Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Οι Έλληνες Μετανάστες, Επιστροφή, Μέρος 3ο

Αποτέλεσμα εικόνας για μετανάστες

Στα προηγούμενα δυο σημειώματα, “Μαρτυρίες” και “Δυστοπία” είδαμε τι λένε οι ίδιοι οι σημερινοί Έλληνες Μετανάστες για τους λόγους που έφυγαν και την ζωή τους στις χώρες στις οποίες μετανάστευσαν.

Το μοτίβο της αιτιολόγησης της φυγής τους είναι παρόμοιο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που για άγνωστους λόγους έχει κολλήσει στο παρελθόν, όπου το κράτος εμποδίζει την καθημερινότητα των πολιτών της βάζοντας εμπόδια και προσκόμματα, παρέχει ευτελούς ποιότητας υπηρεσίες συγκριτικά με την φορολογία που επιβάλλει, και κυρίως απέχει πολύ από το να είναι Κράτος Δικαίου, όχι μόνον καταργώντας δια νόμων την ισότητα απέναντι στο νόμο, αλλά και περιορίζοντας τις οικονομικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την δυνατότητα επιβίωσης των πολιτών της.

Ξεκάθαρο είναι από τις αξιολογήσεις και τον σχολιασμό των Ελλήνων Μεταναστών που συμμετείχαν σε αυτή την άτυπη συλλογή μαρτυριών τους, πως βλέπουν απίθανη την επιστροφή τους στην Ελληνική πραγματικότητα και κοινωνία όπως είναι σήμερα διαμορφωμένη.

Από την άλλη εξέφρασαν ισχυρές αμφιβολίες για την πιθανότητα βελτίωσης των σημερινών συνθηκών, καθώς η σήψη του συστήματος και η κεκτημένη ταχύτητά του ρεαλιστικά καθιστούν σχεδόν αδύνατη την μετάλλαξή του σε τέτοιο που να προάγει μια ευημερούσα κοινωνία με κανονικότητα και προοπτικές για τους πολίτες.

Η χώρα μας, που βρίσκεται στο τελευταίο τεταρτημόριο όλων των χωρών παγkοσμίως στις οικονομικές ελευθερίες, στο επιχειρείν, στη φορολόγηση, στην διαφθορά, στην γραφειοκρατία και στην απόδοση δικαίου, είναι πολύ πιο κοντά στο να μετατραπεί σε failed state απ’ όσο είναι στην κανονικότητα που έχουν μάθει να απαιτούν οι πολίτες των πολιτισμένων και ανεπτυγμένων χωρών.

Ορίστε τι γράφει το Heritage Foundation τον περασμένο Φεβρουάριο στο 2017 Economic Freedom Index του, για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα:

“Greek laws extend protection of property rights to both foreign and Greek nationals, but protection of property rights is not strongly enforced. The judiciary is independent, but the court system is extremely slow. Corruption remains a problem in Greece. Although tax enforcement has become more robust in recent years, authorities have largely failed to prosecute tax evasion by economic elites”.

Περίπου τα ίδια με αυτά που γράψανε οι ίδιοι οι Έλληνες Μετανάστες.

Δώστε βάση σε αυτά που γράφει το Heritage Foundation!

Αναλογιστείτε αν 30 μπαχαλάκηδες στη βουλή οποιασδήποτε άλλης νορμάλ χώρας από αυτές που μεταναστεύουν οι Έλληνες (Αγγλία, Γερμανία, Αμερική, Αυστρία, Γαλλία, Σερβία, Τσεχία, κλπ) θα ήταν σήμερα ελεύθεροι να ξανακάνουν κατάληψη της βουλής, ή θα βρίσκονταν έγκλειστοι κάπου για τα επόμενα 20 χρόνια;;;

Όσο για την θέση μας, ανεβήκαμε κατά 10 θέσεις από πέρυσι στο Index of Economic Freedom, παρά την συνεχιζόμενη εφαρμογή των περιορισμών κεφαλαίων, στην 128η θέση παγκοσμίως, πολλές δεκάδες θέσεις κάτω από τις χώρες που μετανάστευσαν οι Έλληνες στα τελευταία χρόνια. Φαντάζομαι κάποιοι άλλοι επιδεινώθηκαν για να ανέβουμε εμείς, καθώς οι Έλληνες πολίτες μάλλον πιο ανελεύθεροι είναι συγκριτικά με την περσινή χρονιά.

Οι πιθανότητες είναι εναντίον μας για την επιστροφή όσων έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης.

Το ίδιο λένε και οι ίδιοι.

Δυστυχώς, η μετατροπή του δημοσίου χρέους της χώρας σε ιδιωτικό μέσω της υπερφορολόγησης, με το μη-εξυπηρετούμενο χρέος προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ πλέον ξεπερνάει τα €230 δισεκατομμύρια.

Κατά τα άλλα, η χώρα είναι χωρισμένη σε δυο μεγάλες κατηγορίες: α) σε όσους αμείβονται από το ελληνικό κράτος με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, και β) εκείνους που πληρώνουν τους πρώτους με τους φόρους τους.

Η διαφορά στην αντιμετώπιση από το κράτος είναι τόσο χαώδης, που πιθανότερο είναι να πάμε προς failed state, παρά να επιστρέψουμε την κανονικότητα και την ευημερία.

Ως τότε κάντε και καμιά προσευχή, διότι δυστυχώς οι Έλληνες Μετανάστες δεν έχουν ψήφο από εκεί που ζουν σήμερα, ενώ οι αργόμισθοι και οι σφετεριστές του χρήματος του φορολογούμενου δεν χάνουν εκλογική αναμέτρηση.

Στο τέλος όπως πάει θα μείνουμε μόνοι μας με τα ζόμπι.

Ο Θεός μαζί μας.

Του Άγη Βερούτη

capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ΕΡΗΜΗ ΧΩΡΑ που θα βλέπουμε στην ΕΡΤ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ 7-8 Επεισόδιο 7 Ο Λουκάς βλέπει τα απειλητικά σημάδια και μπροστά στον κίνδυνο...