Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κολλάει η επιχείρηση διάλυσης του ΠΑΣΟΚ. Οι καιροσκόποι, οι σιωπηλοί συνένοχοι και το τέλος της Φώφης

Του Γ. Λακόπουλου

Πάρα την μιντιακή υποστήριξη της διαπλοκής, το τερατούργημα που προωθεί η Φώφη Γεννηματά -διάλυση του ΠΑΣΟΚ και ίδρυση νέου κόμματος στη θέση του- τρίζει προτού ξεκινήσει.

Η εμφανής καθοδήγηση του εγχειρήματος από παράγοντες εκτός πολιτικής – με την επιστράτευση του Κ. Σημίτη, όπως παλαιότερα- και η μοιραία, αν όχι ένοχη, σιωπή των ιστορικών στελεχών του Κινήματος, προκαλούν οργή στην κομματική βάση- ή τουλάχιστον σε όσους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ δεν έχασαν τη μνήμη και την αξιοπρέπειά τους.

Όσοι κράτησαν στην κάλπη ζωντανό το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, όταν το ανατίναξαν ηγεσίες κατώτερες της ιστορίας του και ενάντιες στην ιδεολογία του, αρνούνται να προσυπογράψουν τον δόλιο θάνατο του κόμματος που έδωσε υπόσταση εξουσίας στη Δημοκρατική Παράταξη.

Ήδη αναδεικνύονται δυο προβλήματα, που θα κλιμακωθούν μετα τη θερινή ραστώνη. Το ένα είναι η δυσκολία να αποσπαστεί από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτέμβριο απόφαση διάλυσης. Ήδη ο Παύλος Γερουλάνος κατήγγειλε αυτή τη μεθόδευση και οργανώνεται για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- ως ΠΑΣΟΚ.

Το άλλο είναι το αναμενόμενο «ξεκατίνιασμα» μεταξύ όσων θα διεκδικήσουν την ηγεσία του «νέου κόμματος»- το οποίο προωθείται με τον πιο ανορθόδοξο τρόπο: πρώτα βγαίνει αρχηγός και μετά ιδρύεται το κόμμα.

Το σημάδεμα των χαρτιών που αποδίδεται στη Γεννηματά και την ομάδα της- αρχής γενομένης από την πραξικοπηματική κατάργηση της εκλεγμένης Κεντρικής Επιτροπής και του γραμματέα της Στ. Ξεκαλάκη– και η κωμικοτραγική απόπειρα να εμφανιστεί η ίδια ως …ιδρύτρια κόμματος- σαν τον Ανδρέα Παπανδρεου- απειλείται.

Εσωτερικά στο ΠΑΣΟΚ πληθαίνουν όσοι δεν προτίθενται να δεχθούν την εξαφάνιση του ονόματος και των συμβόλων του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ούτε να εμφανισθεί ως… συνιστώσα δίπλα στους υβριστές του με τους οποίους συμπράττει η Φώφη και ο αποσυνάγωγος γιός του.

Ιδιαίτερα ενοχλεί ότι επιστρατεύονται διάφοροι καιροσκόποι που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ όταν αποδοκιμάσθηκαν από την εκλογική βάση του ή το διέσπασαν, αλλά τώρα θέλουν να μπουν εκ νέου στη Βουλή. Ορισμένοι ακόμη και τώρα ενώ «έφαγαν ψωμί» από το ΠΑΣΟΚ διακηρύσσουν ότι «τελείωσε».

Είναι κοινό μυστικό ότι την ίδια στιγμή, ανάμεσα σε όσους έχουν προσχωρήσει στην ιδέα διάλυσής του ΠΑΣΟΚ -υπό την επίβλεψη εξωπολιτικών παραγόντων που σπονσάρουν το εγχείρημα – αρχίζουν διεργασίες απομάκρυνσης της Γεννηματά. Θεωρείται «λίγη» για να σηκώσει το βάρος των φιλοδοξιών του «νέου κόμματος» – με βάση το προσωπικό και πολιτικό βιογραφικό της.

Π.χ. φίλοι του Γιάννη Ραγκούση, που εγκατέλειψε άκομψα την αταίριαστη σύμπραξή του με την «Ώρα των Αποφάσεων», θεωρούν ότι είναι το φαβορί σ’ αυτή την κούρσα και προβάλλουν τα συγκριτικά που πλεονεκτήματα του στο δημόσιο χώρο έναντι της Φώφης, όπως το σύντομο πλην περιεκτικό κυβερνητικό παρελθόν του, σε σχέση με τη δική της ανούσια συμμετοχή σε κυβερνήσεις που δεν άφησε τίποτε…

Από την πλευρά του ο δυναμικός ευρωβουλευτής ο Νίκος Ανδρουλάκης ζυγίζει τα δεδομένα προτού καταθέσει την υποψηφιότητά του, ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος- ως πραγματικά νέο πρόσωπο στην πραγματική Κεντροαριστερά- έχει κάθε λόγο να καταγραφεί.

Υπάρχουν και άλλοι που αναμένουν τον κατάλληλο χρόνο για να εκδηλώσουν τις προθέσεις τους, μεταξύ των οποίων και κάποιοι που θα προκαλέσουν απλώς ειρωνικά μειδιάματα ως επίδοξοι αρχηγοί. Όπως υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να εμφανιστούν ως επικεφαλής κομμάτων ο Βαγγέλης Βενιζέλος και η Άννα Διαμαντοπούλου με τον Γ. Φλωρίδη, ενώ κινείται ήδη για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, η «Δημοκρατική Ευθύνη» που ίδρυσε ο Αλέκος Παπαδόπουλος με νέα πρόσωπα.

Από αυτή την άποψη η διαφημιζομένη ‘ενοποίηση του χώρου», θα απολήξει σε πολυδιάσπασή του. Η κρίσιμη παράμετρος είναι η στάση του Σταύρου Θεοδωράκη που ως επικεφαλής υπαρκτού κόμματος μόνο αν σιγουρευτεί ότι θα κερδίσει αυτός την κούρσα θα πάρει μέρος.

Σε κάθε περίπτωση πολλά δείχνουν ότι «Φώφη τέλος». Θα την καταπιεί το σχέδιό της. Εΐναι χαρακτηριστικό ότι και άλλοι διεκδικητές της ηγεσίας επιζητούν από τους μιντιάρχες που τη στήριζαν ως τώρα το.. .χρίσμα. Τη Γεννηματά φέρεται να έχει προγράψει και ο 80χρονος πλέον Κ. Σημίτης, που αναζητά τη ρεβάνς του Πεντελικού από τον απόντα Ανδρέα Παπανδρέου με εξ αντικειμένου στρατηγικό σύμμαχο πάλι τον …Κ. Λαλιώτη.

Το 1990 είχε στρατευθεί δίπλα του για την ακύρωσή του Ανδρέα Παπανδρέου – ενώ διακήρυσσε ταυτόχρονα ότι «δεν θα γίνει πατροκτόνος». Σήμερα συμπράττει στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ με τη σιωπή του. Δεν είναι ο μόνος -αφού ως τώρα μόνο ο Μιλτ. Παπαϊωάννου κατέθεσε την αντίθεση του στη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Παραδόξως ακόμη και ο σεμνός Κ. Σκανδαλίδης ανακάλυψε ότι «το ΠΑΣΟΚ τέλειωσε». Το ΠΑΣΟΚ, όχι ο ίδιος, ο Πρωτόπαππας, ο Πετσάλνικος και ο Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ φεύγει, ο -κατά λοιπά συμπαθής- Νίκος Μπίστης και ο Πόντας – που θέλει αρχηγό την «κυρία Γεννηματά»- έρχονται…

Σε ό,τι αφορά ειδικά τον πρώην Πρωθυπουργό- στον οποίο παλαιά ο Ανδρέας Παπανδρεόυ χρέωνε τα διαβόητα «κεντροδεξιά σενάρια»- πολλά δείχνουν ότι βρίσκεται -επιτέλους- κοντα στον απωθημένο στόχο του. Να διαγράψει από το χάρτη το ΠΑΣΟΚ και να ικανοποιήσει τον ρεβανσισμό του απέναντι τον Ανδρέα Παπανδρέου με «ιστορικούς» όρους: να αναδείξει ένα σχήμα του τύπου Χαρ. Τρικούπης – Θ. Δηλιγιάννης, κρατώντας για τον εαυτό του το ρόλο του πρώτου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ