Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεγάλη έκπληξη! Τον Αλβανό Μπέσνικ Χάσι κλείνει ο Ολυμπιακός για προπονητή

Οι «ερυθρόλευκοι» προχωράνε την περίπτωση του Μπέσνικ Χάσι ο οποίος είδε τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μαζί με τον Ουσίγιος

Ο Ολυμπιακός κατέληξε! Οι «ερυθρόλευκοι» προχωράνε την περίπτωση του Μπέσνικ Χάσι και δεν αποκλείεται άμεσα (ίσως και την Δευτέρα) να κλείσουν τον Αλβανό προπονητή.

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού στο πλαίσιο του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ έκαναν τις επαφές τους με τον 44χρονο προπονητή. Μάλιστα, ο νέος αθλητικός διευθυντής του συλλόγου, Αρμάντο Μάριο Ουσίγιος, είδε μαζί του το παιχνίδι!

Οπως όλα δείχνουν οι «ερυθρόλευκοι» καταλήγουν στον Χάσι ο οποίος έχει την εμπειρία (από την Αντερλεχτ) αλλά κυρίως ξέρει καλά… τους προκριματικούς γύρους.

Αυτό ήταν και το στοιχείο που έκανε τους ανθρώπους του Ολυμπιακού να καταλήξουν στον 44χρονο προπονητή. Περισσότερες εξελίξεις αναμένονται την Δευτέρα και δεν αποκλείεται να κλείσει άμεσα ο Αλβανός τεχνικός.

To who is who του Μπέσνικ Χάσι

Ο 45χρονος (29/12/1971) γεννημένος στην Τζακόβιτσα του Κοσόβου τεχνικός, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής, στην Άντερλεχτ. Έκανε τα πρώτα του βήματα στην άσημη κοσοβάρικη Λίρια το 1988 πριν συνεχίσει στην ΝΚ Ζάγκρεμπ, στην οποία άνηκε ως το 1994, με αρκετούς ενδιάμεσους δανεισμούς. Το καλοκαίρι του 1994 μετακόμισε στο Βέλγιο για λογαριασμό της Γκενκ στην οποία και αγωνίστηκε ως το 2000, με ένα σύντομο πέρασμα από τη Μόναχο 1860 το 1998. Με τη Γκενκ κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1999 και το Κύπελλο του 2000 ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, η Άντερλεχτ τον αγόρασε έναντι μόλις 400 χιλ. ευρώ και μέτρησε 140 συμμετοχές (2 γκολ, 11 ασίστ) ως το 2006, κατακτώντας 3 πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Βελγίου. Τη σεζόν 2006-07 αγωνίστηκε με τη φανέλα της Λόκερεν, ενώ την επόμενη σεζόν έπαιξε για τα χρώματα της Σερκλ Μπριζ, με την οποία ολοκλήρωσε και την καριέρα του το 2008. Παράλληλα, χρίστηκε διεθνής 47 φορές (2 γκολ) με την Εθνική Αλβανίας.

Μετά από μια ποδοσφαιρική… ζωή στο Βέλγιο, το να παραμείνει εκεί και σαν προπονητής ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι λάτρης του 4-2-3-1 (σ.σ. κάτι που πιθανώς να «μέτρησε» και για τον Ολυμπιακό) και του 4-3-3, ανά περίσταση, έχοντας σαν βασικές αρχές στις ομάδες του το παιχνίδι από τα άκρα και το πολύ γρήγορο τρανζίσιον από την άμυνα στην επίθεση και τούμπαλιν. Τα πρώτα βήματά του στους πάγκους έγιναν στην Άντερλεχτ, όπου διετέλεσε ως assistant coach των Άριελ Γιάκομπς και Τζον Βαν ντεν Μπρομ από το 2008 ως το 2014. Στις 10 Μαρτίου αυτής της χρονιάς ήρθε η ώρα για το επόμενο βήμα πλέον, αναλαμβάνοντας ως πρώτος προπονητής στη θέση του Βαν ντεν Μπρομ και τελικά κατέκτησε το νταμπλη με την ομάδα των Βρυξελλών. Συνέχισε στον πάγκο της για τα επόμενα 2 χρόνια, και την επόμενη χρονιά 2014-2015 οδήγησε την Άντερλεχτ στην 3η θέση ενώ στο τέλος της σεζόν 2015-2016 απολύθηκε  (26 Μαΐου του 2016) μετά την απώλεια του τίτλου από την Μπριζ. Μέτρησε σε αυτές τις δυόμιση σεζόν 64 νίκες, 28 ισοπαλίες και 27 ήττες σε 119 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Σε όλα αυτά τα χρόνια στην Άντερλεχτ, από τα «χέρια» του πέρασαν επίσης αρκετοί εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές, ενώ ο ίδιος θεωρείται ως αυτός που εξέλιξε τους Ντένις Πράετ, Γιούρι Τίλεμανς και Αλεξάντερ Μίτροβιτς.

Το τελευταίο χρονικά «κεφάλαιο» της προπονητικής του καριέρας πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο. Κάθε άλλο μάλιστα, αφού οι οπαδοί της Λέγκια Βαρσοβίας ακόμη δεν θέλουν ούτε να τον… βλέπουν. Έμεινε στην ομάδα της πολωνικής πρωτεύουσας από τις 4 Ιουνίου του 2016 ως τις 18 Σεπτεμβρίου, όταν και απολύθηκε μετά από 6 ισοπαλίες και 7 ήττες σε 18 ματς. Ανάμεσά τους η βαριά ήττα στον τελικό του Σούπερ Καπ (4-1) από τη Λεχ Πόζναν στο ντεμπούτο του, ο αποκλεισμός με ήττα 3-2 από την Γκόρνικ στον Β’ γύρο του Κυπέλλου, το κακό σερί με 4 ήττες και 2 ισοπαλίες στα τελευταία 6 ματς πρωταθλήματος από την 4η ως την 9η αγωνιστική μένοντας πολύ πίσω στη μάχη του τίτλου, αλλά και το βαρύτατο εντός έδρας 0-6 από τη Μπορούσια Ντόρτμουντ στους ομίλους του Europa League.

Σημειωτέον, στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση έχει αντιμετωπίσει και τον Ολυμπιακό, όταν σαν προπονητής της Άντερλεχτ απέκλεισε τους «ερυθρόλευκους» στη φάση των «32» της σεζόν 2015/16 με δύο νίκες, 1-0 στις Βρυξέλλες και 2-1 στο Φάληρο.

Με πληροφορίες από gazzetta.gr , sdna.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ