Αλλαγές στο κοινοβουλευτικό μέρος του Κανονισμού της Βουλής αποφασίζει η Ολομέλεια.

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις προβλέπουν μεταξύ άλλων την εκλογή του προέδρου της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία, αντί της ισχύουσας μυστικής, αλλά και δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρων που προέρχονται και από την έκτη και την έβδομη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Βουλής.

Επίσης, με στόχο την αναβάθμιση του θεσμού της λεγόμενης «ώρας του πρωθυπουργού» αυξάνεται ο χρόνος ομιλίας των συμμετεχόντων στη συζήτηση.

Εκείνο που ξεχωρίζει ωστόσο είναι η πρόταση του προέδρου της Βουλής, όπως αυτή θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας, που εισάγει, για πρώτη φορά στον Κανονισμό, διαδικασία διόρθωσης ψήφου, όπως και τη δυνατότητα να προβάλλεται αντίρρηση ως προς τη συνταγματικότητα και τροπολογίας.

Ειδικά για τη διόρθωση ψήφου, προτείνεται αυτή να είναι δυνατή στην περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας «για λόγους προφανούς παραδρομής, με αποδοχή του σώματος, ακόμη και μετά το πέρας της ψηφοφορίας, αλλά πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος». Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ψηφοφορίας, θα επιτρέπεται διευκρίνιση ψήφου, η οποία θα είναι γραπτή και θα κατατίθεται στο πρακτικό της συνεδρίασης.
+1 επιπλέον

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ
 
Top