Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκλογές ζητούν από τη ΝΔ που προειδοποιούν για χρέος και έξοδο στις αγορές

«Μόνη λύση είναι οι εκλογές», είναι η απάντηση που δίνουν από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, είτε για τη σύγκλιση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, είτε για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. Σχετικά με το πρώτο, αν και από τη ΝΔ τονίζουν ότι η ίδια η κυβέρνηση «έκαψε» το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, το πιο πιθανό είναι, αν ο Αλέξης Τσίπρας το ζητήσει, ο κ. Μητσοτάκης να παραστεί σε θεσμικό επίπεδο.

Ωστόσο το τι τελικά θα κάνει, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα υπάρχει τότε. Σε κάθε περίπτωση από την αξιωματική αντιπολίτευση διαμηνύουν προς την κυβέρνηση σε αυστηρό και κάθετο ύφος, να μην ψάχνουν «θύματα» για να μοιράσουν τις ευθύνες για την τραγική κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα. Στην οδό Πειραιώς πάντως, φοβούνται επανάληψη του τραγικού καλοκαιριού του 2015, ενώ δεν επισημαίνουν και τον κίνδυνο η κυβέρνηση να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 50 χρόνια προκειμένου να πάρει μια έστω «μεσοβέζικη» λύση για το χρέος.

Επίσης ανησυχία υπάρχει στη ΝΔ, και για τον τρόπο που θα χειριστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. «Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό, αν μπορεί να βγει η Ελλάδα στις αγορές, αλλά πρακτικό, με τι επιτόκια θα δανειστεί και σε ποιο ύψος θα βρίσκονται τα spreads. Τα όσα πράττει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες και η παράταση της αβεβαιότητας δεν βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι θα έχει τη στοιχειώδη σωφροσύνη, τουλάχιστον, να μην επιχειρήσει κάτι τέτοιο σε βλάβη του δημοσίου συμφέροντος και με στόχο το προπαγανδιστικό-επικοινωνιακό όφελος» ανέφερε στο newpost.gr, κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυσκολίες των τελευταίων εβδομάδων αποδεικνύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί με στοιχειωδώς αποδεκτό τρόπο κρίσιμα ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Το ότι «κατόρθωσε» να επανεμφανιστούν μετά από δύο χρόνια τα σενάρια για Grexit, παρότι προηγουμένως ψήφισε ένα τέταρτο μνημόνιο, είναι μία απόδειξη της πολιτικής και διαχειριστικής της ανεπάρκειας, τονίζουν από τη ΝΔ, επιμαίνοντας ότι πρέπει γρήγορα να υπάρξει στη χώρα πολιτική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, θα συνεχίσει τις περιοδείες του σε όλη τη χώρα και τις επαφές με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, ενώ κρατά σε εκλογική εγρήγορση τον κομματικό μηχανισμό. Στην ατζέντα του, είναι για σήμερα το πρωί στις 11 η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Ξενοδοχείο Hilton και στις 14:00 το μεσημέρι το ραντεβού με τον πρώην Αντιπρόεδρο των Η.Π.Α., Joe Biden στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ