Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εμβόλιο για τους όγκους με μεταλλαγμένο ιό του έρπη

Σε εμβόλιο κατά του καρκίνου στοχεύουν να εξελίξουν οι επιστήμονες έναν γενετικά τροποποιημένο ιό του έρπη, οποίος σήμερα χρησιμοποιείται ως φάρμακο κατά του μελανώματος.

Το φάρμακο αυτό, που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά, χορηγείται ενέσιμα τοπικά και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς εναντίον των όγκων.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος Ερευνας και Τεχνολογίας και Οικονομικής Ανάπτυξης στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, καθηγητής Κωνσταντίνος Κούσουλας, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία του συνεδρίου Nanotechnology 2017. «Μια μεγάλη εταιρία έχει βγάλει ήδη ένα προϊόν στην αγορά, που είναι ο ερπητοϊός τύπου 1 και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των μελανωμάτων.

Εμείς έχουμε φτιάξει έναν παρόμοιο ερπητοϊό, ο οποίος πιστεύω ότι είναι δέκα φορές καλύτερος, γιατί μπορεί να πολλαπλασιαστεί πολύ πιο εύκολα και επίσης μπορεί να ενεργοποιήσει το αμυντικό σύστημα ίσως και σε ποσοστό 10-20 φορές μεγαλύτερο απ΄ ό,τι αυτό το προϊόν που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Μέσω της νανοτεχνολογίας μπορούμε να φορτίσουμε τον ιό και με χημειοθεραπευτικές ουσίες, ώστε να μπορεί όχι μόνο να αφυπνίσει το αμυντικό σύστημα, αλλά και να μεταφέρει κάποιο χημειοθεραπευτικό για την καταπολέμηση του καρκίνου» επισήμανε ο κ. Κούσουλας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ