Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Φόβοι για τη δημόσια υγεία από τα «βουνά» των σκουπιδιών – Ψεκασμούς άρχισαν οι δήμαρχοι

Σε μείζων ζήτημα έχουν εξελιχθεί οι τόνοι σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους της χώρας, αποτελώντας “υγειονομική βόμβα” που λειτουργεί σε βάρος της υγείας των Πολιτών.

Το θέμα των σκουπιδιών έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμόστους δημάρχους της χώρας οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν εκπονήσει σχέδιο για να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα πριν την εμφάνιση του σφοδρού καύσωνα που πρόκειται ν α[πλήξει την χώρα τις επόμενες ώρες.

Από το πρωί ειδικά συνεργεία έχουν βγει στους δρόμους πραγματοποιώντας ψεκασμούς στους «λόφους» σκουπιδιών. Μέχρι στιγμής ψεκασμοί έχουν γίνει στην πόλη της Λάρισας, την Πάτρα αλλά και σε δήμους της Αττικής, όπως ο Πειραιάς και το Φάληρο σύμφωνα με το newpost.gr.

Την ίδια ώρα, εμπορικοί σύλλογοι και τουριστικοί φορείς κάνουν έκκληση για εξεύρεση λύση καθώς η χώρα διανύει τουριστική περίοδο. «Συζητήσεις, συναντήσεις, διαπιστώσεις, δεσμεύσεις, υποσχέσεις, κατηγορίες και ευθύνες, χωρίς όμως λύση στο πρόβλημα της αποκομιδής των σκουπιδιών. Αυτή την ώρα απαιτούνται άμεσες λύσεις και όλα τα άλλα έπονται. Απευθύνω έκκληση σε όλους τους εμπλεκόμενους, να βρουν λύση στο πνεύμα της υγιεινής και ασφάλειας, πριν ο κοινωνικός αυτοματισμός σκεπάσει το σοβαρό πρόβλημα των απορριμμάτων. Δεν χρειάζεται για κάθε χρόνιο πρόβλημα να περιμένουμε κάποιο προαπαιτούμενο της τρόικας για να μας το λύσουν. Ας αποδείξουμε αυτή τη φορά, ότι μπορούμε και μόνοι μας…», ήταν η δήλωση του προέδρου της ΕΣΕΕ και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλη Κορκίδη.

«Η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων στον χώρο της καθαριότητας είναι μια ιδιαίτερα κακή είδηση. Τόσο για τη δημόσια υγεία κατοίκων και επισκεπτών πολλών περιοχών της χώρας, όσο και για τον τουρισμό και την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Α. Ρέτσος.

«Μοιάζει, σα να μην έχουμε καταλάβει τους κινδύνους που γεννιούνται από την παράταση αυτής της απεργίας. Έστω και τώρα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Κάθε ώρα που περνάει χωρίς λύση, αυξάνει τις αρνητικές επιπτώσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας» συμπλήρωσε.

Την ανησυχία του, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις από τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων των συμβασιούχων στους ΟΤΑ, εκφράζει ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και καταγγέλλει ότι οι συνέπειες από τη συσσώρευση τεράστιου όγκου σκουπιδιών στις γειτονιές του Πειραιά είναι τραγικές.

Με ανοιχτή επιστολή, που απευθύνει προς τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, χαρακτηρίζει «τριτοκοσμική» την εικόνα της πόλης του Πειραιά, εξαιτίας της συσσώρευσης του μεγάλου όγκου απορριμμάτων και εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια όλης της πειραϊκής επιχειρηματικής κοινότητας για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Παρά το γεγονός ότι κατανοούμε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις προσλήψεις και τους συμβασιούχους, ωστόσο, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών και την εξεύρεση άμεσης, ουσιαστικής λύσης, καθώς εν μέσω της τουριστικής περιόδου και των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών, η εκτεταμένη συσσώρευση και η παραμονή των σκουπιδιών, πέραν του σοβαρού κινδύνου που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, πλήττει βάναυσα την προσπάθεια προσέλκυσης των τουριστών και των επιβατών κρουαζιέρας στην πόλη μας», αναφέρεται στην επιστολή.

Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά τονίζουν πως περιμένουν από τον υπουργό την άμεση παρέμβασή του, ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό θέμα και να δοθεί προτεραιότητα και έμφαση στα σημεία γύρω από το λιμάνι, στην αγορά τροφίμων και σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, ενόψει περισσότερων αφίξεων τουριστών-επισκεπτών στην πόλη του Πειραιά.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη εβδομάδα το ΚΕΕΛΠΝΟ εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες συστήνοντας μια σειρά μέτρων πρόληψης.

Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.

Μέτρα πρόληψης:
Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ