Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν κάποιους περισσότερο -Η επιστημονική εξήγηση

Όταν ήσουν μικρός ρωτούσες την μητέρα σου το λόγο που όλα τα κουνούπια τσιμπούσαν εσένα και εκείνη σου απαντούσε, επειδή είσαι γλυκοαίματος;

Αν ναι, τότε τα χρόνια πέρασαν και εσύ είναι πολύ πιθανόν να έμεινες σε αυτή την απάντηση που φυσικά δεν ισχύει. Γιατί, λοιπόν, ενδέχεται να τσιμπούν έσενα περισσότερα κουνούπια παρά τους γύρω σου;

Τι ίσχυε μέχρι τώρα:

Ο ειδικός Τζέιμς Λόγκαν αναφέρει πως η μελέτη που έχει γίνει όσον αφορά το τι βρίσκουν ελκυστικά τα κουνούπια δεν είναι επαρκής και οι πληροφορίες που έχουν είναι πολύ λίγες.

Ο επιστήμονας επισημαίνει πως πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τις οσμές που ελκύουν τα κουνούπια, ώστε να δημιουργηθεί και η αντίστοιχη χημική ουσία που τα απομακρύνει εντελώς.

Γνωστό είναι από προηγούμενες έρευνες πως τα κουνούπια έχουν μία προτίμηση σε ορισμένα οξέα, όπως το ουρικό οξύ.

Επίσης, οι έγκυες είναι «πόλος έλξης» για τα κουνούπια, καθώς δέχονται περισσότερα τσιμπήματα από γυναίκες που δεν κυοφορούν.

Νέα δεδομένα

Σύμφωνα με τον Ιndependent, ένα πράγμα που μπορεί να ελκύει τα κουνούπια είναι οι βρώμικες κάλτσες.

Ερευνητές από την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής έχουν συλλέξει 200 τέτοια δέιγματα και τα εξετάζουν, έτσι ώστε να διαπιστώσουν αν οφείλεται η έλξη αυτή στις κάλτσες σε γενετικούς παράγοντες.

Οι επιστήμονες πάντως εκτιμούν πως τα πόδια μας παράγουν απωθητικές, αλλά και ελκυστικές ουσίες προς τα κουνούπια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κάποιοι που παράγουν περισσότερες ουσίες ελκυστικές προς τα κουνούπια, κι άλλοι πιο τυχεροί που παράγουν το αντίθετο.

iefimerida.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ