Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Ο νέος χάρτης των συνεργασιών για τον ΣΥΡΙΖΑ: Το συναισθηματικό «δέσιμο» με τον Π. Καμμένο – Η προοπτική συνεργασίας με την Φ. Γεννηματά

Από πολλά στελέχη και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους έχει τεθεί το δίλημμα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προχωρήσει την πορεία του με τον Πάνο Καμμένο ή να στραφεί προς το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, τον οποίο «πολιορκεί» εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την κουβέντα επανέφερε αυτή τη φορά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με τη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα». Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με τη κυβερνώσα Αριστερά, τον ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων. Εμείς, πάντως, θα είμαστε εκεί. Αλλά νομίζω ότι έχει πολύ σοβαρά προβλήματα να λύσει για να φτάσουμε εκεί».

Το γεγονός ότι το Μαξίμου βγήκε επίσημα μπροστά παρέχοντας πλήρη στήριξη στον κυβερνητικό εταίρο για το θέμα του «Noor 1», αλλά και η αρνητική απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στην «πόρτα» που άνοιξε υπό προϋποθέσεις ο πρωθυπουργός, δείχνουν πως η «συγκατοίκηση» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι την εξάντληση της συγκεκριμένης κυβερνητικής θητείας.
Δεδομένη η στήριξη Τσίπρα στον Καμμένο

Είναι φανερό πως από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με αφορμή την ιστορία των τηλεφωνημάτων, βρήκαν την ευκαιρία να επιτεθούν εκ νέου στη ΝΔ με οξείς χαρακτηρισμούς πολώνοντας ακόμα περισσότερα το κλίμα όσο πλησιάζει η ημερομηνία για την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή την επόμενη Δευτέρα.

Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έγινε σαφές πως στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υπάρχει καμία «σκιά», ενώ επιχειρήθηκε από το Μαξίμου να συνδέσουν το συγκεκριμένο ζήτημα με το κλείσιμο της αξιολόγησης και την αμηχανία στην οποία, όπως υποστηρίζουν, έχει περιέλθει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρωθυπουργός με τη στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου των ΑΝΕΛ επιχείρησε να κλείσει κάθε συζήτηση για κρίση μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και να απαντήσει στα πιθανά ερωτήματα που θα τεθούν και από την Κουμουνδούρου.
Ο Καμμένος, οι «53+» και ο ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορετική εικόνα από την Ηρώδου Αττικού υπάρχει μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου κατά καιρούς οΠάνος Καμμένος έχει απασχολήσει με τους πολιτικούς χειρισμούς του. Στελέχη της εσωκομματικήςαντιπολίτευσης των «53+», που μίλησαν στο newpost.gr, δεν απέκλεισαν να θέσουν το ζήτημα του κυβερνητικού εταίρου στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μέσα στην εβδομάδα, καθώς όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, «υπάρχει μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια από την εποχή της διαφωνίας με τον Νίκο Φίλη μέχρι και τη πολυσυζητημένη παρουσία του στο Καστελόριζο».

Πιο ήρεμα είναι τα πράγματα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας. Από συζητήσεις του newpost.gr με βουλευτές είναι φανερό πως η «σκληρή αριθμητική της πλειοψηφίας των 153» πιέζει ασφυκτικά, ώστε το ζήτημα να υποβαθμίζεται. Σε κάθε περίπτωση περιμένουν και τις απαντήσεις που θα δοθούν στις επίκαιρες ερωτήσεις που θα συζητηθούν σήμερα το απόγευμα, ευελπιστώντας πως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Υπάρχουν βουλευτές που βλέπουν πως με τις ενέργειες του ο Πάνος Καμμένος απλώς «δίνει πάτημα στην ΝΔ» για σχόλια, ενώ άλλοι πιο μετριοπαθείς εκτιμούν πως η περίπτωση των τηλεφωνημάτων, επειδή ο κόσμος είναι πολύ θετικός στο ζήτημα του «Noor 1» που αφορά 2 τόνους ηρωίνης, «δεν προστίθεται στη γραβάτα, αλλά την εξισορροπεί».

Η στήριξη στον Πάνο Καμμένο φάνηκε και μέσα από τη φημολογία που έφερε τη ΝΔ πολύ κοντά στο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ. Στελέχη της πλειοψηφίας εκτιμούσαν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου πως η ΝΔ πιέζεται, ενώ έβλεπαν πως θα ήταν η καλύτερη ευκαιρία για συσπείρωση και επιβεβαίωση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ, καθώς δεν άφηναν κανένα περιθώριο για διαρροές.
Μεγάλη η απόσταση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Ο πρόσφατος σύντομος «αιχμηρός» διάλογος του πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά ήρθε να καταδείξει πως δεν έχει ωριμάσει το πεδίο για συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με συνέντευξή του στην Realnews επισήμανε πως «ζήτημα αλλαγής του κυβερνητικού σχήματος στην παρούσα Βουλή δεν υφίσταται», συμπληρώνοντας, ωστόσο με αφορμή και το Συνέδριο της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης» ότι «είναι θέμα δικών τους επιλογών να αποδεσμευθούν, να αποσχετιστούν από την ιστορική συγκυβέρνηση, την οποία είχαν με τη Δεξιά επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στη φάση των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας».

Το «γάντι» από τον ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή συνεργασία ρίχνεται προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ πιέζοντας και μέσα από τις επαφές και τους δεσμούς που έχει δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα με δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ο Μάρτιν Σουλτς και το αποτέλεσμα που θα φέρει στις Γερμανικές εκλογές με τους νέους συσχετισμούς ανάμεσα σε χριστιανοδημοκράτες και σοσιαλιστές θα αποτελέσει επίσης βαρόμετρο για τις επόμενες κινήσεις της Φώφης Γεννηματά.

Η νέα συζήτηση που άνοιξε ο Αλέξης Τσίπρας, μέσω της συνέντευξής του δεν είναι καθόλου τυχαία χρονικά, καθώς συμπίπτει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την επόμενη ημέρα που σχεδιάζεται ήδη στο πρωθυπουργικό γραφείο. Οι συνεργασίες που θα δημιουργηθούν μετά τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, δείχνουν να απασχολούν από τώρα το Μέγαρο Μαξίμου. Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν πως ακόμα και αν δεν καταφέρουν να αντιστρέψουν την τωρινή δημοσκοπική εικόνα, η ΝΔ δεν θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Σε αυτή την περίπτωση οι επόμενες εκλογές με την «απλή αναλογική» θα απαιτούν νέο σχεδιασμό στο επίπεδο των συνεργασιών. Μια πιθανή αποτυχία των ΑΝΕΛ να εισέλθουν στη Βουλή θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο, ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποτελέσει το νέο πυλώνα στήριξης μια κεντροαριστεράς κυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ.

Η προοπτική για κοινή συμπόρευση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς έχει τεθεί επανειλημμένως από πολλά κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Φίλης, Κουρουμπλής) βάζοντας το θέμα επίσημα στον δημόσιο διάλογο. Τα επόμενα «τεστ» στα οποία πιθανότατα θα «τσεκαριστεί» αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης της Κουμουνδούρου με τη Χαριλάου Τρικούπη είναι τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στην υγεία, στην παιδεία, στην τοπική αυτοδιοίκηση με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, καθώς και η συνταγματική αναθεώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 (VIDEO)

Δείτε τα νέα επεισόδια της δραματικής σειράς ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ που ξεκίνησε στο MEGA. ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 74 Η Φανή επιστρέφει για μια τελευταία φορά στην κάμαρα του Πέτρου, για να...