μια χώρα, που είχε υποστεί διαδοχικές καταστροφές από το 1922 ως το 1949, είναι η ίδια γενιά που παρέλαβε αυτή την Ελλάδα κατεστραμμένη και μας την παρέδωσε μέλος του σκληρού πυρήνα του δυτικού κόσμου».

Η συναίνεση του λαού

Η τρίτη προϋπόθεση για την επιτυχία μιας μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, όπως ήταν το «Σχέδιο Μάρσαλ», «ήταν η συναίνεση του λαού στην προοπτική μιας μεγάλης αλλαγής. Μια κοινωνία που, ίσως επειδή είχε υποφέρει τόσο, ήταν αποφασισμένη να αλλάξει σελίδα. Χωρίς αυτή την ευρεία κοινωνική συναίνεση, το εγχείρημα δεν θα μπορούσε να έχει πετύχει», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να συντρέξουν για να ξεφύγουμε από τη σημερινή μας κρίση. Η κρίση μάς έκανε όλους πιο ώριμους. Μας έδειξε τα όρια του λαϊκισμού ή μάλλον το δραματικό αδιέξοδο όπου αυτός οδηγεί. Από πλευράς αξιών, μεταρρυθμίσεις που πριν από χρόνια αποτελούσαν ταμπού, γίνονται πλέον αποδεκτές από την πλειονότητα των Ελλήνων ως αναγκαίο στοιχείο για να περάσουμε τη γέφυρα προς το μέλλον. Αλλά μένει σαφώς να γίνουν κι άλλα για να εκπληρώσουμε και τις τρεις προϋποθέσεις που θα μας επιτρέψουν να προκαλέσουμε μια πραγματική αναπτυξιακή “έκρηξη” στην πατρίδα μας. Μπορούμε όμως να το πετύχουμε και εγώ σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψω», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...