Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Λαμόγια εργοδότες και εργαζόμενοι

Του Άγη Βερούτη

Η ζημιά που προκαλούν στην κοινωνία και την οικονομία όσοι εργάζονται παράνομα ενώ ταυτόχρονα λαμβάνουν πρόωρη σύνταξη είναι τεράστια.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της κρίσης, οι πρόωροι και πρόωρες συνταξιούχοι οι οποίοι δεν συνταξιοδοτήθηκαν για λόγους υγείας, αλλά πέτυχαν την πρόωρη έξοδό τους στη σύνταξη αξιοποιώντας τα παράθυρα των προηγούμενων συνταξιοδοτικών νόμων, σε μεγάλο βαθμό εργάζονται με μαύρα.

Αφενός μεν χωρίς να έχουν βάλει στο σύστημα παραπάνω από το 20% των εισφορών που αναλογούν στα χρήματα που εισπράττουν σήμερα ως σύνταξη, εξασκούν τεράστια πίεση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος απορροφώντας πόρους που ΔΕΝ δικαιούνται, εκτοξεύοντας τις εισφορές των σημερινών εργαζόμενων σε επίπεδο που προάγει την ανεργία και τη μαύρη εργασία αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να καλύψουν το κόστος ίσου αριθμού εργαζομένων όσους είχαν παλαιότερα.

Αφετέρου δε, στερούν από την κοινωνία θέσεις εργασίας εργαζόμενοι με μαύρα για μικρότερη αμοιβή από το κόστος ενός νέου υπαλλήλου για έναν εργοδότη.

Το αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ρίχνει το λειτουργικό κόστος για το λαμόγιο-εργοδότη που έρχεται σε συμφωνία μαζί τους, και πλέον μπορεί να πουλήσει με αθέμιτα μέσα φτηνότερα από τους ανταγωνιστές του, πετώντας τους εκτός αγοράς παρότι μπορεί να είναι καλύτεροι.

Το κόστος της νομιμότητας και η ανίερη συμμαχία μεταξύ λαμογιών εργοδοτών και λαμογιών εργαζομένων/συνταξιούχων που δεν δηλώνουν τα έσοδα από τη μαύρη εργασία τους, είναι τεράστια, ειδικά όταν βρίσκουν δουλειά με μαύρα για 5 κατοστάρικα το μήνα, χωρίς να φοβάται ο εργοδότης ότι θα πάνε να τον καταγγείλουν κάποια μέρα στον ΕΦΚΑ διότι η δική τους ευθύνη είναι ποινική, όταν είναι εργαζόμενοι ενώ ταυτόχρονα εισπράττουν πλήρη σύνταξη από την κοινωνία.

Για να πάρει €586 μικτά ένας νέος σήμερα πρέπει να δουλέψει 8ωρο, αφού πρώτα βρει δουλειά με το 25% του δυναμικού της χώρας άνεργο.

Ο τολμηρός εργοδότης που θα τον προσλάβει, θα πρέπει να πληρώνει €932,27 το μήνα εργασίας του νέου για να του παρέχει αυτό τον μισθό. (€586×14/11×1,25).

Από αυτά τα €298,33 πάνε στο κράτος ως εισφορές (χωρίς φόρους).

Ο εργοδότης επίσης πρέπει να εισπράττει αρκετά από το αποτέλεσμα της δουλειάς του νέου ώστε να πληρώνει στην αναλογία του ενοίκιο, ΔΕΗ, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, ίντερνετ, διαφήμιση, λογιστήριο, καθαρίστρια, τέλος επιτηδεύματος, συντήρηση ηλεκτρονικών υπολογιστών, αγορά και ανανέωση προγραμμάτων, αντικατάσταση των παγίων που παλιώνουν, χαρτιά εκτύπωσης, μελάνια εκτυπωτών, και φυσικά το ελάχιστο ΤΕΒΕ του εργοδότη €167 για να μη πεθάνει αβοήθητος από καρδιά ή από καρκίνο.

Αυτά προσθέτουν κατ’ ελάχιστον άλλα €650 το μήνα στο κόστος ενός υπαλλήλου και πιθανόν τα μισά πάνε στο κράτος, δηλαδή τα €325 το μήνα.

Το κράτος εισπράττει δηλαδή €623,9 για κάθε εργάσιμο μήνα (11 το χρόνο) που ο υπάλληλος θα πάρει €498,1×14/11=€633,95 για δουλειά ενός μήνα.

Όλα αυτά συμβαίνουν πριν ο μικρομεσαίος εργοδότης βγάλει κέρδος το πρώτο ευρώ.

Άρα για να μπορεί να προσλάβει έναν υπάλληλο των €586 θα πρέπει να ξέρει πως θα του παράγει πρόσθετο τζίρο τουλάχιστον €1.582,33 για κάθε μήνα που ο υπάλληλος θα εργάζεται, πριν βγάλει έστω και ένα ευρώ.

Με την αγορά πεσμένη -30% αυτό είναι δύσκολο.

Με 70% εισφορο-φορολόγηση, για να έχει καθαρό κέρδος €100 το μήνα από τον υπάλληλο, θα πρέπει ο υπάλληλος να παράγει €333,33 ευρώ το μήνα παραπάνω από όσα κοστίζει, ανεβάζοντας τον πήχυ στα €1.985,66 τζίρου το μήνα.

Για ένα κατοστάρικο το μήνα δηλαδή να πάρει ρίσκο να ανεβάσει τον τζίρο του €2.000 το μήνα ή να μπει φυλακή ως προσωπικά υπεύθυνος για το χειρόφρενο της οικονομίας και το αμόκ του κρατισμού.

Για να δίνει €623,9 το μήνα στο κράτος πριν βγάλει ούτε ένα ευρώ, και κατόπιν άλλα €233,33 για να πάρει το κατοστάρικό του.

Αν φυσικά είναι λαμόγιο, θα προσλάβει μια 54χρονη πρόωρη συνταξιούχα που βγήκε με σύνταξη €484 το μήνα λόγω ανήλικου τέκνου 17,5 ετών με 15ετία.

Θα του εργάζεται για €500 μαύρα και θα μειώσει το κόστος της εργατώρας στα €3 από τα €6 που θα ήταν με κανονικό υπάλληλο.

Η 54χρονη συνταξιούχα θα λαμβάνει €484 σύνταξη από τις εισφορές των νόμιμων εργαζόμενων και τους φόρους της κοινωνίας, θα έχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και θα παίρνει και άλλα €500 το μήνα μαύρα χωρίς να συνεισφέρει ούτε με φόρους ούτε με εισφορές στην κοινωνία. Αυτή τη θέση εργασίας θα την στερεί από έναν άνεργο, και θα έχει μηνιαίο έσοδο €984 χωρίς να κινδυνεύει ο λαμογοεργοδότης να τον καταγγείλει γιατί τότε εκείνη θα πάει μέσα για απάτη κατά του δημοσίου.

Ο ανταγωνιστής του λαμογιο-εργοδότη πρέπει να πληρώνει το 1/3 του συνολικού κόστους του κάθε εργαζομένου του για να καλύπτει τη σύνταξη της πρόωρης συνταξιούχας η οποία μαζί με τον λαμόγιο-εργοδότη θα τον πετάξουν από την αγορά. Θα τον κλείσουν.

Όποιος δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει τόση ανεργία, και γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διώχνουν αντί να προσλαμβάνουν κόσμο, και γιατί τα λαμόγια ζουν και βασιλεύουν, να πα να ζήσει στη Βόρεια Κορέα.

Ακολουθήστε τον Άγη Βερούτη στο twitter @Agissilaos

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ