Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η ρουτίνα ύπνου το μυστικό για επιτυχία

Ο ύπνος είναι πολύτιμος για τον οργανισμό, αλλά για να επωφεληθούμε στο έπακρο από τα καλά που μας προσφέρει θα πρέπει να ακολουθούμε τακτικές συνήθειες. Σύμφωνα με νέα μελέτη από το Νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital», οι άνθρωποι που κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι σε ό,τι και αν κάνουν.

Οι επιστήμονες, παρακολουθώντας τα μοντέλα ύπνου 61 προπτυχιακών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Harvard για 30 ημέρες, διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές που ακολουθούσαν πιστά μια ρουτίνα ύπνου είχαν καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις συγκριτικά με συμφοιτητές τους, οι οποίοι είχαν ακανόνιστα ωράρια ύπνου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι η ασυνέπεια στα ωράρια ύπνου κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει με ακανόνιστο ρυθμό μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου), με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι οι φοιτητές που ξάπλωναν στο κρεβάτι διαφορετικές ώρες κάθε βράδυ έτειναν να απελευθερώνουν μελατονίνη 2,6 ώρες αργότερα σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που ξάπλωναν την ίδια ώρα καθημερινά.

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Scientific Reports», θεωρούνται πολύ σημαντικά, δεδομένου ότι καταδεικνύουν πως σημαντικό ρόλο δεν παίζουν μόνο οι ώρες που κοιμόμαστε, αλλά και η ρουτίνα ύπνου. «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το σταθερό πρόγραμμα ύπνου είναι εξίσου σημαντικό με τον αριθμό των ωρών που κοιμάται κανείς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δρ. Andrew JK Phillips, βιοφυσικός στο Τμήμα Ύπνου και Διαταραχών Κιρκάδιου Ρυθμού στο Νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital» και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ