Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Κίνηση «ματ» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με νέο εκλογικό νόμο

Με στόχο να αποφευχθεί η ακυβερνησία στην οποία θα οδηγήσει η απλή αναλογική που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα, η Νέα ∆ηµοκρατία επεξεργάζεται έναν νέο εκλογικό νόµο. Θα επαναφέρει µια µορφή ενισχυµένης αναλογικής, η οποία, όµως, θα είναι δικαιότερη και θα εξασφαλίζει την κυβερνησιµότητα της χώρας, δηµιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αυτοδυναµία στο πρώτο κόµµα είτε µέσα από σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας. Ενα από τα βασικά σενάρια, σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες των «Παραπολιτικών», προβλέπει κατάργηση του ονοµαστικού µπόνους, το οποίο δεν θα είναι 20, 30 ή 50 έδρες.

Ο αριθµός των επιπλέον εδρών που θα παίρνει το πρώτο κόµµα θα βγαίνει µε τεχνικό τρόπο. Θα εξαρτάται από το εκλογικό ποσοστό. Αλλο µπόνους εδρών θα δικαιούται ένα κόµµα που θα έχει εξασφαλίσει ένα 36%, 38% ή 40% και άλλο ένα µε 20%-25%. Μία ακόµη σηµαντική παράµετρος θα είναι η διαφορά του πρώτου κόµµατος από το δεύτερο. Αν θα περιορίζεται σε 2-3 µονάδες, το µπόνους θα είναι ελάχιστες έδρες. Αν η ψαλίδα φτάνει τις 18-20 µονάδες -το πρώτο κόµµα πάρει 38% και το δεύτερο 18%-, οι επιπλέον έδρες µπορεί να αγγίξουν και τις 20-30. Σε καµιά περίπτωση, όµως, δεν θα φτάνουν τις σηµερινές 50. Αυτές θα µπορούσε να τις πάρει η Ν.∆. ακόµη και τον Μάιο του 2012, όταν κατέγραψε 18,85% στις εκλογές. Στη συνέχεια, βέβαια, απέβησαν άκαρπες οι προσπάθειες σχηµατισµού κυβέρνησης συνεργασίας και η χώρα ξαναπήγε σε εκλογές, οπότε η Ν.∆. πήρε 29,66%. Η Πειραιώς εξετάζει το ενδεχόµενο να σπάσουν και οι µεγάλες περιφέρειες, ώστε από 56 που είναι σήµερα, σε όλη την επικράτεια, να αυξηθούν σε 6061. Πιο συγκεκριµένα, η αχανής Β’ Αθήνας να χωριστεί σε 3-4 περιφέρειες.

Η Περιφέρεια Αττικής να χωριστεί σε δύο, στην Ανατολική και τη ∆υτική. Και η Α’ Θεσσαλονίκης σε δύο, η µία να περιλαµβάνει το κέντρο και η άλλη την ευρύτερη περιοχή. Το παραπάνω σενάριο, µε το σπάσιµο των τριών περιφερειών, είναι το πιο πιθανό. Αλλες σκέψεις που έπεσαν στο τραπέζι, αλλά δεν φαίνεται να υιοθετούνται, είναι να χωριστεί η επικράτεια σε µονοεδρικές, κάτι που πριµοδοτεί πολύ το πρώτο κόµµα, ή από τους 300 βουλευτές οι 150-200 να εκλέγονται σε µονοεδρικές. Ενα άλλο σενάριο είναι να δηµιουργηθούν µόνο µεσαίες περιφέρειες, δηλαδή η κάθε µία να εκλέγει από 4-5 έως 10 βουλευτές, οπότε οι 56 να µειωθούν γύρω στις 35. Μια άλλη πρόταση είναι να εφαρµοστεί η απλή αναλογική στην κάθε εκλογική περιφέρεια χωριστά. Σε ένα τέτοιο σύστηµα, οι ψήφοι του κάθε κόµµατος διαιρούνται µε τον αριθµό των εδρών και αναλόγως µε το αποτέλεσµα µοιράζονται οι έδρες στα κόµµατα. Ενα πρώτο αποτέλεσµα θα ήταν ότι και οι εφτά µονοεδρικές θα πήγαιναν σχεδόν αυτόµατα στο πρώτο κόµµα, ενώ µε το σηµερινό σύστηµα µπορεί να εκλεγεί, από τη δεύτερη κατανοµή, βουλευτής άλλου κόµµατος που πήρε πολύ λιγότερες ψήφους από τον πρώτο. Ούτε αυτό, όµως, συγκεντρώνει ένθερµους υποστηρικτές στην Πειραιώς.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εξαγγείλει ότι ένας από τους πρώτους νόµους που θα φέρει στη Βουλή, όταν γίνει πρωθυπουργός, θα είναι το νέο εκλογικό σύστηµα. Η εντολή του είναι να είναι πιο δίκαιος και να περιορίζει τις ακρότητες που υπάρχουν τώρα. ∆έχεται εισηγήσεις να επαναφέρει το ίδιον εκλογικό νόµο, µε το µπόνους των 50 εδρών. Αλλά όπως φαίνεται δεν θα το κάνει. Θέλει να δώσει το δικό του στίγµα. Ο κύβος δεν ερρίφθη ακόµη. ∆εν υπάρχει τελικό σενάριο. Εχει ενδιαφέρον όµως ο τρόπος προσέγγισης και το περιεχόµενο των αλλαγών. Ο πρόεδρος της Ν.∆. κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι «θέλει ακυβερνησία και παίζει παιχνίδια µε τους θεσµούς, επειδή ξέρει ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά κράτος, οπότε προσπαθεί απεγνωσµένα να διατηρήσει την πρόσβαση στην εξουσία, ακόµη και από θέση µειοψηφίας» όπως τονίζει. Η Πειραιώς αναδεικνύει και µία ακόµη διάσταση, που «αποκαλύπτει τον πολιτικό αµοραλισµό του κ. Τσίπρα». Κοµµατική πηγή επισηµαίνει ότι, αν όντως πίστευε στην απλή αναλογική, θα την έφερνε την εποµένη των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015. ∆εν το έκανε. Αφού εξαπάτησε τους πολιτικούς αρχηγούς που έδειξαν συναίνεση ψηφίζοντας το τρίτο Μνηµόνιο για να σώσουν τη χώρα από το Grexit, ξαναπήγε σε εκλογές τον Σεπτέµβριο του 2015, µε τον ίδιο εκλογικό νόµο και το µπόνους των 50 εδρών. Σχεδόν έναν χρόνο µετά, τον Ιούλιο του 2016, όταν πλέον η ήττα του ήταν µη αναστρέψιµη, έφερε την απλή αναλογική στη Βουλή, για να επιχειρήσει να µείνει στο παιχνίδι από την πίσω θέση του οδηγού. «Λειτουργεί ιδιοτελώς και δεν νοιάζεται αν θα φέρει χάος στη χώρα», τονίζει η πηγή.

Διαβούλευση και συμμαχία με τις πολιτικές δυνάμεις

Η προσδοκία του Κυρ. Μητσοτάκη είναι στην επόμενη Βουλή να συγκροτηθεί μια συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσει το σχέδιο ακυβερνησίας και θα υπερψηφίσει τον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης της Ν.Δ. Χρειάζονται 180 ψήφοι για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική ούτε σε μία εκλογική αναμέτρηση. Είναι πολύ δύσκολο το εγχείρημα, καθώς τα μικρότερα κόμματα πιθανόν να θέλουν ένα πιο αναλογικό σύστημα. Εκτός και αν βρεθεί η χρυσή τομή και κάνουν όλες οι πλευρές υποχωρήσεις μπροστά στην ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα. Αν η Ν.Δ. δεν εξασφαλίσει κανέναν σύμμαχο, θα χρειαστεί να περάσει μόνη της τον νόμο για να εφαρμοστεί έστω από τις μεθεπόμενες εκλογές. Γι’ αυτό και η αυτοδυναμία αναδεικνύεται σε «νυν υπέρ πάντων ο αγών» για την αξιωματική αντιπολίτευση. Χωρίς αυτή δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Η Ν.Δ. στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο θα δώσει στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου στο οποίο θα καταλήξει το επιτελείο του Κυρ. Μητσοτάκη, ώστε να διαβουλευτεί με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι, την Ενωση Κεντρώων και άλλα σχήματα που μπορεί να δημιουργηθούν καθ’ οδόν για τις εκλογές και τα οποία θα ανήκουν στο λεγόμενο μεταρρυθμιστικό μέτωπο. Το σενάριο που θα δυσχέραινε εξαιρετικά τους πολιτικούς χειρισμούς της Πειραιώς είναι να τη χωρίζουν αρκετές έδρες από την αυτοδυναμία και να οδηγηθεί σε εύθραυστες κυβερνητικές συμμαχίες, οι οποίες δεν θα ψήφιζαν την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε πιο κοντά το σενάριο των διπλών εκλογών. Μπροστά στην προοπτική και οι μεθεπόμενες εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική, πιθανόν να προκύψουν φυγόκεντρες δυνάμεις και μέσα στη Ν.Δ., αν επίλεκτα στελέχη της μπουν στον πειρασμό να δημιουργήσουν το δικό τους κόμμα. Αντίθετα, μια μεγάλη δυναμική της Ν.Δ. και του Κυρ. Μητσοτάκη θα έφερνε προ των ευθυνών τους και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ίσως έκαναν δεύτερες σκέψεις για το πολιτικό κόστος που θα είχαν στην περίπτωση που η χώρα όδευε σε ακυβερνησία, ενώ βρίσκεται στη δίνη των Μνημονίων.

Ψήφος σε ομογενείς και ναυτικούς

Το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς είναι μία ακόμη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας. Εχει καταθέσει σχετική τροπολογία εδώ και έναν χρόνο. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις και επιστολές του προέδρου της Ν.Δ., Κυρ. Μητσοτάκη, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, δεν έχει έρθει ακόμη για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Με τη ρύθμιση παρέχεται δυνατότητα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους στους Ελληνες που ζουν μόνιμα εκτός της χώρας. Στον τόπο διαμονής τους θα μπορούν να ψηφίζουν και οι Ελληνες που υπηρετούν σε ελληνικές Αρχές του εξωτερικού. Δίνεται επίσης εκλογικό δικαίωμα στους Ελληνες ναυτικούς οι οποίοι την ημερομηνία των εκλογών βρίσκονται σε πλοία ελλιμενισμένα στο εξωτερικό. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πολλές φορές αναφερθεί στο brain drain, τη διασπορά μυαλών στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης. Υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες οι Ελληνες με πτυχία που μετανάστευσαν για να βρουν μια δουλειά. Οπως έδειξε η εμπειρία και από άλλες χώρες (Αυστρία, Τουρκία κ.ά.), οι κάτοικοι του εξωτερικού ψήφισαν κατά των λαϊκίστικων δυνάμεων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης ποντάρει στην εκλογική στήριξή τους και τη δέσμευση που πήρε απέναντί τους θα την υλοποιήσει.

Μπλόκο στα σχέδια για τους ΟΤΑ

Η Ν.Δ. είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να εμποδίσει τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα, να φέρει την απλή αναλογική και στην Αυτοδιοίκηση. Το επιχείρημά της είναι το ίδιο με το διακύβευμα των εθνικών εκλογών. Θέλει να εμποδίσει την ακυβερνησία και σε τοπικό επίπεδο. «Ο οπορτουνισμός του ΣΥΡΙΖΑ ξετυλίγεται σε όλο του το μεγαλείο», δήλωσε κομματική πηγή στα «Π». «Επιχειρεί μέσα από το χάος να δημιουργήσει έρεισμα στους δήμους και τις περιφέρειες», τόνισε. «Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης στην ουσία θα άγονται και θα φέρονται από τις μειοψηφίες. Καμία απόφαση δεν θα μπορεί να ληφθεί». Γι’ αυτό και προτεραιότητα μιας κυβέρνησης της Ν.Δ. θα είναι η κατάργηση της απλής αναλογικής, στην περίπτωση που τη φέρει τελικά και την υπερψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛ. Κομματικά στελέχη της Πειραιώς επισημαίνουν ότι ένας ακόμη λόγος που οι Τσίπρας – Σκουρλέτης προωθούν την απλή αναλογική και στην Αυτοδιοίκηση είναι για να πληγεί κυρίως η Ν.Δ. Τα «αντάρτικα» ευδοκιμούν στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Στελέχη που δεν παίρνουν το χρίσμα συνηθίζουν να κατεβαίνουν με δικούς τους συνδυασμούς, ως αντίπαλοι των επίσημων υποψηφίων, κόβοντας ψήφους. Αν ισχύσει η απλή αναλογική, το φαινόμενο θα διευρυνθεί και γι’ αυτό η Πειραιώς θα επιχειρήσει να το μπλοκάρει.
parapolitika.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ