Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ικανοποίηση στη ΝΔ για τη σταθερή δυναμική – Αυτοδυναμία βγάζουν οι δημοσκοπήσεις

Μετά του Αγίου Πνεύματος και το τελευταίο «αντίο» στον Κων. Μητσοτάκη, η «μηχανή» της Πειραιώς ανεβάζει στροφές

Η αποτίμηση των επιδόσεων της κυβέρνησης παίρνει βαθμό… κάτω από τη βάση, μια και η συμφωνία per se αποτιμάται αρνητικά, τόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων όσο και μεταξύ αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ

Ομολογουμένως, η απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προκάλεσε βαθιά θλίψη στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ σε δεύτερη μοίρα πέρασε η (αυτονόητη) αναβολή των κομματικών εκδηλώσεων για μία εβδομάδα από την ημέρα του θανάτου του. Βέβαια, τις επόμενες ημέρες και μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος, η «γαλάζια μηχανή» αναμένεται να επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, με τους συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ να εκτιμούν πως με τα τρέχοντα δεδομένα που προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά παίρνουν και στα χέρια τους, υφίσταται μια σταθερή δυναμική υπέρ της ΝΔ, η οποία μπορεί να οδηγήσει και στη διαμόρφωση συνθηκών αυτοδυναμίας, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.
Έμφαση στα ποιοτικά στοιχεία
Το τελευταίο διάστημα και μετά την ψήφιση των μέτρων που συνοδεύουν την αξιολόγηση του προγράμματος, είδαν το φως της δημοσιότητας τρεις έρευνες, οι οποίες αποτυπώνουν εν πολλοίς το πολιτικό κλίμα, της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Βασικές συνισταμένες όλων των ερευνών είναι αφενός το εμφατικό προβάδισμα της ΝΔ, με διψήφια διαφορά, αλλά και η κλιμακούμενη δυσαρέσκεια των πολιτών με την κυβέρνηση, συνδυαστικά με την πολυδιάσπαση της δυνητικής ψήφου.

Από το «γαλάζιο» επιτελείο, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εστιάζουν περισσότερο σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που απορρέουν από τις μετρήσεις και δεν μένουν τόσο στο σαφές προβάδισμα, ιδίως όταν υπάρχουν ακόμα αρκετοί αναποφάσιστοι και πολίτες που δηλώνουν πως θα προτιμήσουν το λευκό ή την αποχή.
Παράλληλα, από τη ΝΔ στέκονται σε ορισμένα στοιχεία αναφορικά με την εκτίμηση των πολιτών για το μέλλον. Έτσι, στις έρευνες φαίνεται πως περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες κρίνουν αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση, ενώ οι περισσότεροι εκτιμούν πως πρόκειται για νέο μνημόνιο και όχι απλά για μερικά μέτρα, με τα οποία ολοκληρώνεται η αξιολόγηση. Παρόμοια είναι και τα ποσοστά αυτών που εκτιμούν πως το ερχόμενο έτος και με δεδομένες τις νέες επιβαρύνσεις η ζωή τους θα χειροτερέψει.

Συν τοις άλλοις, η αποτίμηση των επιδόσεων της κυβέρνησης παίρνει βαθμό… κάτω από τη βάση, σύμφωνα με τους πολίτες, μια και η συμφωνία per se αποτιμάται αρνητικά, τόσο στο σύνολο των ψηφοφόρων όσο και μεταξύ αυτών που δηλώνουν πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Βέβαια, από την έρευνα του ΠΑΜΑΚ προκύπτει και ένα εν γένει ενδιαφέρον στοιχείο, ότι αρκετοί ψηφοφόροι εκτιμούν πως η επίδοση της κυβέρνησης είναι μεν κακή, πλην όμως δεν βλέπουν άλλη εναλλακτική.

Με βάση την ανάλυση της εν λόγω έρευνας, πρόκειται κυρίως για ανθρώπους που δηλώνουν πως ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων να αποτελεί «στοίχημα» σε ό,τι αφορά την προσέλκυσή της από τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως από τη ΝΔ. Πάντως, με βάση την έρευνα του ΠΑΜΑΚ, περίπου 40% των ερωτηθέντων ισχυρίζονται ότι το πακέτο μέτρων που έφερε προ ολίγων ημερών η κυβέρνηση είναι και το σκληρότερο από την αρχή του μνημονιακού κύκλοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.
Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από την έρευνα της Marc και σημειώνει το «γαλάζιο» επιτελείο, περίπου τα 3/4 των πολιτών εκτιμούν ότι τα αντίμετρα δεν θα είναι αρκετά για να ισοσκελίσουν τις απώλειες από τα μέτρα που περνούν με τη συμφωνία κυβέρνησης – «θεσμών», έναντι περίπου 15% των ερωτηθέντων, που εκτιμούν πως το ισοζύγιο εν τέλει θα είναι θετικό.
«Δεν πείθουν κανέναν»
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, αλλά και τη σαφή υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δημοφιλία και στην καταλληλότητα για πρωθυπουργία έναντι του Αλέξη Τσίπρα, από το «γαλάζιο» επιτελείο τονίζουν ότι η κυβερνητική επιχείρηση να παρουσιάσει ένα success story, πολλώ δε μάλλον την περίοδο που το ζήτημα του χρέους είναι σε απόλυτη εκκρεμότητα, δεν πείθει κανέναν. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απέναντί του μια παγιωμένη κοινωνική πλειοψηφία. Πέφτει θύμα των ψεμάτων του, των επικοινωνιακών ακροτήτων του στο παρελθόν και κυρίως τα ίδιας της πραγματικότητας», σημειώνουν ενδεικτικά κύκλοι της οδού Πειραιώς.
Τούτων δοθέντων, η κεντρική εκτίμηση της ΝΔ είναι πως η κυβέρνηση, παρά την προσπάθειά της και το επικοινωνιακό κρεσέντο, δεν καταφέρνει να ισοσκελίσει τις απώλειες που έχει και θα έχει, ενώ κύκλοι της ηγετικής ομάδας εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα, όταν και θα εμπεδωθούν πλήρως οι συνέπειες των μέτρων, αλλά και η διάψευση του κυβερνητικού αφηγήματος, θα λειτουργήσει εκφυλιστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο, αλλά και για τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι με βάση τη δημοσκοπική εικόνα εντοπίζονται στην περιοχή του 2% – άσχετα αν κανείς δεν μπορεί πολιτικά να τους ξεγράψει.
Συνθήκες αυτοδυναμίας

Παράλληλα, η αποτύπωση ορισμένων ακόμα στοιχείων κάνει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να εμφανίζεται ικανοποιημένο ως προς τη σταθερή δυναμική της ΝΔ και τις προοπτικές αυτοδυναμίας. Οι έρευνες καταδεικνύουν μεγάλη διάσπαση της ψήφου και ενίσχυση, σε λελογισμένα επίπεδα, μικρών σχηματισμών, με αποτέλεσμα το σενάριο της πεντακομματικής ή και εξακομματικής Βουλής να εμφανίζεται πιθανό. Με αυτά τα δεδομένα, όποτε και αν γίνουν εκλογές, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των κομμάτων που μείνουν εκτός Βουλής, τόσο χαμηλότερα θα είναι και ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Βέβαια, επειδή στη ΝΔ δεν έχουν ακόμα την πολυτέλεια της απόλυτης βεβαιότητας, εργάζονται για να ενισχύσουν αυτήν τη δυναμική. Με δεδομένο ότι η συσπείρωση του κόμματος είναι στα επίπεδα του 80% (και άρα σε εκλογικές συνθήκες μπορεί να «τσιμπήσει» λίγο ακόμη), στην οδό Πειραιώς εστιάζουν αφενός στις απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (9% των ψηφοφόρων του 2015 είναι στην έρευνα του ΠΑΜΑΚ), αλλά και στην κινητοποίηση αναποφάσιστων και ψηφοφόρων που δηλώνουν πως θα ρίξουν είτε λευκό είτε άκυρο.
Και, επειδή πολλοί από αυτούς πλήττονται άμεσα από τα μέτρα της κυβέρνησης, στη ΝΔ εστιάζουν την προσοχή τους σε αυτά τα target groups, μι και όσο περισσότερους από αυτούς κινητοποιήσουν τόσο περισσότερο, εκτιμούν, ότι θα αυξηθούν οι πιθανότητες να εκλεγεί για πρώτη φορά από το 2009 αυτοδύναμη κυβέρνηση – κάτι που κρίνεται απαραίτητο, τόσο λόγω της ανάγκης για στήριξη ενός μεταρρυθμιστικού κυβερνητικού προγράμματος όσο και λόγω της συγκυρίας, με την προεδρική εκλογή και την… απλή αναλογική να περιμένουν στη γωνία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ