Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Κατάρρευση τιμών ακινήτων με επίσημα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ

Κατάρρευση των τιμών πώλησης ακινήτων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, αλλά και μεγάλες στρεβλώσεις με εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες, δείχνει η νέα εφαρμογή “Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων”, που “ανέβηκε” σήμερα αργά το απόγευμα στον δικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών και σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Οι φορολογούμενοι δηλώνουν πλέον στα συμβόλαια κατά κόρον τιμές πώλησης ακινήτων, οι οποίες είναι έτη φωτός χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες. Στον βαθμό βέβαια που δηλώνεται το πραγματικό τίμημα που κατά κανόνα ισχύει λόγω της κρίσης που ταλανίζει την κτηματαγορά τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία πραγματικών μεταβιβάσεων που έχουν αναρτηθεί είναι αποκαλυπτικά. Πουλήθηκε:

-θέση στάθμευση στου Γκύζη έναντι 945 ευρώ

-κατοικία στη Γλυφάδα επιφάνειας 107 τετραγωνικών μέτρων κατασκευής του 1989 έναντι 30.000 ( αντικειμενική αξία 154.381 ευρώ)

-διαμέρισμα 39 τετραγωνικών στο δήμο Αθηναίων που κατασκευάστηκε το 1967 έναντι 2.750 ευρώ

-διαμέρισμα 47 τμ στην Καισαριανή , κατασκευής 1972 έναντι 5.000 ευρώ

-διαμέρισμα 49,40 τετραγωνικων στου Ζωγράφου , κατασκευής 1970, έναντι 2.000 ευρω

-διαμέρισμα 49 τ.μ στη Νέα Σμύρνη κατασκευής του 1972 έναντι 13.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι “η εφαρμογή Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων στο site του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr) είναι πληροφοριακού και στατιστικού χαρακτήρα για τις συνθήκες που επικρατούν στην κτηματαγορά ανά περιοχή”.

Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε είναι προκειμένου να μπορούν οι φορολογούμενοι να πληροφορηθούν τις αξίες στις οποίες δηλώνεται ότι μεταβιβάζονται ακίνητα ενώ αναμένεται να αποτελέσει και εργαλείο για τον υπολογισμό των νέων αντικειμενικών αξιών.

Υπενθυμίζεται ότι οι φόροι κάθε είδους μεταβίβασης υπολογίζονται βάσει αντικειμενικής αξίας ενώ η αξία που δηλώνεται στα συμβόλαια ισχύει για την κάλυψη του τεκμηρίου απόκτησης ακινήτου, του γνωστού πόθεν έσχες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ