Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αισθητικές επεμβάσεις: Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς για αυτή την εποχή;

Χιλιάδες άνθρωποι ζητούν κάθε χρόνο τη συνδρομή της Αισθητικής Χειρουργικής επειδή αισθάνονται άβολα με την εμφάνισή τους και επιθυμούν να διορθώσουν τις ατέλειες που υπάρχουν στο σώμα τους.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στη χώρα μας περίπου 10.000 επεμβάσεις Αισθητικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής, ενώ άλλα 40.000 άτομα επισκέπτονται τους πλαστικούς χειρουργούς χωρίς ωστόσο να περάσουν τελικά την πόρτα του χειρουργείου. Το 15-20% των ατόμων αυτών είναι άνδρες.

Όπως τονίζει ο πλαστικός χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης, τα αποτελέσματα της Αισθητικής Χειρουργικής στη χώρα μας είναι πολύ καλά χάρη στις νέες βελτιωμένες μεθόδους, οι οποίες απαιτούν ελάχιστες χειρουργικές τομές, ενώ η διάρκεια αυτών των επεμβάσεων είναι μικρή και στις περισσότερες δεν χρειάζεται παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, μεγάλη σημασία έχει η επιλογή του σωστού γιατρού και η αποφυγή των μη ειδικών, οι οποίοι μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και την υγεία του ασθενούς.

Εν όψει του καλοκαιριού οι συνηθέστερες επεμβάσεις είναι αυτές που δίνουν λύσεις κυρίως σε προβλήματα τοπικού πάχους. Τέτοιες επεμβάσεις είναι η λιποαναρρόφηση και η κοιλιοπλαστική, ενώ ακολουθούν η αυξητική του στήθους και η ανόρθωση των γλουτών.

Αντίθετα, η εφαρμογή των λέιζερ στο πρόσωπο δεν συνιστάται αυτή την εποχή, γιατί οι αισθητικές επεμβάσεις με αυτά επεμβαίνουν στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος και βοηθούν το πρόσωπο να ανανεωθεί από τις κατώτερες στοιβάδες, με αποτέλεσμα ένα νέο, ευαίσθητο δέρμα το οποίο αν εκτεθεί στον ήλιο του καλοκαιριού μπορεί να εκδηλώσει πολλά προβλήματα. Έτσι, τα λέιζερ για την ανανέωση του προσώπου χρησιμοποιούνται συνήθως από τα μέσα Σεπτεμβρίου ως το τέλος Απριλίου.

Λιποαναρόφηση

Η λιποαναρρόφηση δίνει λύσεις σε προβλήματα τοπικού πάχους, δηλαδή εκεί όπου είναι συγκεντρωμένο το λίπος (λιπαποθήκες). Ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων μέχρι την ηλικία των 14 ετών.
Η λιποαναρρόφηση επεμβαίνει αφαιρώντας τα λιποκύτταρα, τα οποία δεν ξανασχηματίζονται όσα κιλά και να ξαναπάρει το άτομο. Ωστόσο, δεν μπορούν να αφαιρεθούν περισσότερα από δύο λίτρα λίπους, γιατί θα χαθεί και αίμα και θα χρειαστεί τότε να γίνει μετάγγιση.

Πρόκειται για μια καθαρά χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να γίνεται από τον ειδικό γιατρό, τον πλαστικό χειρουργό, σε οργανωμένο χειρουργείο και στην πλειονότητα των περιπτώσεων απαιτεί την παρουσία αναισθησιολόγου. Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, γίνεται γενική ή τοπική αναισθησία.

Η λιποαναρρόφηση επιτρέπει τη γρήγορη επιστροφή στην εργασία, αν και τις πρώτες δύο ημέρες μετά το χειρουργείο δεν πρέπει να υπάρχει σωματική καταπόνηση.

Κοιλιοπλαστική

Με την κοιλιοπλαστική αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χαλαρής κοιλιάς, δηλαδή της κοιλιάς με συσσωρευμένο λίπος και χαλαρά τοιχώματα που έχουν σαν αποτέλεσμα δυσαρμονία στην εικόνα του ατόμου.

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση διάρκειας 2-2,5 ωρών, η οποία γίνεται στο χειρουργείο από τον πλαστικό χειρούργο, παρουσία αναισθησιολόγου. Με αυτή, ο χειρούργος διώχνει την περίσσεια δέρματος και λίπους που έχει η κοιλιά δίνοντάς της μια επίπεδη εικόνα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τα εσωτερικά μυικά τοιχώματα με εσωτερικά ράμματα, εξηγεί ο κ. Κοντογιάννης.

Η χειρουργική τομή γίνεται συνήθως χαμηλά, στην κατώτερη κοιλία, και δεν φαίνεται γιατί κρύβεται από το εσώρουχο. Μετά την επέμβαση γίνεται μια πιεστική επίδεση με ειδικό κορσέ ή ζώνη κοιλίας και ο ασθενής νοσηλεύεται για μία ή δύο ημέρες.

Όταν πάρει εξιτίριο από την κλινική, οφείλει να είναι προσεκτικός στις κινήσεις του κατά τις πρώτες έξι ημέρες και να μην καταπονείται σηκώνοντας βάρη. Στη συνέχεια μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακτήσει και τις υπόλοιπες, πιο επίπονες δραστηριότητές του.

Αυξητική στήθους

Μια ακόμα επέμβαση που γίνεται συχνά λίγο πριν από το καλοκαίρι είναι η αυξητική στήθους με προσθήκη σιλικόνης. Συνήθως το πρόβλημα αφορά νέες κοπέλες, που έχουν μικρό ή ανύπαρκτο στήθος ή γυναίκες με μικρό, χαλαρό στήθος που τους δημιουργεί αίσθημα ντροπής όταν βρίσκονται στην παραλία και πρέπει να κυκλοφορήσουν με το μαγιό τους.

Τα ενθέματα σιλικόνης, τα οποία χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη και στην χώρα μας, είναι είτε περίβλημα σιλικόνης με τζελ σιλικόνης, είτε περίβλημα σιλικόνης με φυσιολογικό ορό εσωτερικά.

Η αυξητική στήθους γίνεται ως επί το πλείστον με γενική νάρκωση παρουσία του αναισθησιολόγου και διαρκεί περίπου 1-1,5 ώρα, ενώ συνήθως δεν χρειάζεται διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ