Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βροχή οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων – Ποιες εταιρείες αναζητούν ζεστό χρήμα

Λύση στη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους προγραμμάτων βρίσκουν η μία μετά την άλλη οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας καταφεύγοντας στη λύση των ομολογιακών εκδόσεων. Ήδη το επόμενο διάστημα, αναμένονται εκδόσεις συνολικού ύψους 1,3 δις. ευρώ ενώ το κύμα αναμένεται να συνεχιστεί και από το φθινόπωρο.

Συνολικά μέσα στο 2017 έχουν αποφασιστεί ομολογιακά δάνεια της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου το 35% έχει ήδη ολοκληρωθεί. Για κάποιες μεγάλες και εξωστρεφείς εταιρείες, τα εταιρικά ομόλογα τα οποία απευθύνονται και σε ξένους επενδυτές αποτελούν μία πολύ καλή λύση, η οποία φαίνεται να κατακτά σταθερά έδαφος. Την ίδια στιγμή και άλλα ομολογιακά δάνεια, τα οποία καλύπτονται από τράπεζες, αποτελούν ίσως τη μόνη επιλογή για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων με αξιοπρεπείς όρους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στις τράπεζες να βελτιώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους τα οποία πλήττονται από τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους. Η πιθανή ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στην εβδομάδα, η έναρξη συζητήσεων για το χρέος, αλλά πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο η χώρα να ξαναβγεί στις αγορές προδιαθέτουν θετικά για την έκδοση ομολογιακών δανείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή που πέρασε ανακοινώθηκαν συνολικά 3 ομολογιακά δάνεια της τάξης των 850 εκατ. ευρώ. Το ένα αφορά έκδοση εταιρικού ομολόγου και είναι αυτό το οποίο εκδίδει η εταιρεία Sunlight. Το δεύτερο, που είναι και το μεγαλύτερο μέσα στο 2017, αφορά την Alpha Bank ύψους 500 εκατ. ευρώ και το τρίτο τον όμιλο Folli Follie που αφορά έκδοση έως 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Folli Follie, προωθείται η έκδοση, για τους σκοπούς της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού, κοινού ομολογιακού ή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως του ποσού των 300 εκατ. ευρώ με ομολογίες μετατρέψιμες σε κοινές ονομαστικές μετοχές και με κατάργηση δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Επίσης στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, 500 εκατ. ευρώ, προχωρά και η Alpha Bank, σύμφωνα με τη σχετική δημοσιοποίηση της ατζέντας της γενικής συνέλευσης. Ειδικότερα, η γενική συνέλευση θα εξετάσει σχέδιο για την έκδοση και διάθεση διά ιδιωτικής τοποθετήσεως ομολογιακού δανείου, μετατρέψιμου σε κοινές μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, μετά καταργήσεως του δικαιώματος προτιμήσεως των μετόχων. Εταιρικά ομόλογα Παράλληλα το διάστημα 14-16 Ιουνίου λαμβάνει χώρα η δημόσια πρόταση για εταιρικό Sunlight, μέσω της οποίας η εταιρεία επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια έως 50 εκατ. ευρώ και όχι λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, κατά το διάστημα 2017-2020 το ποσό των 15 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για επενδύσεις. Στην αποπληρωμή μέρους του υφιστάμενου δανεισμού θα διατεθούν 27 εκατ. ευρώ και στην κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 8 εκατ. ευρώ. Επίσης άμεσα -πιθανότατα μέσα στις ερχόμενη εβδομάδα, το διάστημα 21-23 Ιουνίου, αναμένεται να ακολουθήσει η δημόσια πρόταση για το εταιρικό ομόλογο του Μυτιληναίου, για την άντληση 200 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον και έως 300 εκατ. ευρώ, με τη διάθεση των ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς και την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η επικείμενη έκδοση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ στην ομολογιακή έκδοση της Μυτιληναίος έχει αποφασίσει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ η ευρωπαϊκή τράπεζα ανάπτυξης EBRD. Παράλληλα πολύ σύντομα αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ενημερωτικό της Terna Energy, με τη σχετική ομολογιακή έκδοση να αναμένεται επίσης εντός του Ιουλίου, για την άντληση κεφαλαίων της τάξης των τα 60 εκατ. ευρώ. Τα μηνύματα από τις «διαθέσεις» των ξένων θεσμικών εκτιμάται ότι θα είναι πιο ξεκάθαρα την επόμενη εβδομάδα, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί και το Greek Investment Roadshow που συνδιοργανώνουν για 6η συνεχή χρονιά το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο στην Ουάσιγκτον το διάστημα 18-22 Ιουνίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ