Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι γραφικοί της Νέας Δημοκρατίας

Κάποιες και κάποιοι στην Νέα Δημοκρατία δεν χώνεψαν πως αρχηγός του κόμματος, μετά από μια ανοικτή και ανεπίληπτη διαδικασία, έγινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα τους έλεγα «ξυδάκι»,αν δεν προσπαθούσαν να ντύσουν την πίκρα τους με ιδεολογικό και πολιτικό ένδυμα.

Κάποια παροπλισμένα, και κάποια φθαρμένα από τον χρόνο στελέχη, με τα όσα υποστηρίζουν σήμερα, υπηρετούν με τον χειρότερο τρόπο τα θετικά της πενταετίας 2004-2009, που δεν ήταν λίγα. Πιστεύουν πως «πυροβολώντας» την σημερινή ηγεσία του κόμματος και «αβαντάροντας» τον ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζονται την περίοδο που ήταν και αυτοί στην πρώτη γραμμή του πυρός.

Ασπάζονται την άποψη πως την κρίση την έφεραν τα μνημόνια, κάτι που υποστηρίζει εμμέσως και ο ΣΥΡΙΖΑ, και απροκάλυπτα η «ψεκασμένη» δεξιά. Πού αποβλέπουν; Άγνωστον. Πιθανόν, με το μυαλό τους, στην επόμενη μέρα, αν η Νέα Δημοκρατία δεν κερδίσει τις εκλογές. Κάτι που το επιθυμούν σφόδρα.

Κάποια άλλα στελέχη του κόμματος είναι αντιρρησίες καθ΄έξιν. Σε σταθερή βάση διαφωνούν με την πολιτική γραμμή της ηγεσίας και είναι οι τακτικότεροι θαμώνες των πρωινάδικων, γιατί κάνουν φασαρία. Επιζητούν εναγωνίως την δημοσιότητα και έχουν ως μέσο γι΄αυτό, την μόνιμη διαφωνία.

Σήμερα και οι μεν και οι δε, εστιάζουν την κριτική τους, στο αίτημα της ηγεσίας του κόμματος για άμεση προσφυγή στις κάλπες. «Να αλλάξει στρατηγική η Νέα Δημοκρατία», υποστηρίζουν συνεχώς.

Αλλά δεν μας λένε ποια θα πρέπει να είναι η νέα πολιτική γραμμή, ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός, που θα αντικαταστήσει το αίτημα για εκλογές. Συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ; συνεργασία με τον Τσίπρα, τον Παππά και τον Πολάκη; Ας βγουν μπροστά να το πουν.

Μήπως κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, από την παρούσα βουλή; Ή μήπως προτείνουν να αφήσει η Νέα Δημοκρατία τον ΣΥΡΙΖΑ να καταστρέφει την χώρα; Πάντως ό,τι και να έχουν στο μυαλό τους και δεν τολμούν να το δημοσιοποιήσουν, υπακούει στον στόχο τους να μην γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή είναι η επιδίωξη τους. Καλύτερα ο Τσίπρας, παρά ο Κυριάκος. Τους βολεύει.

Ακούω και διαβάζω, πως αρκετοί προτρέπουν τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας να τους διαγράψει. Να καθαρίσει το κόμμα και να επιδείξει αποφασιστικότητα. Θα κερδίσει πόντους, όπως υποστηρίζουν. Νομίζω, πως ένα μεγάλο κόμμα έχει ανοιχτές τις πόρτες του για να μπαίνει κόσμος. Όχι για να φεύγει. Δεν διώχνει, προσελκύει.

Σε μια φιλελεύθερη παράταξη ακόμα και η ανούσια διαφωνία ή οι ουσιαστικές αμφισβητήσεις βασικών πολιτικών επιλογών,αντιμετωπίζονται με τον διάλογο και την μετριοπάθεια. Οι διαγραφές προδίδουν αδυναμία της ηγεσίας να πείσει ή να συνυπάρξει με τους διαφωνούντες.

Άλλωστε, στην περίπτωση μας, όλοι είναι γραφικοί, και η διαγραφή τους θα τους δώσει αξία.Θα τους βγάλει από την ασημαντότητα τους. Αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι και γι΄αυτό με προκλητικές δηλώσεις και συμπεριφορές, πολλές φορές, επιδιώκουν την διαγραφή τους.

Εκείνο που πρέπει να κάνει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας είναι να τους αγνοήσει. Να τους αφήσει να βουλιάζουν, περιθωριοποιημένοι, στην γραφικότητα τους. Ούτως ή άλλως, είναι καταγέλαστοι.

Του Σάκη Μουμτζή*

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ