«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον αγώνα για την πατρίδα πρέπει να τον δίνουμε όλοι μαζί, αφοσιωμένοι, ενωμένοι και ανυποχώρητοι. Οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Οι ένοπλες δυνάμεις ενώνουν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην τελετή κήρυξης του 2017 ως «Έτους Εφέδρων και Εθνοφυλάκων» που πραγματοποιήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο.

Η απόφαση να οριστεί το 2017 ως «έτος εφέδρων και εθνοφυλάκων», συνιστά «τον ελάχιστο φόρο τιμής στους αφανείς αυτούς ήρωες του χθες και του σήμερα, που με πνεύμα αυταπάρνησης και αγνού πατριωτισμού υπηρετούν την πατρίδα και δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για την προάσπιση των εθνικών μας συνόρων» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον έφεδρο ανθυπολοχαγό Πεζικού, Λάζαρο Αρσενίου, 103 ετών σήμερα. Ο κ. Αρσενίου γεννήθηκε στην Καλαμπάκα των Τρικάλων το 1915, αποφοίτησε από το γυμνάσιο Τρικάλων το 1933 και τον Ιούνιο του 1936 κατετάγη στη σχολή εφέδρων αξιωματικών Σύρου. Στις 28 Οκτωβρίου του 1937 ονομάστηκε έφεδρος ανθυπασπιστής Πεζικού και το Νοέμβριο του 1938 προήχθη σε ανθυπολοχαγό. Στις 12 Οκτωβρίου 1940 κατετάγη ως έφεδρος. Το Δεκέμβριο του 1940 τραυματίστηκε και έλαβε αναρρωτική άδεια. Επανήλθε και κατετάγη στο 28ο Σύνταγμα Πεζικού. Έλαβε μέρος στην απόκρουση της εαρινής επίθεσης των Ιταλών. Μαζί με τους συμπολεμιστές του έγραψαν τις χρυσές σελίδες δόξης στην ελληνική ιστορία. Σήμερα είναι το ζωντανό παράδειγμα αυτών που αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους να υπηρετούν την πατρίδα, τους εφέδρους μας».

Ο κ. Καμμένος επισήμανε την ανάγκη συντήρησης, ζωντανής και άσβεστης της φλόγας της νέας γενιάς για ελευθερία και ανεξαρτησία, αντλώντας διδάγματα από την ιστορία αναλαμβάνοντας τις ιστορικές ευθύνες που καθορίζει το χρέος μας προς την πατρίδα. Χρέος το οποίο καθυστέρησε πολύ, ιδιαίτερα για όλους εκείνους που πολέμησαν στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της εισβολής και κατοχής το 1974, όπως επίσης και για τα γεγονότα του 1964 «που αποκαταστήσαμε και αποκαθιστούμε, γιατί δεν είναι δυνατόν ηρωικές σελίδες της ιστορίας μας να μένουν ακόμα στο σκοτάδι».

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο κύριος πυλώνας της υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της πατρίδας μας, για να μπορεί ο ελληνικός λαός να αισθάνεται ασφαλής και να ασχολείται απρόσκοπτα με τα ειρηνικά του έργα. Δεν ζούμε σε γειτονιά αγγέλων. H χώρα μας προκαλείται από τους εισβολείς της Κύπρου, οι οποίοι δρουν συνεχώς κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Τα στελέχη μας, τα στρατευμένα νιάτα και οι έφεδροί μας, δίνουν καθημερινά το μήνυμα αποτροπής και ετοιμότητας της πατρίδας μας», διαβεβαίωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο για την κατάρτιση των στρατευσίμων και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εφέδρων και εθνοφυλάκων, ο κ. Καμμένος επικεντρώθηκε στο ότι «δημιουργούμε, κατ' αρχήν, συνθήκες για την καλύτερη διαβίωση τους με κύριο γνώμονα το σεβασμό στον ανθρώπινο παράγοντα».

+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top